Postojanke - Furlanovo zavetišče pri Abramu

Furlanovo zavetišče pri Abramu
Domačija pri Ježevih, kjer so uredili planinsko postojanko, je priljubljena izletniška točka vzhodno od Vipavske doline.

Furlanovo zavetišče pri Abramu (900 m)

Lokacija: Notranjska in Primorska

GPS podatki postojanke: 45,81891°N / 14,01858°E

Obratovalni čas
Postojanka je stalno odprta.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 662 002
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Gradišče, Lozice, Podnanos, Podkraj, Hrašče

Ture v bližini: Vojkova koča na Nanosu (2 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 45,8193398 °N / 14,0189581 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Zavetišče se nahaja v hiši kmeta Ježa v razloženem naselju Nanos na visoki kraški planoti enakega imena. Ime je zavetišče dobilo po domačem imenu domačije – pri Abramu. Prvo zavetišče v tem kraju so odprli 24. januarja 1954 pri 30 minut oddaljenem kmetu Blažonu. Leta 1961 so ga preselili na sedanjo lokacijo. Poimenovali so ga po zaslužnem vipavskem planincu Fricu Furlanu (1902-1952), ki se je smrtno ponesrečil v stenah Gradiške Ture na Nanosu nad Vipavo. Ježevi so poleg domačije zgradili poslopje za kmečki turizem, kjer so tudi prenočišča.

Zavetišče je stalno odprto. V gostinskem prostoru oziroma kmečki sobi nudi 30 sedežev, pri mizah pred hišo pa še 40. V sklopu kmečkega turizma je obiskovalcem na voljo šest sodobno opremljenih dvoposteljnih sob in ena triposteljna, najeti pa je mogoče tudi eno ali dve prehodni družinski sobi s po petimi posteljami.

Širšega razgleda od zavetišča ni, saj planoto na severni in južni strani obkrožajo nekoliko višji vrhovi in grebeni. Na vzhodni strani v bližini vidimo Janeščev hrib, proti jugovzhodu se na koncu planote dviga Pleša, na južni in zahodni strani pa planoto obrobljata grebena Rebrnic in Brega. Pogled proti severu zakrivajo bližnji gozdovi.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ