Zakaj je pomembno, da vsako jutro pojemo zajtrk?

Zakaj je pomembno, da vsako jutro pojemo zajtrk?
18.03.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

»Sreča celotnega dneva je odvisna od zajtrka.«

Že od malih nog poslušamo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in res je tako! Zdrav zajtrk ima veliko prednosti, saj je prvi obrok ki ga telo zaužije zjutraj. Če boste dan začeli brez dotoka goriva vašemu telesu, v obliki ustrezne hrane, boste najverjetneje oslabeli sredi dopoldneva in segli po hitro pripravljenem prigrizku iz avtomatov ali čim podobnim. Raje si zjutraj vzemite čas in si pripravite uravnotežen zdrav zajtrk, ki vas bo držal pokonci preko celotnega dneva.

PREDNOSTI: Zajtrkovanje izboljšuje koncentracijo in spomin saj so mnoge študije že pokazale da, so otroci in odrasli, ki jedo zdrav zajtrk bolj uspešni pri reševanju problemov. Znano je tudi da zajtrk nadzoruje lakoto saj je velika verjetnost da, ste za kosilo manj lačni.

1. Ovsena kaša s kavo

Sestavine (za 2 osebi):

* 1 skodelica ovsenih kosmičev,

* 1,5 skodelice mleka,

* 2 čajni žlički rjavega sladkorja,

* 1 čajna žlička cimeta,

* ½ čajne žličke soli,

* 3 jedilne žlice močne trške kave.

Priprava: Za začetek skuhajte močno turško kavo. Mleko zlijte v večjo kozico in ga med segrevanjem na srednjem ognju nenehno močno mešajte, da postane penasto (vztrajaj približno 5 minut). Spenjenemu segretemu mleku dodajte ovsene kosmiče in jih kuhajte 3 do 5 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. Nato jih odstavite z ognja in vmešajte rjavi sladkor, sol in cimet. Mešanico razdelite v dve posodici, prelijte s kavo in zmešajte.

2. Jajca v oblačkih

Sestavine (za 4 osebe- 4 oblački):

* 4 jajca,

* ¼ skodelice nastrganega parmezana,

* 1/8 skodelice svežega ali posušenega drobnjaka.

Priprava: Pečico segrejte na 230 °C. Jajčne rumenjake ločite od beljakov. Beljake dajte v večjo posodo, rumenjake pa vsakega posebej v manjšo posodico – slednji naj počivajo v hladilniku, dokler boste imeli opravka z beljaki.

Beljake dobro stepite, da bo nastal kompakten sneg. Nato vanj previdno vmešajte drobnjak in sir. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj položite mešanico (naredite štiri kupčke). Na vrh kupčkov naredite rahlo vdolbinico za rumenjak. Pecite jih (brez rumenjaka) 5 minut, nato vsakemu oblačku dodajte še rumenjak in pecite še 2 minuti.

3. Jutranji parfait (zloženka) s slivami

Sestavine (za 6 oseb):

* 6 razkoščičenih sliv, narezanih na 6 delov,

* ¼ skodelice sveže iztisnjenega pomarančnega soka,

* 3 jedilne žlice rjavega sladkorja,

* 1,5 jedilne žlice stopljenega masla,

* 1/8 čajne žličke soli,

* 2 skodelici grškega jogurta z okusom vanilije,

* 2 skodelici granole,

* 1,5 jedilne žlice nasekljanih pistacij.

Priprava: Pečico segrejte na 205 °C. V večji posodi zmešaj slive, pomarančni sok, sladkor, maslo in sol ter dobro premešajte. Mešanico zlijte v pekač, velik približno 22 x 33 cm. Peci 20 minut oziroma dokler se slive ne zmehčajo in sok ne postane rahlo gostejši. Nato odstranite iz pečice, naj se ohladi na sobni temperaturi.

Na dno vsakega od šestih kozarcev položi 2 koščka sliv, nanju položi 2,5 jedilne žlice jogurta in 2,5 jedilne žlice granole. Nato ponovi zaporedje – slive, jogurt, granola. Na vrh vsakega parfaita položite še 2 košča sliv in pokapljajte s sokom, ki je ostal v pekaču. Za konec vsakega potresi s koščki pistacij.

Predlog: Naredite raje več okusnih zajtrkov, saj vas bodo v hladilniku počakali za popoldansko malico ali pa posladek po kosilu/večerji.

Značke: Kulinarika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ