Zero Waste: Odpira se prva trgovina brez embalaže pri nas

Zero Waste: Odpira se prva trgovina brez embalaže pri nas
10.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Rifuzl

Primož Cigler in Manca Behrič stojita za projektom Rifuzl, ki bo prva zero waste trgovina v Sloveniji.

Na Facebooku se je pred nekaj dnevi pojavila stran imenovana Rifuzl, ki naznanja prihod prve trgovine, ki bo vse izdelke prodajala povsem brez embalaže. Glede na pozitivne odzive Slovenske javnosti (stran ima že več kot 11.000 sledilcev), je razvidno, da smo Slovenci ekološko zaveden narod in da je potreba po tovrstni trgovini velika.

Ideja se jima je porodila pred tremi leti

Ko sta s prijatelji sedela na plaži v Grčiji in žalostno opazovala odpadke v mivki. »Kar nekaj časa smo debatirali o tej problematiki in nato prišli do ideje, da bi lahko odprli trgovino, kjer bi se vsa hrana prodajala brez plastične embalaže. Seveda je bila takrat le ideja večera, ki pa mi ni čisto dala miru,« pravi Manca.

Ideja ji ni dala miru!

Po dopustu se je začelo raziskovanje o že obstoječih trgovinah in z navdušenjem je ugotovila, da obstaja kar nekaj takih trgovin v Evropi, v Sloveniji pa še ne. Odkrila sta tudi Beo Johnson in zero waste gibanje ter počasi začela uvajati majhne spremembe v vsakdanje življenje. Idejo o zero waste trgovini pa sta tudi zaradi službenih obveznosti malo potisnila na stran.

Vmes se je javila Snaga in napovedala odprtje prve trgovine brez embalaže, kar je spet dvignilo val navdušenja. »Pozorno sva spremljala dogajanje na tem področju v Sloveniji, pa vendar se prava trgovina brez embalaže do danes še ni odprla pri nas,« pojasnjuje Behričeva.

Odločilno je bilo potovanje v Indonezijo

Med majskim potovanjem po Indoneziji pripoveduje, da sta žalostno opazovala naplavljeno plastiko in kupe smeti. »To je bila prelomna točka, ko sva rekla, zdaj pa greva zares. Odločila sva se, da bova eden od korakov naproti zmanjševanju plastike, da bova spreminjala miselnost ljudi in jih spodbujala k spremembam, da bova podpirala lokalne in ekološke pridelovalce hrane, zato sva pred kratkim začela z resnim načrtovanjem odprtja trgovine brez embalaže v Ljubljani. Take, kjer bi dobil na enem mestu vse, kar povprečno gospodinjstvo potrebuje v vsakdanjem življenju,« pojasnjuje.

Še vedno je težava lokacija

Čeprav bi bila trgovina teoretično lahko že odprta, se je nekoliko zataknilo pri lokaciji. Množica ljudi, ki je komentirala njune objave, si je zaželela, da bi trgovino odprla na več delih Slovenije.

"Trgovina bo v Ljubljani," je potrdila Behričeva, točna lokacija pa še ni znana.

Ustanoviteljica pravi, da bodo začeli z živili in čistili, pozneje bodo dodali tudi izdelke za osebno rabo.

Z ekološko ozaveščenostjo v mislih ima podobno ponudbo več trgovin, med drugim lahko v svojo embalažo za večkratno uporabo natočite tudi pralni prašek, čistila, dezodorant, zelenjavo, sadike, čaj, sladkarije, vino, jajca, semena, žita, oreščke in še bi lahko naštevali.

Na povezavi najdete tudi zemljevid, kjer so označene trgovine, kjer se prodajajo zero waste izdeki >>>
Značke: Kulinarika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ