Izvori

Izvori

Od kultiviranja prvih pridelkov do ustanavljanja sodobnih držav, nam Izvori razkrivajo izjemen učinek Zemlje na oblikovanje človekove civilizacije vse do današnjih dni.

Redna cena:
24,90 €
Akcija -0%
19,90 €
(cene z vključenim DDV)
Brezplačen znesek poštnine nad 40.00 €
Predvidena dobava: do 7 dni
Količina:

Ko govorimo o človeški zgodovini, se običajno osredotočamo na ključne voditelje, množične selitve in odločilne vojaške spopade. Vendar se pod vsem tem pretaka globlje vprašanje: kako je naš planet, s tem, kakršen je in iz česa je, določil potek razvoja človeške civilizacije? Kako nas je Zemlja naredila v dobesednem pomenu?

Kot živa vrsta smo se oblikovali glede na okolje, ki nas je obdajalo. Geološke sile so bile gonilo naše evolucije v Vzhodni Afriki; gorska pokrajina je bila pomemben razlog za oblikovanje demokracije v Grčiji; današnje volilno telo in njegovo obnašanje v Ameriki korenini v zakonitostih antičnega morja. Zgodba človeka je tudi povest teh naravnih sil, od tektonskih plošč in klimatskih sprememb do zračnega in oceanskega kroženja. To je proces, ki še ni končan, saj tudi sile narave nenehno prinašajo kaj novega in vplivajo na naš način življenja.

Lewis Dartnell nam s knjigo Izvori nazorno in pregledno izpisuje zgodbo o naših začetkih, o tem, s čim je razpolagal človek, ko je začel graditi svojo civilizacijo, pa naj bo to železova ruda ali pa izvori pitne vode. S tem pristopom na unikaten način povezuje znanost in zgodovino, z njim pa njen potek vidimo kot širok nabor povezav, ki so (bili) podlaga za sodobni svet, ob tem pa nam avtor podaja tudi orodje, kako reševati izzive prihodnosti. Od kultiviranja prvih poljščin do ustanavljanja modernih držav, nam knjiga Izvori pokaže mogočen vpliv planeta Zemlje na človeško civilizacijo, s čimer je enkratna sintetična študija o vplivanju okolja na človeka in njegov razvoj.

»Izvori so ena tistih redkih knjig, ki razblinijo skrivnosti z učinkovito uporabo čudovite razumljivosti.«
– Times

»Privlačno branje ... prvovrstna knjiga – in še kako pomembna.«
– Observer

»Navdušujoč in briljanten zgodovinski pregled ne samo razvoja naše vrste, temveč tudi sveta nasploh.«
– Peter Frankopan, avtor knjige Svilne ceste

»Izvori so povsem primerljivi s Sapiensom Yuvala Noaha Hararija. Vznemirljivo delo o Veliki zgodovini.«
– Sunday Times


O avtorju

Lewis Dartnell je po študiju biologije na Univerzi v Oxfordu ter doktorskem študiju astrobiologije in filozofije na Univerzitetnem kolidžu v Londonu postal profesor komunikacije znanosti na londonski Univerzi v Westminstru in eden najbolj aktivnih angleških popularizatorjev znanosti. Do sedaj je za svoje delo prejel več nagrad na področju znanstvenega pisanja (med drugim piše za časopis Guardian in revijo New Scientist), poleg tega pa je aktiven tudi pri znanstvenih televizijskih serijah na BBC in drugod. Je avtor več knjig, pred njegovo najnovejšo knjigi Izvori pa je bilo njegovo najopaznejše delo knjiga Znanje: kako obnoviti naš svet iz nič (The Knowledge: How to Rebuild Our World from Scratch).


RECENZIJA BUKLA

Izvori so fascinantna knjiga, ki združuje znanja z različnih področij, saj je Lewis Dartnell zelo široko izobražen univerzitetni profesor, ki je po študiju biologije na Univerzi v Oxfordu ter doktorskem študiju astrobiologije in filozofije na Univerzitet­nem kolidžu v Londonu postal profesor komunikacije znanosti na londonski Univerzi v Westminstru ter eden najbolj aktivnih angleških popularizatorjev znanosti. Do zdaj je za svoje delo že prejel več nagrad na področju znanstvenega pisanja, pred Izvori pa je bilo njegovo najopaznejše delo knjiga Znanje: kako obnoviti naš svet iz nič (The Knowledge: How to Rebuild Our World from Scratch). V Izvorih si je postavil zelo izzivalno raziskovalno vprašanje: kako je naš planet, z vsemi svojimi specifikami, od velikosti, strukture kopnega in morja (ter ledu), vplival na nastanek živih bitij, človeka ter posledično tudi njegovega življenja vse do današ­njih dni, vključno z našimi političnimi stališči. Ko govorimo o človeški zgodovini, se namreč običajno osredotočamo na ključne voditelje, množične selitve in odločilne vojaške spopade. Vendar se pod vsem tem pretaka globlje vprašanje: kako nas je Zemlja naredila v dobesednem pomenu in s tem, kakršna je in iz česa je, določila potek razvoja človeške civilizacije? Dartnell nam v res osupljivem in nazornem prikazu naše prazgodovine razkrije, kako smo se kot živa vrsta oblikovali glede na okolje, ki nas je obdajalo. Geološke sile so bile gonilo naše evolucije v Vzhodni Afriki; gorska pokrajina je bila pomemben razlog za oblikovanje demokracije v Grčiji; današnje volilno telo in njegovo obnašanje v Ameriki korenini v zakonitostih antičnega morja. Zgodba človeka je tudi povest teh naravnih sil, od tektonskih plošč in klimatskih sprememb do zračnega in oceanskega kroženja. To je proces, ki še ni končan, saj tudi sile narave nenehno prinašajo kaj novega in vplivajo na naš način življenja. Izvori so zato nazorna in pregledno izpisana zgodba o naših začetkih, o tem, s čim je razpolagal človek, ko je začel graditi svojo civilizacijo, pa naj bo to železova ruda ali pa izvori pitne vode. S tem pristopom je Dartnell na unikaten način povezal znanost in zgodovino, z njim pa njen potek vidimo kot širok nabor povezav, ki so (bile) podlaga za sodobni svet, ob tem pa nam avtor podaja tudi orodje, kako reševati izzive prihodnosti. Knjiga, ki mi je s svojim sintetičnim pristopom res odprla še kar nekaj neznanih poglavij! Iskreno priporočam!

Samo Rugelj, Bukla 157

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ