Postojanke - Planinsko zavetišče na Koradi

Planinsko zavetišče na Koradi
V Goriških brdih je kaj videti, okušati in doživeti. Za nekoliko drugačen pogled nanje pa se lahko odpravimo na najvišji vrh v njihovem zaledju.

Planinsko zavetišče na Koradi (803 m)

Lokacija: Notranjska in Primorska

GPS podatki postojanke: 46,06565°N / 13,55834°E

Obratovalni čas
Zavetišče je vse leto odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 352 584

Izhodišča za dostop: Plave, Kanal, Zamedveje

Ture v bližini: Korada (5 min), cerkev sv. Genderce pod vrhom Korade (10 min), Planinska koča na Sabotinu (2.15 h), Sabotin (3 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,0655403 °N / 13,5584240 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Zavetišče stoji na robu gozda na razglednem hrbtu severozahodno pod vrhom Korade, najvišjega vrha v zaledju Goriških brd med mejno reko Idrijo na zahodni in Sočo na vzhodni strani. Člani Planinske skupine Brda iz Planinskega društva Nova Gorica so se leta 1983 odločili, da bodo na ostankih italijanske vojaške kaverne iz prve svetovne vojne zgradili planinsko zavetišče. Leta 1984 so začeli z delom. Očistili so kaverno, nad njo pa v naslednjih letih v skladu s finančnimi možnostmi in prostovoljnim delom pozidali zavetišče in ga postopoma opremili. Pred zavetiščem so očistili jamo, v kateri so bili med vojno topovski podstavki, in jo spremenili v prijeten, zavetrni kotiček za manjšo družbo, ki je s prav tako očiščenim rovom, zdaj hodnikom, povezan z zavetiščem. Zavetišče so slovesno odprli 25. avgusta 1991. Planinska skupina Brda je 28. februarja 1992 postala samostojno planinsko društvo.

Zavetišče je vse leto odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih. V gostinskem prostoru nudi 26 sedežev, na skupnem ležišču pa 20 ležišč.

Po razgled na vrh Korade

Z vrha Korade, do koder je od koče nekaj minut hoje, je zelo lep razgled. Proti vzhodu vidimo nad Soško dolino Banjško planoto, naprej pa Trnovski gozd, Porezen in Blegoš. Proti jugovzhodu sta v bližini lepo vidna Sabotin in Skalnica, naprej pa Nanos. Na južni strani so v bližini Goriška brda z značilnimi terasastimi vinogradi in sadovnjaki, nato pa seže pogled prek Krasa do morja v Tržaškem zalivu in proti Ogleju.

Na zahodu se širi Furlanska ravnina, v ozadju vidimo Dolomite s Pian Cavallom v ospredju. Proti severu je v bližini hribovita Beneška Slovenija, kjer vidimo na Stari gori znameniti samostan, nekoliko bolj desno pa vas Srednje. V ozadju sta mejna Kolovrat in Matajur, naprej pa se zvrstijo vrhovi Kaninskih gora in vzhodnega dela Julijskih Alp, kjer izstopata Krn in Triglav. V bližini je sleme Kanalskega Kolovrata, na katerem vidimo naselje Lig.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ