Izleti - Ajdna (1064 m) iz Završnice

Ajdna (1064 m) iz Završnice
12.06.2013 AVTOR: Matej Zalar
Skoraj nemogoče si je predstavljati, da je tik pod vrhom Ajdne, zoba nad Mostami in Žirovnico v ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Ajdna (1064 m)
Zahtevnost: lahka delno označena pot
Del poti med Završnico in Potoki je neoznačen. Opisana pot vodi na vrh Ajdne po zavarovani plezalni poti, z vrha pa se vrača po nezahtevni označeni poti. Razpotje je le malo pod vrhom; vrtoglavi naj gredo na vrh po nezahtevni poti.
Čas ture: 2-3 ure
Smer poti: Poljana (Završnica)–Potoki–Ajdna –Valvasorjev dom–Poljana (Završnica)

Kje se okrepčamo?
Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)
T: 051 328 648 in 040 618 756
FB


Če ste pri moči: Od Valvasorjevega doma lahko nadaljujemo še do razgledne Zabreške planine (1225 m), ki je od Valvasorjevega doma oddaljena od dvajset do trideset minut hoje. Z Zabreške planine v dolino Završnice vodi pešpot, lahko pa se vrnemo po isti poti.

Izhodišče: Poljana (Završnica) (620 m)
GPS: N 46° 24' 26" / E 14° 8' 47"
Z avtoceste Ljubljana-Jesenice zavijemo na izvozu Bled in v krožišču izberemo prvi izvoz, proti Žirovnici. Glavni cesti sledimo vse do Most, kjer zavijemo desno - do izhodišča pri Završniškem jezeru je še poldrugi kilometer.

Turistične informacije:
Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Žirovnica 14, 4274 Žirovnica
T: 04 580 15 03
www.zirovnica.eu

Vremenska napoved:
Skoraj nemogoče si je predstavljati, da je tik pod vrhom Ajdne, zoba nad Mostami in Žirovnico v 5. stoletju stalo gradišče, kamor so se staroselci umaknili pred zavojevalci, ki so plenili v dolini. Na ta zanimiv vrh iz Zgornjesavske doline vodita dve označeni poti: daljša, uro in pol dolga iz Koroške Bele, krajša enourna pa iz majhne vasice Potoki. Ker se lahko do Ajdne sprehodimo tudi od Valvasorjevega doma pod Stolom (1181 m), smo se tokrat odločili za krožno turo z izhodiščem v dolini Završnice.


Do Potokov
Od akumulacijskega jezera Završnica se najprej vzpnemo po pešpoti proti Valvasorjevemu domu. Od parkirišča pri jezeru stopimo nekaj korakov nazaj po asfaltirani cesti do križišča, kjer makadamska cesta na Valvasor zavije desno. Po petih minutah hoje jo zapustimo pri pašni ogradi, kjer zavijemo levo čez pašnik. Prečkamo potok (prvega preskočimo, čez drugega vodi brv) in nadaljujemo čez travnik do gozda. Tam se steza strmeje vzpne. Po desetih minutah hoje pridemo do razpotja, kjer nas smerokaz za Valvasorjev dom usmeri ostro desno, mi pa nadaljujemo naravnost po neoznačeni poti. Že čez dvesto metrov pridemo na naslednje razpotje, kjer zavijemo levo čez star kamnit most. Pot se vztrajno spušča skozi gozd in čez dobrih tristo metrov prečkamo manjši potok. Le slabih dvesto metrov naprej je razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (čeprav je pot, ki zavije levo navzdol, nekoliko boljša). Slabo vidna steza pripelje do potoka Ratibovca, ki mu sledimo ob bregu navzdol do domačije. Kakšnih sto metrov nadaljujemo po makadamu do asfaltirane ceste v Potokih. Sledimo ji desno, levo od ceste je železnica. Čez dobrih 600 metrov pridemo mimo nekaj hiš do potoka, kjer zavijemo desno po kolovozu v gozd.
 

Na Ajdno
Vzpnemo se do zbirališča lesa, kjer na razpotju izberemo desni kolovoz. Pot ob potoku precej strma, oznake so ponekod v spodnjem delu precej slabo vidne. Kasneje se pojavi nekaj smerokazov, venomer se držimo desno. Pot je slabše označena tudi tik pod vrhom. Če zgrešimo markacije, se tik pod vrhom orientiramo po skalni pečini, ki se med drevjem dobro vidi.

Na grebenu pod vrhom pridemo na razpotje. Naravnost je Valvasorjev dom, mi pa nadaljujemo nekoliko desno po plezalni poti. Do razglednega vrha nas loči le še nekaj metrov z jeklenico dobro zavarovane poti čez skale.

Z vrha se sproži odlične razgled po Zgornjesavski dolini navzgor na Mežaklo s Triglavom v ozadju, vidi se tudi Blejsko jezero, za nami pa se dviga Stol (2236 m). Gradišče pa je stalo nekoliko nižje, na ravnici v zavetrni legi, in nemara je bila okolica poldrugo tisočletje nazaj dosti manj zaraščena. Med konzerviranimi objekti, vsega skupaj jih je čez dvajset, je najbolje opazna starokrščanska cerkev, ki naj bi bila zgrajena po rimskem načinu. Tam lahko v zavetju strehe na informativnih tablah izvemo več o Ajdni in Ajdih.
 

Nazaj v dolino mimo Valvasorjevega doma
Mimo rekonstruirane cerkve se spustimo naravnost po grebenu, potem pot zavije ostro desno in se, tudi po nekaj stopnicah, ob skalni steni spusti do grebena pod Ajdno. Do Valvasorjevega doma ni težko najti, od grebena nadaljujemo naravnost. Dobro označena pot se večinoma vzpenja, najprej po ožji poti, ki se potem razširi v kolovoz. Od razpotja pod Ajdno do doma je največ za štirideset minut hoje.

V Završnico ni težko najti. Na parkirišču pri domu zavijemo desno po dobro obiskani planinski stezi in v dobre pol ure po delno že znani poti pridemo nazaj do jezera.

Skupaj dolžina: 9,29 km
Skupaj višinskih metrov: 794 m
Skupaj spustov: 795 m
Maksimalna višina: 1173 m
Minimalna višina: 571 m
Skupaj čas: 00:27:19

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ