Postojanke - Koča na Golici

Koča na Golici

Koča na Golici stoji na razglednem rebru južnega pobočja Golice, tik nad gozdno mejo. Sodi med najbolj priljubljene postojanke v Karavankah.

Višina: 1582
Lokacija:
Gorovje: Karavanke
Geo točka: 46,4859695 °N / 14,0619202 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Od 27. aprila do konca septembra ali sredine oktobra (odvisno od vremena).

Kontaktni podatki

Nastanitev:

  • V sobah – 26
  • Skupna ležišča – 15

Izhodišča za dostop: Planina pod Golico, Križovec, Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Jesenice, Koroška Bela, Hrušica pri Jesenicah, Javornik

Ture v bližini: Golica (30 min), Klek (2 h), Rožca (2.30 h), Dovška Baba (3.30 h), Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (4 h), Stol (5 h)


Pohodniki najraje obiščejo Golico v maju, ko so pobočja prekrita z narcisami, za izlet pa je zanimiva v vseh letnih časih. Sodi med najbolj priljubljene postojanke v Karavankah. Predvsem jo radi obiščejo planinci, ki so namenjeni na vrh Golice (1835 m) in ture na druge okoliške vrhove ali prečenje karavanškega grebena.

Do koče vodi več planinskih poti različnih dolžin in težavnosti, najbolj priljubljena je pot mimo Korlnovega rova, opuščenega rudnika, kjer so včasih kopali železovo rudo.

Od koče je čudovit razgled na vrhove Julijskih Alp s Triglavom, še lepši je z vrha Golice, od koder se vidi tudi na avstrijsko stran, na Baško in večje Osojsko jezero.

Najbolj je koča zanimiva zaradi svojih botaničnih posebnosti

Golica ne dela mogočnega vtisa z velikanskimi stenami ali svojo višino. Malo kje pa na tako majhnem koncu najdemo toliko lepot kot prav v tem delu Karavank. Okoliška pobočja so pravi botanični raj. Še posebej v maju, ko na spodnjih rovtih in kasneje na pobočjih vse do vrha Golice cveti na tisoče narcis – ključavnic. V koči ste vedno lepo sprejeti in dobrodošli, osebje vas zna razvajati z odlično domačo kulinarično ponudbo. Od leta 2018 je v koči info točka v okviru projekta Alpe Adria, regija doživetij, Karavanke/Karawanken. Planincem so na voljo vodiči, zemljevidi in napotki za varno hojo po planinskih poteh. Vsekakor je Golica čudovita gora, ki jo morate obiskati. Ko boste v teh koncih, pa se seveda okrepčajte v prijetnem okrilju koče in uživajte v čudovitem razgledu.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ