Veste razlog zakaj se ne smete kopati v zaščitenih vodah Triglavskega narodnega parka?

Veste razlog zakaj se ne smete kopati v zaščitenih vodah Triglavskega narodnega parka?
20.08.2020 AVTOR: M.V., FOTO: TNP

Jezera v vročih poletnih dneh nedvomno kličejo po osvežitvi in očitno ni nič drugače v gorskem svetu. Razlika je, da v gorah veljajo drugačna pravila.

Kopanje v jezerih v prvem varstvenem območju je prepovedano (17. točka 15. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku - Ur. list RS, št. 52/10). Prav tako so na jezerih v prvem varstvenem območju prepovedane tudi druge rekreacijske dejavnosti.

Nekaterim pa to še vedno ni povsem jasno in visokogorska jezera še vedno uporabljajo za namakanje.

Zakaj pa je pomembno, da se ne kopate v višje ležečih jezerih?

  • ker s kopanjem v njih v majhne ekosisteme vnašamo snovi, ki so za njih lahko zelo škodljive in ogrožajo njihovo zdravje;
  • ker ne želimo onesnaževati virov pitne vode;
  • ker ne želimo ogrožati življenjskega prostora tako vodnih kot kopnih živali;
  • ker so zaščiteni vodni viri tako majhni ekosistemi, da bi že z majhnimi količinami škodljivih snovi lahko bistveno ogrozili naravno dediščino Triglavskega narodnega parka.

Visokogorska jezera so majhna, slabše pretočna in v okolju, kjer so pogostejše ekstremne razmere, kot so nizke temperature, spremembe vodostaja in visoke temperature poleti. To pomeni, da so zelo občutljiv in ranljiv življenjski prostor. "V njih živijo različne vrste alg, mikroskopski rakci in ličinke žuželk. Jezera so visoko v gorah več kot pol leta pokrita z ledom," so pojasnili s TNP.

Če pa vas mika vodna osvežitev, pa v Sloveniji ne manjka priložnosti. Preverite naš članek o tem, kje se lahko osvežite. >>>

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ