Zakaj so hribi jeseni še lepši kot poleti?

Zakaj so hribi jeseni še lepši kot poleti?
24.09.2020 AVTOR: M.V., FOTO; pixabay

Jesen v gorah ima prav poseben čar. Preverite 5 preprostih razlogov, zakaj je jesensko pohodništvo prava odločitev.

Ste tudi vi med tistimi, ki se v hribe podate predvsem v poletni sezoni. Potem vam povemo, da zamujate res veliko. Spodaj si preberite, 5 razlogov, zakaj morate gore obiskati večkrat tudi jeseni:

1. Čudovite barve

Ni jih čez jesenske barve: sinje nebo, bele skale, zeleno ruševje, pisan gozd, rumene trave in zlati macesni. Ne pozabimo na rdeči ruj na Primorskem, pa seveda na belino prvega snega in meglenega morja, ki je globoko pod nami ...

2. Ni več vroče

... pa tudi prav mraz še ni, saj tisti pravi mraz v hribih ponavadi pritisne decembra. Vsekakor pa ne smete zanemariti dejstva, da je lahko predvsem na vrhu precej bolj mrzlo in vetrovno v dolini, zato je zelo pomembno, da se na pot odpravite pripravljeni. Da imate v nahrbtniku vedno topla oblačila in vetrovko, tudi kapa in rokavice ne bodo škodile. Ker je dan postal precej krajši je nujna tudi čelna svetilka.

3. Ni velike gneče

V zadnjih letih je postalo pohodništvo pri nas zelo priljubljeno in poleti na nekaterih gorskih lokacijah lahko naletite na pravo gnečo. Veliko manj ljudi se v hribe odpravi jeseni, zato boste veliko lažje našli tisto samoto in gorski mir, ki ga iščete. Mogoče vam bo družbo delal le kakšen gams.

Vsekakor pa to ne drži za vse lokacije, saj so nekateri predeli naših gora zaradi čudovitih jesenskih barv macesnov postali zelo oblegani tudi jeseni. Če torej iščete samot, se raje izognite Slemenovi špici in Koči pri triglavskih jezerih.

4. Ni neviht

Letošnje poletje ni skoparilo z nevihtami, saj smo imeli kdaj občutek, da sploh ni možnosti, da se odpravimo v hribe in nas ne "opere".Jeseni je sicer dež precej bolj pogost, a ni neviht. Če je torej vremenska napoved lepa, lahko pričakujete da bo tako ostalo.

Seveda pa tudi ob deževni napovedi ni potrebno, da ostanete doma, le bolje se morate pripraviti na turo.

5. Kar nekaj koč ostaja odprtih tudi jeseni

Čeprav so po večini koče v visokogorju zaprle vrata, pa nekatere nižje ležeče koče ostajajo vsaj med vikendi odprte celo leto.

Če nimate idej kam se odpraviti na jesenski hribovski potep, pa si lahko naročite tudi našo knjižico NaProstem plus, kjer vas čakajo tudi informacije o tem katere koče so odprte preko celotnega leta.

Naročite svoj izvod >>>

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ