Zasavska koča na Prehodavcih naj visokogorska in Dom na Kofcah naj planinska koča 2019

Zasavska koča na Prehodavcih naj visokogorska in Dom na Kofcah naj planinska koča 2019
13.09.2019 AVTOR: M.V., FOTO; Dan Briški

Obiskovalci gora so v tradicionalnem poletnem izboru Planinske zveze Slovenije (PZS) in medija Siol.net Naj planinska koča 2019.

V izboru je sodelovalo 157 slovenskih koč, za naj visokogorsko planinsko kočo okronali Zasavsko kočo na Prehodavcih, za naj planinsko kočo pa Dom na Kofcah, kjer bo skupno praznovanje v nedeljo, 22. septembra. Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah pa se ta konec tedna končuje v Planinskem domu na Mrzlici.

V Sloveniji se 157 oskrbovanih planinskih koč trudi za dobro počutje in toplo zavetje obiskovalcev gora, ki so s svojimi glasovi pokazali, da cenijo trud oskrbnikov in gostoljubje planinskih koč, v finale so pospremili deseterico, za zmagovalki pa izbrali koči, ki sta pozitiven zgled za preostale, saj želi PZS v vseh kočah tako odnos do obiskovalcev kot oskrbo dvigniti na višjo raven. "Izbor za najbolj priljubljeno planinsko kočo na Siol.net je druga plat izobraževanja in dodatna spodbuda za planinska društva in osebje v kočah k prizadevnemu in še bolj strokovnemu delu. Prvi del predstavlja vsakoletni seminar za oskrbnike in upravljavce planinskih koč v okviru Gospodarske komisije PZS, drugi del pa je praktični preizkus pridobljenih znanj, ki se odraža v ocenah obiskovalcev. Moramo pa se zavedati, da poslovno uspešnost, ki se meri v racionalnem delu in ustvarjenem dohodku, ocenjujejo upravni odbori oz. gospodarski odseki planinskih društev," je poudaril podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen in dodal: "Upam, da smo v sklepni fazi z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo glede objave razpisa za ekološko in energetsko sanacijo planinskih koč, saj bi ta sredstva omogočila, da bi koče posodobili in osebju omogočili še bolj kakovostne pogoje dela."

Naj visokogorska planinska koča 2019 je postala Zasavska koča na Prehodavcih

Naj visokogorska planinska koča 2019 je postala Zasavska koča na Prehodavcih (PD Radeče) ki na višini 2071 metrov idilično kraljuje v osrčju Julijskih Alp. "Zasavsko kočo delata posebno njena majhnost in domačnost. Naziv naj planinske koče nas je zelo presenetil, niti približno ga nismo pričakovali, saj smo malo odmaknjeni in letos smo imeli večinoma tuje obiskovalce, slovenskih relativno malo. Res smo pozitivno presenečeni, da lahko majhna koča in majhno planinsko društvo s skromnostjo in domačnostjo postaneta tako znana in priljubljena med planinci," je prve vtise strnil oskrbnik Jure Brečko, ki že petnajst let diha z Zasavsko kočo, zadnja štiri leta pa se mu pri tej vlogi pridružuje tudi Tea Dernovšek.

"Dobrega oskrbnika naredi predvsem dobra ekipa, tako oskrbniška na koči kot vsak, ki mu v dolini stoji ob strani - gospodar in vsi prostovoljci, ki pomagajo pri delovanju koče. Poleg podpore je pomembno tudi, da ima relativno proste roke pri upravljanju koče. Trudimo se, da smo, kar smo, preprosti, domači in pripravljeni pomagati," je še dejal prvi mož Zasavske koče, ki je bila v začetku devetdesetih prva v Julijskih Alpah s sončnimi celicami za pridobivanje električne energije in s prototipom suhega stranišča. "Delamo v najboljšem interesu za naše obiskovalce, kot vse koče. Zasavska koča je majhna, butična koča, ena najmanjših na območju Triglavskega pogorja, zato je bolj domačna, bolj prijetna, kar želimo tudi ohraniti. Zato je tudi počutje obiskovalcev takšno, tako želimo delati tudi naprej. Zmaga je za nas pohvala in potrditev, da delamo v pravi smeri, ponosni smo na to," je dejal predsednik PD Radeče Jože Šušteršič.

Naslov naj planinske koče 2019 si je prislužil Dom na Kofcah (PD Tržič)

Naslov naj planinske koče 2019 si je prislužil Dom na Kofcah (PD Tržič), ki s štruklji privablja 1488 metrov visoko pod Košuto, že dvaindvajseto leto pa mu daje pečat družina Vogelnik. "Mislim, da so pretehtali kulinarika - najbolj markantni smo s štruklji -, prijaznost osebja in hitra postrežba. Da smo postali naj planinska koča, nam je v veliko zadovoljstvo, pokazatelj, da delamo dobro - je nagrada za nazaj in spodbuda za naprej, da lahko še kaj izboljšamo. Zahvaljujem se vsem glasovalcem in celotni ekipi, ki je res dober kolektiv," je bil navdušen najemnik Peter Vogelnik: "Vsa leta že vlagamo v kočo, dobro sodelujemo s planinskim društvom, vsako leto nekaj obnovimo in tako naredimo veliko dobrega za obiskovalce, najpomembnejši pa je kolektiv, da se dobro razumejo, so zadovoljni in dobro delajo." Družinam prijazna planinska koča privablja vse generacije, od najmlajših planincev, za katere imajo tudi otroško igrišče, do izkušenejših planincev, ki nadaljujejo pot na greben Košute, letos pa so se pod okriljem projekta Alpe Adria regija doživetij še bolj približali tudi turnim kolesarjem.

"Že večkrat smo bili v tem izboru drugi, letos pa nam je uspelo zmagati. Res smo veseli, saj je naš glavni cilj, da so obiskovalci zadovoljni, mi pa vemo, zakaj se trudimo. To moraš delati s srcem in velikim veseljem do vseh ljudi, tudi do same ekipe, saj ni tako kot v dolini, v planinski koči si pravzaprav doma. Sam se moraš dobro počutiti, da si zadovoljen in lahko to deliš z drugimi - to je tvoj dom, kamor pridejo planinci na obisk," je pritegnil Miha Mokorel, Vogelnikova desna roka, ponosen pa je tudi predsednik PD Tržič Uroš Ahačič: "Veseli smo, prava koča je dobila to nagrado, res si jo zasluži. Takšnih oskrbnikov, kot je Peter, res ni veliko! S svojo ekipa diha in živi ter razširja planinski duh do Ljubljane z zgodbo o štrukljih, skrbi za obnovo koče in urejenost. To nam veliko pomeni za nadaljnji razvoj planinstva na Tržiškem, in je potrditev, da delamo pravilno."

Finalisti v izboru za naj planinsko kočo so bili poleg Doma na Kofcah (PD Tržič) še Planinski dom na Mrzlici (PD Trbovlje), Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (PD Krka Novo mesto), Planinski dom na Kumu (PD Kum Trbovlje) in Planinski dom na Kalu (PD Hrastnik). V kategoriji naj visokogorska planinska koča so se ob Zasavski koči na Prehodavcih (PD Radeče) v finale uvrstili še Pogačnikov dom na Kriških podih (PD Radovljica), Krekova koča na Ratitovcu (PD Za Selško dolino Železniki), Triglavski dom na Kredarici in Dom na Komni (oba PD Ljubljana Matica).

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ