Izleti - Ajdna (1064 m) iz Potokov

Ajdna (1064 m) iz Potokov
15.06.2013 AVTOR: Matej Zalar
Skoraj nemogoče si je predstavljati, da je tik pod vrhom Ajdne, zoba nad Mostami in Žirovnico v ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Ajdna (1064 m)
Zahtevnost: lahka označena pot
Opisana pot vodi na vrh Ajdne po zavarovani plezalni poti, z vrha pa se vrača po nezahtevni označeni poti. Razpotje je le malo pod vrhom; vrtoglavi naj gredo na vrh po nezahtevni poti.
Čas ture: 1-2 uri
Smer poti: Potoki–Ajdna–Potoki

Če ste pri moči: Pod Ajdno lahko nadaljujemo do Valvasorjevega doma pod Stolom in sti poti ali pa se spustimo proti dolini Završnice in se v Potoke vrnemo po pešpoti. Krožna pot iz Završnice je opisana tukaj.

 

Izhodišče: Potoki (600 m)
GPS: N 46° 24' 56" / E 14° 7' 19"
Z avtoceste Ljubljana-Jesenice zavijemo na izvozu Bled in v krožišču izberemo prvi izvoz, proti Žirovnici. Glavni cesti sledimo skozi Moste proti Jesenicam in pazimo, da zavijemo desno skozi podvoz pod železnico. Za podvozom zavijemo levo ob železnici in po 300 metrih parkiramo na majhnem parkirišču na levi strani.


Turistične informacije:
Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Žirovnica 14, 4274 Žirovnica
T: 04 580 15 03
info@zirovnica.eu
www.zirovnica.eu

Vremenska napoved:
Skoraj nemogoče si je predstavljati, da je tik pod vrhom Ajdne, zoba nad Mostami in Žirovnico v 5. stoletju stalo gradišče, kamor so se staroselci umaknili pred zavojevalci, ki so plenili v dolini. Na ta zanimiv vrh iz Zgornjesavske doline vodijo tri označeni poti: daljša, uro in pol dolga iz Koroške Bele, krajša enourna iz majhne vasice Potoki, najkrajša pa od Valvasorjevega doma pod Stolom (1181 m). Slednjo lahko podaljšamo, če začnemo v dolini Završnice.

Na vrh po plezalni poti
Nadaljujemo po asfaltirani cesti in mimo nekaj hiš pridemo do potoka, kjer zavijemo desno po kolovozu v gozd. Vzpnemo se do zbirališča lesa, kjer na razpotju izberemo desni kolovoz. Pot ob potoku precej strma, oznake so ponekod v spodnjem delu precej slabo vidne. Kasneje se pojavi nekaj smerokazov, venomer se držimo desno. Pot je slabše označena tudi tik pod vrhom. Če zgrešimo markacije, se tik pod vrhom orientiramo po skalni pečini, ki se med drevjem dobro vidi.

Na grebenu pod vrhom pridemo na razpotje. Naravnost je Valvasorjev dom, mi pa nadaljujemo nekoliko desno po plezalni poti. Do razglednega vrha nas loči le še nekaj metrov z jeklenico dobro zavarovane poti čez skale.

Razgled na Zgornjesavsko dolino
Z vrha se sproži odlične razgled po Zgornjesavski dolini navzgor na Mežaklo s Triglavom v ozadju, vidi se tudi Blejsko jezero, za nami pa se dviga Stol (2236 m). Gradišče pa je stalo nekoliko nižje, na ravnici v zavetrni legi, in nemara je bila okolica poldrugo tisočletje nazaj dosti manj zaraščena. Med konzerviranimi objekti, vsega skupaj jih je čez dvajset, je najbolje opazna starokrščanska cerkev, ki naj bi bila zgrajena po rimskem načinu. Tam lahko v zavetju strehe na informativnih tablah izvemo več o Ajdni in Ajdih.

Vrnemo se po nezahtevni poti. Mimo rekonstruirane cerkve se spustimo naravnost po grebenu, potem pot zavije ostro desno in se, tudi po nekaj stopnicah, ob skalni steni spusti do že znanega kraja pod skalnimi pečinami Ajdne. Tam se usmerimo navzdol in se v Potoke vrnemo po isti poti.
Skupaj dolžina: 3,20 km
Skupaj višinskih metrov: 446 m
Skupaj spustov: 462 m
Maksimalna višina: 999 m
Minimalna višina: 588 m
Skupaj čas: 00:06:59

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ