Ženske na Himalaji - dokumentarni film in predavanje

Ženske na Himalaji - dokumentarni film in predavanje
19.05.2019 AVTOR: M.V.

V torek, 28. maja 2019 ob 19.30 uri, se v Cankarjevem domu obeta zelo zanimiv alpinistični dogodek.

Založba Didakta bo v sodelovanju s Cankarjevim domom, RTV Slovenija in Slovenskim planinskim muzejem premierno predstavila dokumentarni film Himalajski vrhovi treh Slovenk(25'). V sklopu dogodka bo organizirano predavanje Ženske na Himalaji. Na predavanju bodo sodelovali: Dina Šterbova (avtorica knjige Hrepenenja in usoda – prve ženske na osemtisočakih), Marija ŠtremfeljIrena MrakTina Di Batista in Viki Grošelj.

O dogodku

Na planetu Zemlja imamo 14 vrhov, ki presegajo čarobno mejo osem tisoč metrov. Medtem ko so moški prve vzpone na vrhove himalajske krone opravili v šestdesetih letih 20. stoletja, so prve ženske na vrhu osemtisočaka Manaslu z velikim časovnim razmikom postale šele Japonke leta 1975. Usode prvih žensk na najvišjih vrhovih so bile pogosto zelo zapletene, celo krute. 

Izpolnjevanje sanj o osemtisočakih je zahtevalo ogromno energije, alpinističnih veščin, neomajnosti, poguma, garanja in kljubovanja. Na žalost velja tudi, da so ženske svoje  »osemtisočkratne« sanje in hrepenenje pogosto plačale ne samo s solzami in krvjo,  ampak večkrat tudi z najvišjo ceno. Ob filmski projekciji in pogovoru z osvajalkami najvišjih vrhov sveta ter razstavi bomo osvetlili hrepenenja in usode akterk 24 let trajajoče odiseje ter predstavili pomembno knjigo Prve ženske na osemtisočakih (knjiga bo izšla 28. maja na dan predavanja) češke alpinistke Dine Štěrbove, ki je celih 14 let neutrudno in marljivo zbirala informacije o prvih ženskah na teh gorskih velikanih.

V času predavanja bo Cankarjev dom gostil tudi razstavo Slovenskega planinskega muzeja Korajža je ženskega spola.

Več o dogodku >>>

Več o knjigi in avtorici >>>

Značke: Alpinizem
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano