Zakaj so smučarska očala med najpomembnejšimi kosi opreme?

Zakaj so smučarska očala med najpomembnejšimi kosi opreme?
09.12.2017 AVTOR: Maja Vojska
Zato ker zaščitijo naše oči! Preverite, kako izbrati prava smučarska očala.

Smučarska očala so eden najpomembnejših kosov smučarske opreme, saj varujejo naše oči. Če bomo smučali brez očal ali brez kakovostnih očal tvegamo začasno tako imenovano snežno slepoto.

Kaj je snežna slepota? Do snežne slepote pride običajno v gorah zaradi ultravijoličnih žarkov, ki se odbijajo od snežnih površin. Škodljivo UV sevanje povzroči boleče vnetje veznic in roženice, okvaro globljih delov očesa in začasno slepoto. Poškodba lahko nastane v eni uri, simptomi pa se običajno razvijejo šele čez 6 do 12 ur. Prvi znaki so pekoče bolečine in zbadanje v očeh, močno bleščanje, zmanjšanje ostrine vida, fotofobija, solzenje in otekanje vek. Zaradi opeklin lahko poškodovanec najprej postane omotičen, nato pa začasno oslepi.

Kvalitetna očala opredeljujejo naslednje značilnosti:

  • Steklo z zaščito proti UV (UVA, UVB, UVC) žarki.
  • Prilagodljiv trak.
  • Dobra zračnost.
  • Velika stekla.
  • Popolno prileganje vašemu obrazu.

Pri nakupu bodite pozorni na to, da imajo stoodstotno UV-zaščito. Stekla so navadno obarvana rumeno, oranžno ali rožnato, saj te barve poudarjajo kontrast, zaradi katerega je lažje zaznati različne oblike v snegu (na primer grbine). Izberete lahko tudi polarizirana stekla, ki zmanjšujejo bleščanje s snežne podlage. Pri izbiri smučarskih očal je tudi pomembno, da se lepo prilegajo vašemu obrazu in čeladi ter da so dovolj zračna in imajo dvojno steklo, kar bo preprečilo rosenje. Izbira smučarskih očal je odvisna tudi od tega, v kakšnih razmerah oziroma vremenu jih boste uporabljali. Oznake, ki prikazujejo njihovo uporabnost, boste našli na embalaži.

Značke: Smučanje
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano