[VIDEO] V gorah morate biti pripravljeni tudi na snežni plaz

[VIDEO] V gorah morate biti pripravljeni tudi na snežni plaz
04.01.2021 AVTOR: Foto: Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič

Zaradi novozapadlega snega je v večjem delu naših gora velika nevarnost snežnih plazov.

Da boste uživali ob radostih gorskega sveta, je potrebno vedeti nekaj osnovnih pravil obnašanja v času nevarnosti snežnih plazov, kot tudi, kdaj je bolje cilj prestaviti na nižje ležeče predele.

V visokogorju je debela snežna odeja, ki jo je močan veter močno preoblikoval. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana in ponekod tudi poledenela, na zavetrnih pobočjih pa so številne klože, ki so se tudi plazile. Kot je zapisano na spletni strani Agencije RS za okolje bo nevarnost proženja snežnih plazov danes popoldne in jutri zaradi velike količine novega snega nad okoli 1500 m VELIKA, 4. stopnje, nižje pa ZMERNA 3. stopnje. Nov sneg se bo marsikje slabo sprijel s podlago, obenem pa se bodo zaradi preobremenitev stare snežne odeje spontano prožili tudi kložasti snežni plazovi, na severnih in severozahodnih pobočjih bodo nastale nove klože. Zlasti nevarne bodo strma pobočja, grape in strmejša travnata pobočja, kjer bodo možni tudi talni snežni plazovi. Nov sneg bo zasul stare klože, zato bo nevarnost težko prepoznati. Zaradi hladnega vremena se bo snežna odeja le počasi preobražala in stabilizirala. Obisk gora v naslednjih dneh odsvetujemo.

»Glede na tendenco snežne odeje in njene preobrazbe svetujemo, da si izberete nižje ležeče predele in se v celoti izognete območjem, kjer je znatna (3. stopnja) nevarnosti snežnih plazov. Neizkušenim posameznikom v celoti svetujemo, da se izognejo tudi območjem z zmerno nevarnostjo snežnih plazov. Vsi, ki se boste odpravljali v gore, poskrbite, da boste imeli s sabo obvezno plazovni trojček, ne odpravljajte se v grape in pobočja, kjer obstaja veliko tveganje za snežni plaz. Ne izpostavljajte otrok nevarnostim. Snežna odeja bo še nekaj dni po sneženju nestabilna,« svetuje strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerke

Popolna zimska oprema in znanje uporabe

Tudi ko bo čas ugodnejši za obisk gora, ne smemo pozabiti na popolno zimsko opremo - plazovni trojček, cepin, dereze in čelado. Seveda pa moramo vse pripomočke znati uporabljati. Pogostejšim obiskovalcem gora v zimskem času in navdušenim turnim smučarjem priporočamo uporabo nahrbtnika z zračnim balonom, pripomočka, za katerega si želimo, da ga ne bi nikoli uporabili.


Na Planinski zvezi Slovenija so pripravili sklop video posnetkov s katerimi želijo planince ozavestiti o varnosti v hribih pozimi. Ogledate si jih lahko spodaj.

Video: Varneje v gore pozimi/ plazovna žolna

Video: Varneje v gore pozimi/ plazovna sonda

Video: Varneje v gore pozimi/ plazovna lopata

Video: Varneje v gore pozimi/ iskanje zasutega v snežnem plazu

Video: Varneje v gore pozimi/ uporaba plazovnega nahrbtnika

Video: Varneje v gore pozimi / uporaba derez in cepina

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ