Postojanke - Planinska koča Mrzl`k

Planinska koča Mrzl`k

Planinska koča Mrzl'k se nahaja le nekaj metrov pod vrhom Mrzlika.

Planinska koča Mrzl`k (971 m)

Lokacija: Škofjeloško, Cerkljansko in Idrijsko hribovje s Trnovskim gozdom

GPS podatki postojanke: 46,063210°N, 14,054869°E

Obratovalni čas: Koča je odprta ob petkih (zgolj poleti), sobotah, nedeljah in praznikih (z izjemo dneva spomina na mrtve, prvega novembra).

Nastanitev
Skupna ležišča – 15 v dveh sobah

Kontaktni podatki:

Telefon: 031 355 022
Elektronska pošta: pdziri@pzs.si.

Izhodišča za dostop: Žiri, Spodnja Idrija, Sovodenj

Ture v bližini: Planinska koča na Ermanovcu, Sivka, Bevkov vrh

Višina: 971
Lokacija:
Gorovje: Škofjeloško, Cerkljansko in Idrijsko hribovje s Trnovskim gozdom
Geo točka: 46,0634346 °N / 14,0550117 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: DA

Planinsko društvo Žiri je junija 2015 otvorilo planinsko kočo na Mrzl'k (971 m). Zgradili so jo na temeljih nekdanje italijanske kaverne ob rapalski meji pod Mrzlim vrhom nad Žirmi (Mrzl'k).

Planinska koča Mrzl'k je ob trasi Slovenske planinske poti (SPP) in stoji med kočo na Ermanovcu in kočo na Hleviški planini nad Idrijo na nadmorski višini 971 metrov.

Stoji v bližini ceste Mrzli vrh–Sovodenj. Poleg SPP mimo nje potekajo planinske obhodnice Via Alpina, Loška planinska pot ter številne kolesarske poti, kot so Žirovski kolesarski krog ter Slovenska kolesarska transferzala (žig).Koča obratuje ob koncih tedna in ob praznikih. Obiskovalcem daje prijetno zavetje in bivanje, oskrbnik koče pa jim v času odprtja nudi jedi na žlico, klobaso, »ocvirkovko« in druge za planince odlične jedi.

Ne le pri pohodnikih, priljubljena tudi pri kolesarjih

Kot pravijo na PD Žiri, je koča precej nova, ampak menijo, da je vredna obiska. Predvsem zato, ker se nahaja na tistem delu SPP, ki preči sredogorje in je marsikateremu planincu še nepoznan del slovenskih planin. Kar je vsekakor škoda, saj poteka tudi ob zgodovinski rapalski meji, v delu, kjer se razgledi razprostirajo na vse strani.

Najboljši čas za obisk bi lahko bila zgodnja pomlad, ko cvetijo podleski, Mrzli vrh je v tem času povsem vijoličen. V okolici koče je veliko nahajališče čemaža. V poletnem času je v okolici koče mogoče izvesti mnogo turnih in tudi cestnih kolesarskih tur, primernih predvsem za tiste, ki se ne bojijo raziskovati praznih cest in poti.

Kot poudarjajo, bi obisk zelo priporočili tudi družinam, saj je koča lahko dostopna. V okolici koče se da narediti lahke ture po označenih poteh, ki jih lahko zelo preprosto skrajšamo z avtom, saj je okolica dobro prepredena s cestami.

Od koče ter njene okolice se nam odpre lep pogled na sosednji Mrzli vrh (Loncmanova Sivka), Sivko in okoliško hribovje. Razgledne točke ponujajo tudi bolj oddaljeno Notranjsko hribovje; v lepem vremenu seže pogled prav do Snežnika, Kamniških Alp, Karavank ter SZ Julijcev! Pred kočo najdemo skrinjico z vpisno knjigo in žigom Loške kolesarske poti ter in Slovenske kolesarske transverzale.

Kot zanimivost – ob koči so planinci uredili tudi rastlinsko čistilno napravo, ki na naraven način čisti odpadne vode iz koče. Rastlinske čistilne naprave so primerne predvsem tam, kjer razgibanost pokrajine ali druge okoliščine ne dopuščajo priklopa na javno omrežje, ohranjanje pristne neokrnjene narave pa veleva, da človeške dejavnosti ne vplivajo negativno na okolje.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ