Postojanke - Zasavska koča na Prehodavcih

Zasavska koča na Prehodavcih

Zasavska koča na Prehodavcih se nahaja na razgledni vzpetini tik nad prevalom Prehodavci. Preko njega vodi pot iz Trente v Dolino Triglavskih jezer.

FOTO: Dan Briški

Višina: 2071
Lokacija:
Gorovje: Julijske Alpe
Geo točka: 46,3585701 °N / 13,7922945 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Koča je od junija do septembra stalno odprta.

Kontaktni podatki:

Nastanitev:

  • Skupna ležišča – 39
  • Zimska soba – 24
  • Zasilna ležišča – 25

Izhodišča za dostop: Zadnjica, Trenta, planina Blato, Koča pri Savici

Ture v bližini: Jezero pod Vršacem (10 min), Vodnikov Vršac (1 h), Kanjavec (2 h), Koča pri Triglavskih jezerih (2.15 h), Koča na Doliču (2.30 h), Veliko Špičje (2.30 h), Koča na Planini pri Jezeru (4 h), Vodnikov dom na Velem polju (4 h)


Koča se nahaja na razgledni vzpetini nad Dolino triglavskih jezer. Od koče, ki je odprta v poletni sezoni, se nam odpre lep razgled po zgornjem delu že omenjene doline.

V začetku nove sezone 2013 so na Zasavski koči na Prehodavcih prenovili stari bivak. Bivak je pritrjen na betonski podstavek – italijanski bunker. Bivak predstavlja prav zanimiv del novejše arhitekture, zato si ga je vredno poliže pogledati.

Koča na Prehodavcih priljubljena tudi zaradi čudovitih razgledov

V koči vam je na voljo 39 skupnih ležišč, še 24 planincev pa lahko prenoči v bivaku, ki se nahaja le nekaj metrov stran od koče.

V koči vas čaka prijetna družba osebja, ki bo zagotovo poskrbelo, da s Prehodavcev ne boste odšli lačni in žejni. V koči vam nudijo tipično planinsko hrano, posebnost je prehodavški pisker (zelenjavna enolončnica s čičeriko in lečo), občasno pripravijo tudi grenadirmarš (tipično zasavsko jed), za vse sladkosnede pa priporočajo prehodavško gibanico.

Ljudje se v kočo radi vračajo zaradi čudovitega razgleda, domačnosti in skromnosti, koča je majhna in preprosta, ampak v njej dela mlada in prijazna ekipa.

V neposredni okolici koče se pogosto pasejo kozorogi, ki pridejo tudi povsem do koče, prav tako je možno videti svizce in slišati njihovo žvižganje. Na pobočjih bližnje Lope in Špičja lahko vidimo raznovrstne visokogorske cvetlice, pravi cvetlični vrt v naravi.

Koča se nahaja tudi na trasi Naj planinske poti 2018 (krožna pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–planina Blato)

Zaradi gorske pristnosti priporočajo obisk tudi družinam, še posebej tistim, ki bi rade otrokom pričarale pristno visokogorsko izkušnjo (spanje na skupnih ležiščih, brez kopalnice itd.)

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ