Postojanke - Tičarjev dom na Vršiču

Tičarjev dom na Vršiču

Ob čudoviti razgledni vršiški cesti se na samem sedlu Vršiča, nad mejo gozda, nahaja Tičarjev dom.

Višina: 1620
Lokacija:
Gorovje: Julijske Alpe
Geo točka: 46,4327393 °N / 13,7446051 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: DA

Obratovalni čas: od začetka maja do sredine oktobra

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 051 634 571
  • Elektronska pošta: ticarjevdom@gmail.com

Nastanitev:

  • V sobah – 34
  • Skupna ležišča – 15

Izhodišča za dostop: iz Kranjske Gore, iz Bovca skozi Trento na prelaz Vršič

Ture v bližini: Prisank (4.00 h), Mala Mojstrovka (2.00 h), Razor (6.30 h), Slemenova špica (1.30 h), Jalovec (5.30 h), Vršič (5 min)


Tičarjev dom (1620 m) je v neposredni bližini glavnega parkirišča na Vršiču. Sedanja planinska postojanka je bila sezidana na prvotnih temeljih iz leta 1966 in je dobila ime po dr. Josipu Tičarju, nekdanjemu predsedniku podružnice Slovenskega planinskega društva in soustanovitelju Gorske reševalne zveze Slovenije.

Dom je odprt od maja do oktobra.

V dveh prostorih ima 90 sedežev, zunaj na terasi 110, 34 ležišč v sobah in 15 skupnih ležišč.

V domu obiskovalcem ponudijo številne domače dobrote, kot so klobasa v zaseki, pršut, goveja juha, žganci z zeljem, goveji golaž, kranjska klobasa, pečenica z zeljem, štruklji, palačinke in drugo.

Vršič je zelo priljubljena poletna destinacija

Tičarjev dom sodi med večje slovenske planinske postojanke in je izredno priljubljen med planinci in drugimi obiskovalci gora. V poletnih mesecih ga poleg planincev zaradi lahke dostopnosti obiščejo tudi številni turisti. Vedno bolj pa je dom zanimiv za kolesarje, ki se pripeljejo s trentarske ali kranjskogorske strani.

Dom je odlično izhodišče za mnoge planinske in alpinistične ture. Iz Vršiča se lahko odpravimo na Veliko in Malo Mojstrovko, Prisank, Razor, Slemenovo špico, Šitno glavo, Sovno glavo, Suhi vrh ali pa na krajše razgledne sprehode po bližnji okolici.

Vsekakor ga lahko umestite na seznam letošnjih tur ne glede na to, kako reden obiskovalec gora ste, saj ponuja odlično izhodišče za najrazličnejše ture v bližini, na drugi strani pa zaradi dostopnosti z avtomobilom lahko le posedate pred domom in uživate v čudovitem razgledu.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ