Izleti - Grmada in Tošč iz Mačkovega grabna

Grmada in Tošč iz Mačkovega grabna
26.12.2012 AVTOR: Matej Zalar
Najvišji vrh Polhograjskih dolomitov je bila pred desetletji Pasja ravan, ki pa so jo pred dobr ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Grmada: 898 m
Tošč: 1021 m

Zahtevnost:
 lahka označena pot
Čas vzpona: 2 uri
Skupaj: 3,5 ure

Smer poti: Mačkov graben-Setnica-Sv. Uršula-Mala Grmada-Grmada-Gonte-Mali Tošč-Tošč-Gonte-Mačkov graben

Kje se okrepčamo?
Turistična kmetija Pri Mehačku
Setnica 5, 1355 Polhov Gradec
T: 01 364 55 81 in 031 628 230
Odprto: Od petka do nedelje, med tednom po naročilu.

Turistična kmetija Gonte
Setnica 9, 1215 Medvode
T: 01 361 45 63
Odprto: med vikendi 


Izhodišče: Mačkov graben (406 m)
GPS: N 46° 4' 32" / E 14° 18' 45"
V Polhovem Gradcu zavijemo skozi vas proti Črnemu vrhu. Nadaljujemo mimo Polhograjske graščine in ko pridemo mimo Pograjskega doma, zavijemo desno v Mačkov graben. Parkiramo dobrih sto metrov naprej  na manjšem parkirišču na levi strani ceste.

Turistične informacije:
Turistična zveza Dolomiti
Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec
T: 041 675 943
info@tzdolomiti.si
tzdolomiti.si

Vremenska napoved:
Najvišji vrh Polhograjskih dolomitov je bila pred desetletji Pasja ravan, ki pa so jo pred dobrimi tridesetimi leti zravnali za potrebe vojske in jo s tem znižali na 1020 metrov nadmorske višine. Tošč jo tako presega za en meter. Toda, čeprav najvišji, je zaradi goste poraščenosti slabo razgleden. V meglenem dnevu smo se odpravili na krožno pot čez Grmado.

Na Grmado Mimo Sv. Uršule
Od parkirišča na koncu Mačkovega grabna se napotimo po asfaltirani cesti, ki zavije ostro desno proti turistični kmetiji Pri Mehačku. Že po stotih metrih za prvim ovinkom zavijemo ostro levo na strmo pešpot, ki je označena tudi s planinskim smerokazom. Pot se strmo in vztrajno vzpenja, ves čas se držimo naravnost. Po dvajsetih minutah do pol ure vzpona se priključimo ozkemu kolovozu, kjer zavijemo desno. Čez manj kot sto metrov pridemo na travnik in med sadnim drevjem nadaljujemo v Setnico, kjer je tudi turistična kmetija Pri Mehačku. Med hišami imamo dve možnosti. Bolj desno se na greben Grmade vzpnemo po nekoliko daljši poti in nad cerkvico sv. Uršule, če nadaljujemo bolj levo, gremo mimo cerkve.

Tokrat smo izbrali levo pot , ki vodi po ozkem kolovozu in že po tristotih metrih pripelje do cerkve sv. Uršule. Nadaljujemo naravnost čez travnik in kmalu se začne pot zelo strmo vzpenjati. Višje pridemo na skalnat teren in po dobrih desetih minutah smo na Mali Grmadi (853 m), od koder nadaljujemo po grebenu do Grmade, ki jo dosežemo po desetih minutah.

Tošč in povratek naravnost v Mačkov graben
Z vrha nadaljujemo naravnost. Spustimo se do manjše police s klopmi, od koder se na sevedr vidijo Gonte, nad njimi pa tudi glavni cilj - Tošč. Pot se najprej strmo spusti skozi gozd, potem pa se nekoliko zravna in pred Gontami pridemo na obširen travnik. Turistična kmetija Gonte (787 m) je na desni, mi pa nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki ga že po nekaj korakih zapustimo in zavijemo levo na ožjo pot. Začnemo se vzpenjati skozi gozd, čez kakšnih pet minut nas smerokaz spet usmeri levo in v manj kot dvajsetih mintah smo že na neizrazitem vrhu Malem Tošču (902 m), od koder se pot nekoliko spusti, potem pa strmeje zagrizemo na vrh Tošča (1021 m). Od Gont do vrha je za 45 minut hoje.

Čez Tošč (1021 m) vodi tudi Evropska pešpot E-7, ki se čez Sv. Ožbolt in Sv. Andrej spusti v Škofjo Loko. Do Gont oziroma v Mačkov graben pa se moramo spustiti po isti poti.

Na Gontah smo zavili desno, naravnost v Mačkov graben. Ozka pot se najprej spusti razmeroma strmo, potem pa se razširi in čezt nekaj minut pridemo do domačije Jelovčnik, kjer se začne širši kolovoz. Po nekaj ostrih ovinkih se hitro spustimo v Mačkov graben. Zadnji kilometer in pol prehodimo po asfaltirani, a neprometni cesti tik ob reki.
Skupaj dolžina: 9,36 km
Skupaj višinskih metrov: 723 m
Skupaj spustov: 722 m
Maksimalna višina: 996 m
Minimalna višina: 406 m
Skupaj čas: 02:56:31

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ