Vrtača (2181 m) z Ljubelja

Vrtača (2181 m) z Ljubelja
18.09.2013 AVTOR: Matej Zalar
Čeprav drugi najvišji vrh v Karavankah, je Vrtača pred pogledi iz Ljubljanske kotline skrita za ...

Vrtača: 2181 m
Zahtevnost: nezahtevna označena pot
Manj izkušeni utegnejo imeti težave le v zaključku na mestoma nekoliko izpostavljenem terenu.
Nekatere pse utegne motiti gruščnat teren, sicer pa ni večjih težav.
Čas vzpona: 2–3,5 ur
Skupaj: 4–7 ur

Smer poti: Ljubelj–Zelenica–Vrtača

Kje se okrepčamo?
Dom na Zelenici (1536 m)
T: 04 531 52 48 in 041 716 987

Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
GPS: N 46° 25' 54" / E 14° 15' 35"
Z avtoceste Ljubljana–Jesenice nadaljujemo po hitri cesti proti Ljubelju in Avstriji. Mimo Tržiča in Podljubelja se po cesti vzpnemo vse do tunela, a pred njim zavijemo levo, kot nam kažejo smerokazi za Zelenico. Le petdeset metrov naprej po cesti je veliko makadamsko parkirišče.

Če smo pri moči: Od planinskega doma na Zelenici se lahko vzpnemo še na Begunjščico. To ni mačji kašelj! Vzpon z dobrimi 500 metri višinske razlike vzame uro in pol do dve uri in pol časa! S seboj imejte čelado!

Turistične informacije:

TPIC Tržič
Trg svobode 18, 4290 Tržič
T: 04 597 15 36, 04 597 15 24 ali 051 627 057
informacije@trzic.si

TD Tržič
Trg svobode 18, 4290 Tržič
T: 04 592 47 30 in 041 753 131
info.tdtrzic@gmail.com

Slovenske Alpe – Gorenjska
www.slovenian-alps.com

Čeprav drugi najvišji vrh v Karavankah, je Vrtača pred pogledi iz Ljubljanske kotline skrita za bolj obiskanima Stolom (2236 m) in Begunjščico (2060 m). Ne vidi se je niti s prelaza Ljubelj, od koder smo se tokrat podali na vrh. Kot mogočna gora se razkrije šele pri obnovljenem planinskem domu na Zelenici, v okviru katerega deluje tudi Gorniški učni center Zelenica. Množice pohodnikov se ustavijo tam, nekateri pa nadaljujejo bodisi levo na Begunjščico bodisi naravnost na Stol ali na Vrtačo.

Na Zelenico po (nekdanjem?) smučišču
Pot se začne pri opuščenem hotelu na Ljubelju. Z velikega makadamskega parkirišča nas planinski smerokazi za Zelenico, Vrtačo in Stol usmerijo po kolovozu. Po le nekaj minutah hoje markaciji sledimo desno na ožjo stezo, po kateri si le skrajšamo ovinek in čez minutko se vrnemo na kolovoz. Kakšnih deset do petnajst minut se vzpenjamo skozi gozd, potem pa pridemo na smučišče in nadaljujemo pod sedežnico. Na razpotju malo naprej se usmerimo levo (markacija je na stebru, kakšnih dvajset metrov naprej). Vzpon pod žičnico po razdrapanem kolovozu po dolini med Begujščico na levi (jug) in Ljubeljščico na desni (sever) je tudi naprej zmerno strm, le pod kočo na Vrtači se vzpne nekoliko bolj strmo.

Od koče nadaljujemo po ožji poti, ki pod žičnico zavije v levo in na drugi strani doline pripelje med ruševje. Po bolj skalnatem terenu se vzpnemo bolj strmo in višje pridemo na širšo pot. Sledimo ji nekaj minut do razpotja, kjer zavijemo desno na pešpot. V nekaj minutah prispemo do Doma na Zelenici.

Na avstrijsko mejo
Kočo obidemo po desni strani in se vzpnemo po smučarski progi. Na naslednjem razpotju zavijemo desno (naravnost Dom pri izviru Završnice) in prečkamo smučišče. Tu se lepo vidi vrh. Na drugi strani smučarske proge mimo manjšega balvana sledimo ožji pešpoti, ki se skozi gozd nekoliko spusti, potem pa se zmerno vzpne ob pobočju čez melišča in travnike južnih pobočij Palca (2026 m), Žleba (1916 m) in Vrtače. Višje prečkamo pas ruševja, potem pa se vzdolž travnatega pobočja zmerno vzpnemo na vrh grebena, kjer poz zavije ostro desno.

Sledimo grebenski poti, ki se malo naprej vzpne precej bolj strmo. Vrha ne pričakujmo takoj, saj se pot še precej vleče. Nekaj mest je precej izpostavljenih, a izkušeni gorniki večjih težav nimajo. Vrh prepoznamo po velikem cepinu, ki so ga postavili avstrijski planinci.

V daljavo se razgled sproži predvsem proti severu, na avstrijsko Koroško, na zahod pa se lepo vidi Stol in daleč v ozadju vrhove Julijskih Alp. Na jugu lahko celo pot občudujemo Begunjščico, na vzhodu pa se vidi začetek grebena Košute z Velikim vrhom (2088 m).

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ