Izleti - Goli vrh (1787 m) iz doline Ravenske Kočne

Goli vrh (1787 m) iz doline Ravenske Kočne
15.08.2014 AVTOR: Matej Luzar
Goli vrh je razgledna gora, ki se dviga nad Jezerskim med dolinama Ravenske in Belske Kočne. Vs ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Goli vrh (1787 m)
Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 2 h
Skupaj: 3 h 30 min
Smer poti: Gorniški center Dava Karničarja - Goli vrh - Gorniški center Dava Karničarja

Kje se okrepčamo?
Gorniški center Dava Karničarja trenutno ne obratuje, zato imejmo okrepčilo s seboj. Po povratku lahko obiščemo Gostišče ob Planšarskem jezeru na Jezerskem.

Izhodišče:
Mi smo pot malce skrajšali tako, da smo parkirali na velikem parkirišču (1013 m.n.v.) ob izhodišču za Češko kočo na Spodnjih Ravneh, tik pod gorniškim centrom. Markirana pot se sicer začne nekoliko nižje.
GPS: 46,3875°N / 14,5365°E

Avtocesto Ljubljana - Jesenice zapustimo na izvozu Kranj - vzhod in sledimo oznakam za Jezersko. Na Zgornjem Jezerskem približno pol kilometra za črpalko opazimo oznake za Planšarsko jezero, ki nas usmerijo v desno. Cesta nas nato vodi mimo Planšarskega jezera in se za kratek čas strmeje vzpne. Kmalu se položi in nas pripelje do velikega travnika, kjer se asfalt konča. Makadamska cesta nas višje pripelje do križišča, kjer smo mi zavili desno na veliko makadamsko parkirišče. Tam lahko parkiramo.

Turistične informacije:
TIC Jezersko
Zgornje Jezersko 57, 4206 Zgornje Jezersko
T: 04 25 45 140 

Vremenska napoved:

Goli vrh je razgledna gora, ki se dviga nad Jezerskim med dolinama Ravenske in Belske Kočne. Vse do nekaj metrov pod vrhom jo porašča gozd, vrh pa je, če zanemarimo travo, zares povsem gol. Slovenska pot iz Ravenske Kočne, ki smo jo izbrali mi, skoraj ves čas poteka po gozdu. Ta nam poleg sence zagotavlja tudi prijetnejšo podlago, ki olajša sicer dokaj strm vzpon. Pot, ki je povsem brez izpostavljenih delov, je zelo primerna tudi za družinski pohod, v zimskih mesecih pa postane pogosta izbira turnih smučarjev.
 

Od Koroške do grebena Košute

Goli vrh ponuja resnično lep razgled. V ospredju prednjači Velika Baba, za njo pa kraljujejo mogočna severna ostenja Grintovcev. Lepo so vidni tudi Storžič, Košuta, Pristovški Storžič, Obir, Ostra, Topica in številni drugi nižji vrhovi. Kot na dlani imamo Jezersko s Planšarskim jezerom in kmetijami okrog stare cerkve Sv. Andreja.
 

Po gozdu mimo Jenkove planine

Na Goli vrh vodijo tri označene poti. Ena pripelje iz doline Belske Kočne in se moramo do njenega izhodišča zapeljati na Avstrijsko stran meje, dve pa se začneta v dolini Ravenske Kočne. Obe, slovenska in avstrijska, do Jenkove planine potekata po isti trasi, nato pa se razcepita. Slovenska velja za krajšo in lepše uhojeno, zato smo izbrali prav to.
 

Kažipot na sredini parkirišča nas usmeri levo na široko, na novo utrjeno pešpot proti Veliki Babi, Golemu vrhu in gorniškemu centru Dava Karničarja. Čez približno dvesto metrov prispemo na razpotje, kjer nas naslednji kažipot usmeri levo proti gorniškemu centru, ki se nahaja le nekaj deset metrov stran. Napotimo se prek ograje mimo koče, nato pa nas oznake usmerijo desno, kjer prečkamo ograjo in se napotimo v gozd. Prečkamo potok, nato pa čez nekaj metrov pridemo na široko pot, kjer zavijemo desno. Pot se nato strmo vzpenja skozi gozd, občasno pa se nam ponudi razgled na okoliška ostenja. Po slabi uri in pol hoje stopimo iz gozda na opuščeno in precej zaraščeno Jenkovo planino ter kmalu pridemo na razpotje. Nadaljujemo levo, pri čemer smo si mi izbrali še ovinek mimo pastirske koče na avstrijski strani. Tako smo se napotili do koče, ki je vidna z razpotja, takoj za njo pa nadaljevali levo v strm breg. Čez nekaj metrov smo spet stali na markirani poti. Ta nas ponovno popelje v gozd, kjer se začnemo strmo vzpenjati po jugovzhodnih pobočjih Golega vrha. Višje gozd postane redkejši in nam ponuja vedno več razgleda. Še malo višje se gozd konča, do vrha pa imamo še nekaj minut hoje.
Skupaj dolžina: 6,14 km
Skupaj višinskih metrov: 773 m
Skupaj spustov: 660 m
Maksimalna višina: 1746 m
Minimalna višina: 997 m
Skupaj čas: 04:09:57

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ