Izleti - Janče(792 m): Laze–Janče–Litija

Janče(792 m): Laze–Janče–Litija
07.05.2014 AVTOR: Matej Zalar
Janče so neizrazit, a dobro razgleden vrh med dolino Save (na severu) in potokom Besnico (na ju ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Janče (792 m)
Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 1–2  uri
Skupaj: 3–4,5 ur
Smer poti: Jevnica–Janče–Tuji Grm–Mala Štanga–Širmanski Hrib–Litija

Kje se okrepčamo?
Planinski dom na Jančah (792 m)
Janče 1, 1000 Ljubljana
T: 01 367 10 29
FB

Izhodišče: Jevnica (260 m)
GPS: N 46° 5' 2" / E 14° 44' 13"
Najbolje je, da se v Jevnico odpeljete z lokalnim potniškim vlakom, pred železniško postajo, kjer je izhodišče pešpoti, pa je tudi parkirišče. S ceste Ljubljana–Litija zavijemo desno v krožišču v kraju Senožeti. Prečkamo Savo in mimo nogometnega igrišča nadaljujemo skozi podvoz železnice. Parkirišče je na desni, takoj za podvozom.

Turistične informacije:
TD Besnica Janče
Besnica 20, 1129 Ljubljana - Zalog
T: 01 367 10 07

Turistična točka Srca Slovenije
Valvazorjev trg 14, 1270 Litija
T: 05 994 05 03 in 051 312 739

TIC Ljubljana
Adamič-Lundrovo nabrežje 2, 1000 Ljubljana
T: 01 306 12 15

Vremenska napoved:

Janče so neizrazit, a dobro razgleden vrh med dolino Save (na severu) in potokom Besnico (na jugu). Sredi istoimenske vasi z le nekaj hišami stoji cerkev sv. Miklavža, prav na vrhu pa je dobro obiskan planinski dom. Janče so zaslovele po Jagodnih nedeljah, ki jih prirejajo junija, in po oktobrskih Kostanjevih nedeljah. Ker na vrh vodi več cest (edina v celoti asfaltirana iz doline Besnice), pa je na Jančah tudi sicer precej nedeljskih izletnikov.

Na pohodniški izlet z vlakom?
Do Planinskega doma na Jančah vodijo pešpoti iz vseh smeri, opozarjam pa, da v dobršni meri potekajo po – tako rekoč neprometnih – cestah, večinoma makadamskih, nekaj pa je tudi asfalta. Poti, ki na vrh vodijo s severa, se začnejo praktično na železniških postajah – v Lazah pri Dolskem, Jevnici in Litiji, zato ljubiteljem hoje od točke A do točke B predlagam izlet z vlakom. Tokrat smo začeli v Jevnici in se na vrh podali po kraku Evropske pešpoti E6 (z Janč se nadaljuje proti Trebeljevemu), vračali pa smo se po najdaljši poti proti Litiji, od koder smo se vrnili z vlakom. Precej časa hodimo po cestah, ki pa so malo prometne.

Vzpon iz Jevnice
Od železniške postaje Jevnica se po cesti napotimo do spomenika NOB, kjer nas oznake usmerijo naravnost v slepo ulico. Že čez nekaj deset metrov se začne ožja pešpot, ki se precej strmo vzpne nad potokom Jevnico. Višje pridemo do hiše in naredimo nekaj korakov po makadamu in oznaka nas usmeri levo na travnik, po katerem nadaljujemo ob leseni ograji. Desno se odpre lep pogled proti Kamniško Savinjskim Alpam, za nami pa na dolino Save.

Ko pridemo na asfalt, nadaljujemo slabih sto metrov do križišča, kjer zavijemo desno in po makadamu mimo domačije pri Valentin' na razpotje, kjer nadaljujemo levo in se takoj zatem spet držimo levo po slabše vidni poti (markacija je par deset metrov naprej in se slabo vidi). Kasneje pridemo na makadam in zavijemo desno, mimo kapelice in pri domačiji levo na kolovoz (neoznačeno). Nadaljujemo ob robu travnika in mimo spomenika OF. Ko pridemo mimo njive (na levi), moramo biti par deset metrov naprej pozorni, da se usmerimo desno po ožji poti v gozd (tam spet ni vidne markacije).

Kasneje pridemo na ovinek makadama in nadaljujemo levo, navzgor. Že čez kakšno minutko nas pripelje na asfaltirano cesto, kjer nadaljujemo desno in čez kratek čas pridemo na makadam. Po 700 metrih lahko na ovinkui izberemo označeno bližnjico, po kateri cestni ovinek sekamo po ožji pešpoti. Višje pridemo spet na makadamsko cesto in mimo table, za sadno cesto. Čez nekaj časa nas markacija usmeri s ceste levo na ožjo pot, kjer spet sekamo ovinek. Višje pridemo na asfaltirano cesto, od koder je do planinskega doma na Jančah samo še nekaj minut.

Spust v Litijo
Od planinskega doma se spustimo do cerkve in takoj za pokopališčem zavijemo desno. Mimo domačije se spustimo po slabo vidni poti čez travnik mimo transformatorske postaje in naravnost naprej s pogledom desno na cerkev sv. Marjete v Prežganju. Ko pridemo do asfaltirane ceste na začetku vasi Tuji Grm, jo prečkamo in nadaljujemo po kolovozu mimo domačij. Tam bodimo pozorni: nadaljujmo naravnost po ožji poti in ne levo po kolovozu (pot vodi vzporedno z asfaltirano cesto, ki je na desni)! Ko se spustimo na križišče več cest, nadaljujemo po zgornji in mimo kozolca, na katerem je markacija. Po asfaltu se rahlo spustimo do makadamske ceste, kjer pri slabo vidni markaciji zavijemo desno . Le malo nižje je križišče, kjer nas planinski smerokaz usmeri ostro levo – proti Veliki Štangi.

Slaba dva kilometra potem nadaljujemo po makadamu do asfaltirane ceste, kjer nadaljujemo levo proti Mali Štangi (levo Velika Štanga). Skozi vas pridemo spet na makadam in na razpotju izberemo desno cesto, ki se za kratek čas vzpne. Desno se držimo tudi na naslednjem razpotju, od tam je do Litija še uro in pol hoje. Kasneje pridemo na Čebelarsko učno pot in par deset metrov naprej do domačije, kjer nadaljujemo po širši makadamski cesti do ostrega ovinka desno. Tam gremo po kolovozu naravnost mimo kmetije in po kolovozu čez travnik. Ko pridemo iz gozda, se na razpotju usmerimo levo.

Mimo domačije nadaljujemo naravnost po ožji poti, kjer krajšamo cestni ovinek. Čez čas v križišču več cest nadaljujemo naravnost (slabo označeno), le nekaj metrov naprej pa s ceste zavijemo levo na ožjo pot – do Litije je še pol ure. Nekaj deset metrov naprej se na razpotju držimo levo in se na koncu strmo spustimo na desni breg Save. Po ožji asfaltni cesti se napotimo desno proti središču Litije. Prečkamo most čez Savo in na drugi strani še glavno cesto, takoj zatem pa se držimo desno do železniške postaje. 

Skupaj dolžina: 16,12 km
Skupaj višinskih metrov: 591 m
Skupaj spustov: 611 m
Maksimalna višina: 780 m
Minimalna višina: 235 m
Skupaj čas: 03:57:15

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ