Izleti - Čez Kalvarijo na grad Smlednik in do sv. Tilna

Čez Kalvarijo na grad Smlednik in do sv. Tilna
06.02.2013 AVTOR: Matej Zalar
Nekaj kilometrov severno od Šmarne gore je dosti bolj umirjen greben, po katerem vodi pešpot od ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Smledniški hrib: 517 m
Hraški hrib: 455 m

Zahtevnost: lahka označena pot
Čas: 2-3 ure

Smer poti: Smlednik-Kalvarija-Stari grad-Hraški hrib-Repenjski hrib-Stari grad-Kalvarija-Smlednik

Zavetišče:
Okrepčevalnica Stari grad Smlednik
T: 01 362 73 33 in 041 564 616
marijan.ribic.sp@gmail.com
PON-PET: 13.00-18.00
SOB-NED: 9.00-18.30

Izhodišče: Smlednik (354 m)
GPS: N 46° 10' 4" / E 14° 26' 5"
Iz smeri Medvod: v krožišču izberemo prvi izvoz in po cesti nadaljujemo 1200 metrov do križišča, kjer levo sledimo glavni cesti proti Smledniku. Prečkamo Savo in ko pridemo v Smlednik, nadaljujemo po glavni cesti do stavbe krajevne skupnosti in pošte.
Iz smeri Vodic: Z avtoceste zavijemo na izvozu Vodice in zavijemo levo. V Smlednik pridemo skozi Zapoge ter Hraše in parkiramo pri stavbi krajevne skupnosti in pošte.

Turistične informacije
TIC Medvode - Turistična zveza Medvode

Cesta ob Sori, paviljon 1, 1215 Medvode
T:01 361 43 46 in 041 378 050
ticmedvode@tzm.si
www.tzm.si
Odprto: PON-PET: 8.00-16.00

Turistično olepševalno društvo Smlednik
www.smlednik.si

Vremenska napoved:
Nekaj kilometrov severno od Šmarne gore je dosti bolj umirjen greben, po katerem vodi pešpot od Smlednika do Repenj. Nezahtevna gozdna pot se začne v Smledniku oziroma v Valburgi in čez obnovljeno Kalvarijo pripelje na Stari grad Smlednik, od koder je izvrsten razgled na severni del Ljubljanske kotline in seveda na Alpe. Pod gradom je dobro obiskana okrepčevalnica, kjer dobimo kaj za pod zob tudi med tednom, med vikendi pa je izbira še bolj bogata: od enolončnic, narezkov in bogatih nedeljskih kosil do domačih sladic, kot so flancati, štruklji, zavitki...

Po Kalvariji do Starega gradu
Vsega skupaj od dve do tri ure dolg sprehod začnemo v Smledniku, kjer sledimo oznakam za Kalvarijo in Stari grad. Poti, ki se strmo vzpenja med štirinajstimi pred dobrimi desetimi leti obnovljenimi kapelicami ne moremo zgrešiti, pot je lepa tudi ponoči, ko so kapelice razsvetljene. Na vrhu so trije križi, ki simbolizirajo svetopisemski prizor križanega Jezusa z razbojnikoma na vsaki strani.

Tam pridemo na cesto, skoraj do Starega gradu se namreč lahko pripeljemo tudi po makadamu. Nadaljujemo le kratek čas, ko nas oznaka usmeri levo po strmi poti naravnost do Starega gradu. Ta je še iz 12. stoletja, osrednji stolp naj bi bil po nekaterih podatkih celo iz 9., v srednjem veku pa je imel pomembno strateško vlogo nad pomembnim tovorniškim križiščem. Zidove gradu so v zadnjih letih učvrstili, tako da se lahko mimo okrepčevalnice z zadnje strani vzpnemo na obzidje in se razgledamo po okolici. Seveda ne moremo zgrešiti Lazarinijevega dvorca v Valburgi.

Skozi gozd nad Repnje
Do sv. Tilna je še tričetrt do uro dolg sprehod. Napotimo se ob južnem delu obzidja gradu in pridemo na cesto, ki ji sledimo do prvega ovinka. Tam nas smerokazi usmerijo na razgibano gozdno pot, ki je vseskozi izvrstno označena. Tja grede smo skočili čez Hraški hrib (455 m), nazaj grede pa pod njim. Na poti si lahko ogledamo tudi partizansko zemljanko, cilj pa je na Repenjskem hribu pri taborski cerkvi sv. Tilna z delno ohranjenim obzidjem in dvema obrambnima stolpoma. Pod hribom so Repnje, kjer je nekoč stal grad, kasneje prezidan v cerkev in nazadnje v samostan, kjer še danes domujejo šolske sestre, najbolj znane po nekdanji ššoli za gospodinje.

Vračamo se po isti poti.
Skupaj dolžina: 8,06 km
Skupaj višinskih metrov: 323 m
Skupaj spustov: 323 m
Maksimalna višina: 498 m
Minimalna višina: 354 m
Skupaj čas: 01:52:56

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ