Razpon

Razpon

Zakaj v dobi hiperspecializacije še kar naprej zmagujejo mojstri za vse

Redna cena:
24,90 €
Akcija -15%
21,16 €
(cene z vključenim DDV)
Brezplačen znesek poštnine nad 40.00 €
Predvidena dobava: do 7 dni
Količina:

Ena izmed najboljših poslovnih knjig po izboru časnika Financial Times

Mnogi strokovnjaki trdijo, da mora tisti, ki želi dodobra razviti neko življenjsko veščino, naj bo to igranje inštrumenta ali uresničitev želje vodilnega na svojem področju, s tem začeti zgodaj, se na usmerjeno urjenje povsem osredotočiti ter mu nameniti kar se da veliko časa; če se s specializirano vadbo ukvarja preveč ljubiteljsko, ne bo nikoli dohitel tistih, ki so z njo začeli že prej. Vendar pa bližnji pogled in analiza najboljših posameznikov na svetu na raznih področjih, od Nobelovih nagrajencev do izjemnih športnih atletov, pokaže, da je bila pri njih zgodnja specializacija bolj izjema kot pravilo.

David Epstein, avtor izjemne in odmevne knjige Športni gen, je v svoji novi široko zastavljeni ter z mnogimi nazornimi primeri obogateni knjigi Razpon preučil mnoge svetovno uspešne umetnike, glasbenike, športnike, izumitelje in znanstvenike. Ugotovil je, da so na mnogih področjih, še posebej tistih, ki so zelo kompleksna in nepredvidljiva, vsestranski generalisti tisti, ki imajo več možnosti za kasnejši uspeh od specialistov. Generalisti svojo temeljno življenjsko usmeritev večinoma najdejo kasneje in vijugajo med mnogimi interesi, preden se odločijo za enega samega. Zato so pogosto bolj kreativni, bolj aktivni in uspevajo najti povezave tam, kjer jih bolj specializirani vrstniki ne opazijo.

Razpon je izzivalna in natančna knjiga v izjemnem prevodu Sovretovega nagrajenca Branka Gradišnika ter delo, ki prevzame bralca, naj bo to starš z odraščajočimi potomci, mlada oseba, ki še išče svojo pot ali pa zreli voditelj, ki je mentor mlajšim generacijam in prepričljiv dokaz, kako je treba v mladih letih negovati raznovrstnost in širok pogled. Tisti, ki svoje začetne dejavnosti pogosto opustijo, so tisti, ki imajo na koncu najbolj zadovoljujoče delovne in življenjske kariere.

»Briljantna knjiga ob pravem času. Če želite izboljšati svoje znanje, zmogljivost in inovativnost, jo morate prebrati.«
– Daniel Coyle, avtor knjig The Culture Code in The Talent Code

»Obožujem knjigo Razpon
– Malcolm Gladwell

»Knjiga Razpon je rudnik zlata, kar se tiče presenetljivih ugotovitev. Z vsako prebrano stranjo boste pametnejši.«
– James Clear, avtor uspešnice Atomske navade

»Nujno branje za poslovodje, starše, trenerje in vse, ki se ukvarjajo z izboljšanjem zmogljivosti.«
– Daniel H. Pink, avtor uspešnice Kdaj


O AVTORJU

DAVID EPSTEIN je po študiju začel svojo publicistično kariero kot nagrajeni novinar, saj je pokrival znanost in medicino športa. Njegovi raziskovalni članki so se redno uvrščali med najbolj odmevne zgodbe, tudi sam pa je bil aktiven športnik ter med študijem tudi član univerzitetne ekipe newyorške univerze Columbia. Rezultat tega dela je bila njegova prva knjiga Športni gen, ki so jo že kmalu po izidu proglasili za eno najpomembnejših knjig o robovih človekovih sposobnosti v zadnjih letih na svetu, v njej pa poskušal na resničnih primerih pokazati, kdaj so človeški dosežki plod premišljeno strukturiranih priprav, kdaj pa posledica ustreznih genetskih predispozicij. S svojo drugo knjigo Razpon je stopil na veliko bolj široko kognitivno področje splošnih človekovih sposobnosti ter njihovega umeščanja v vsakdanje življenje.


ODLOMEK IZ VSEBINE

»Pred nami vsemi je isti izziv: kako naj v svetu, ki nas bolj in bolj spodbuja k hiperspecializiranosti, če je ne že kar terja, ohranimo vse tisto dobro, kar nam prinaša širina, torej razpon in vsestranost izkustva, interdisciplinarnega umovanja in zbranosti, kar vse terja svoj čas. Nobenega dvoma ni, da obstajajo področja, na katerih je nujna zgodnja zrelost in usmerjenost, vendar pa ob vsej rasti kompleksnosti – tehnologija namreč poganja ta naš svet, da se vrti kot vrtavka iz vse bolj neznanskih in vse bolj medsebojno povezanih omrežij, od katerih pa posamezniki vidimo zgolj drobčke drobčkov – potrebujemo tudi več ljudi, ki se najprej na široko razgledajo, napredujejo pa ravno s tem, ko usvajajo zelo različne izkušnje in pogled. Skratka, potrebujemo ljudi z razponom, torej ‘vsestrance’.« – iz knjige


RECENZIJA BUKLA

Mnogi strokovnjaki, pristaši zgodnje specializacije na poklicnem, športnem ali umetniškem področju, trdijo, da mora tisti, ki želi dodobra razviti neko življenjsko veščino, naj bo to igranje inštrumenta ali uresničitev želje vodilnega na svojem področju, s tem začeti zgodaj, se na usmerjeno urjenje povsem osredotočiti ter mu nameniti kar se da veliko časa; če se s specializirano vadbo ukvarja preveč ljubiteljsko, ne bo nikoli dohitel tistih, ki so z njo začeli že prej. Vendar pa bližnji pogled in (zgodovinska) analiza najboljših posameznikov na svetu na raznih področjih, od Nobelovih nagrajencev do izjemnih športnih atletov, pokaže, da je bila pri njih zgodnja specializacija bolj izjema kot pravilo. David Epstein, avtor uspešne in tudi v Sloveniji zelo odmevne knjige Športni gen, je v svoji novi široko zastavljeni ter z mnogimi nazornimi primeri obogateni knjigi ­Razpon preučil mnoge svetovno uspešne umetnike, glasbenike, športnike, izu­mitelje in znanstvenike. Ugotovil je, da so na mnogih področjih, še posebej tistih, ki so zelo kompleksna in nepredvidljiva, vsestranski generalisti tisti, ki imajo več možnosti za kasnejši uspeh od specialistov. Generalisti svojo temeljno življenjsko usmeritev večinoma najdejo kasneje in vijugajo med mnogimi interesi, preden se odločijo za enega samega. Zato so pogosto bolj kreativni, bolj aktivni in jim uspeva najti povezave tam, kjer jih bolj specializirani vrstniki ne opazijo. Razpon je izzivalna in natančna knjiga v tekočem prevodu Sovretovega nagrajenca Branka Gradišnika in delo, ki prevzame bralca, naj bo to starš z odraščajočimi potomci, mlada oseba, ki še išče svojo pot, ali pa zreli voditelj, ki je mentor mlajšim generacijam in prepričljiv dokaz, kako je treba v mladih letih negovati raznovrstnost in širok pogled. Tisti, ki svoje začetne dejavnosti pogosto opustijo, so tisti, ki imajo na koncu najbolj zadovoljujoče delovne in življenjske kariere.

Samo Rugelj, Bukla 157

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ