NaProstem plus Koče 2018

NaProstem plus Koče 2018

Redna cena
2,90 €
(cene z vključenim DDV)
Brezplačen znesek poštnine nad 40.00 €
Predvidena dobava: do 7 dni
Količina:

Hribolazci smo srečni ljudje!

Letošnje leto je pomembno za slovensko pohodništvo, saj praznujemo 240 let od prvega zabeleženega vzpona na Triglav – goro, ki je skozi leta postala simbol slovenstva. Če danes velja, da nisi pravi Slovenec, če se nanj ne povzpneš vsaj enkrat in letno njegov vrh osvoji na tisoče planincev, pa je bil takratni dogodek nekaj markantnega tudi zaradi srčnosti, ki so jo pokazali prvi osvajalci. Štirje možje so se dejansko podali v neznano z danes povsem nepredstavljivo opremo.

Če je še pred nekaj desetletji le peščica gornikov obiskovala še neraziskane vršace in s svojimi romantičnimi zapisi burila domišljijo ljudi v dolini, je danes v gorah precej bolj prometno in zapis je strnjen v nekaj besed in fotografij, ki jih planinci objavijo na družabnih omrežjih.

Če so včasih gorniki informacije o različnih turah in dostopih dobivali od oskrbnikov koč, planinskih predhodnikov ali pa kasneje v knjižnih vodnikih, so nam sedaj informacije na voljo že nekaj klikov stran na najrazličnejših spletnih straneh in forumih, kjer pohodniki na dnevni bazi osvežujejo podatke ter dodajajo aktualne informacije o razmerah na turi.

Včasih obvezno opremo – zemljevid in kompas – so nadomestile napredne naprave GPS, ki nam lahko v trenutku povedo, kje smo, zraven pa še beležijo vse podatke o naši poti. Nekoč okorne čevlje so nadomestili najrazličnejši modeli pohodniških čevljev, ki so na voljo že v vsakem nakupovalnem centru.

Pa je zato pohodništvo izgubilo vso romantiko? Nikakor! Hribi in gore so postali vse bolj dostopni in vanje ne rinejo le redki zanesenjaki, ki želijo raziskati neznane poti, ampak se je ta čudoviti gorski svet odprl vsakemu, ki ima željo, da ga razišče.

Spremenil se je mogoče le naš razlog, zakaj v gore. Le redko se zgodi, da na poti ni izrečen noben gorski pozdrav pohodniku, ki ti pride naproti, tako da je nekaj neznanega skoraj nesmiselno iskati. Zakaj torej rinemo gor po označeni poti, ferati, steni ali kar z gorskim kolesom? Morda ravno zato, ker sedaj živimo v času, ko sta zdrav odnos do gora in iskanje čistega stika z naravo še pomembnejša kot pred desetletji. Slovenci imamo hribe zapisane v genih in tako pač je, razlog pa najde vsak sam, a na vrhu se zagotovo vsakomur nariše nasmeh na obrazu.

Ne glede na to, kaj vas žene v hrib, tja vedno pojdite pripravljeni in z glavo na pravem mestu, pa seveda s primerno opremo. Za varnejši korak v hribih najdete v tokratni izdaji revije NaProstem.si+ nekaj koristnih nasvetov, dotaknili smo se tudi opreme in skrbi zanjo, pa kako posneti dobro fotografijo, da boste lahko košček gorskega sveta delili tudi z drugimi in prenesli vsaj malo romantike tudi v dolino.

Čaka vas tudi kar nekaj idej za obisk koč v naših planinah. Za tiste, ki za začetek pohodniške sezone potrebujete spodbudo, pa bo že prvi obisk nagrajen. Več o tem pa na strani 125.

Želimo vam prijeten in varen pohodniški korak!

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ