Postojanke - Planinska koča na Vrhu Sv. Treh Kraljev

Planinska koča na Vrhu Sv. Treh Kraljev
Območje med Sovro in Račevo nudi številne možnosti za kolesarjenje in pohodništvo.

Planinska koča na Vrhu Sv. Treh Kraljev (823 m)

Lokacija: Notranjska in Primorska

GPS podatki postojanke: 46,0115°N / 14,177°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih ter ob petkih popoldne.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 654 984

Izhodišča za dostop: Smrečje nad Vrhniko, Rovte, Žiri, Suhi Dol pri Lučinah, Šentjošt nad Horjulom, Sopot

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,0122070 °N / 14,1731071 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na nadmorski višini 823 metrov v bližini šole malo pod vrhom Vrha Sv. Treh Kraljev med dolinama Poljanske Sore oziroma Sovre na jugu in Račeve na severu. Vrh Sv. Treh Kraljev je tudi razloženo naselje na pobočju tega hriba, katerega vrh se ponaša – pričakovano ­– s cerkvijo Sv. Treh Kraljev. Leta 1986 je logaško podjetje za proizvodnjo oken planinski sekciji Rovte podarilo leseno brunarico, ki je prej stala v Logatcu. Planinci so jo razstavili in pripeljali na Vrh Sv. Treh Kraljev, kjer so jo na novo postavili ter preuredili in opremili kot planinsko postojanko.

Kočo so uradno odprli septembra 1987. Februarja 1993 je planinska sekcija Rovte, ki je delovala v okviru Planinskega društva Logatec, postala samostojno planinsko društvo.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih ter ob petkih popoldne. V gostinskem prostoru zagotavlja 30 sedežev, pri mizah pred kočo pa jih je še enkrat toliko. Do koče vodijo asfaltirane ceste iz logaške, horjulske in žirovske smeri, ki se nekaj kilometrov pred kočo združijo.

Zaradi gozda razgleda od koče ni. Le deset minut hoje pa nas loči od vrha Vrha Sv. Treh Kraljev, kjer na vzhodu najprej opazimo bližnje Polhograjsko hribovje. Desno od njega je Ljubljanska kotlina, za njo pa Kamniške Alpe. Proti jugovzhodu se nad Barjem dviga Krim, v tej smeri pa v bližini vidimo tudi Ulovko s smučišči. Na južni strani se razprostira planota med Logaško in Žirovsko kotlino, tu pa so v bližini tudi Rovte.

V Logaški kotlini vidimo del Logatca, severno nad njo pa Planino in ponovno smučišča na Ulovki. Naprej proti jugu so Trnovski gozd, Javornik, Hrušica, Javorniki in Snežnik. Na zahodni strani je gričevnat svet proti Žirovski kotlini, v kateri vidimo Žiri, proti zahodu pa Idrijsko hribovje. Na severni strani so v bližini pobočja hribovja nad dolino Račeve z Lavrovcem ter Golim in Žirovskim vrhom, naprej pa vidimo Škofjeloško pogorje z Blegošem, Julijce in Karavanke.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ