Izleti - Jeterbenk (774 m)

Jeterbenk (774 m)
07.04.2013 AVTOR: Matej Zalar
Na Jeterbenku je nekoč stal grad roparskih vitezov Hertenbergov. V spomin na srednjeveško ropar ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Jeterbenk: 774 m

Zahtevnost: lahka označena pot
Čas: 1-2 uri

Smer poti: Golo Brdo-Jeterbenk-Golo Brdo

Kje se okrepčamo?
Slavkov dom na Golem Brdu
Golo Brdo 8, 1215 Medvode
T: 01 361 12 42
Odprto od 11.00 do 22.00,
zaprto ob ponedeljkih

Če ste pri moči: Pot lahko za eno uro podaljšamo do Sv. Jakoba.

Izhodišče: Golo Brdo (396 m)
GPS: N 46° 6' 19" / E 14° 25' 1"
Z glavne ceste Ljubljana-Medvode zavijemo levo v Medno in se mimo motela spustimo do križišča, kjer čez most zavijemo levo proti Golemu Brdu in Žlebam. V Seničici se držimo naravnost, po dveh kilometrih pa v križišču zavijemo desno proti Slavkovemu domu. Parkiramo na majhnem parkirišču ob cesti


Turistične informacije
TIC Medvode - Turistična zveza Medvode
Cesta ob Sori, paviljon 1, 1215 Medvode
ticmedvode@tzm.si
T: 01 361 43 46 in 041 378 050

Vremenska napoved:
Na Jeterbenku je nekoč stal grad roparskih vitezov Hertenbergov. V spomin na srednjeveško roparsko gnezdo Turistično društvo Žlebe – Marjeta vsako leto 25. junija organizira Pohod po poteh roparskih vitezov. Danes o gradu ni več sledu, dobre možnosti, da najde naropane zaklade, pa naj bi imel junak, ki poljubi kačo. Razgledni vrh je priljubljena medvoška izletniška točka, izhodišče v Golem Brdu pa zelo dobro poznajo tudi gurmani, ki se krepčajo z domačo hrano v Gostilni Belšak, bolj znani kot Slavkov dom.

Na Jeterbenk z Golega Brda
Pot začnemo po makadamski cesti, a že čez sto metrov skrenemo ostro levo po ozkem kolovozu, ki se skozi gozd strmo vzpne. Mimo manjšega kamnoloma pridemo na ožjo pot, ki pripelje do razpotja s kolovozom, kjer zavijemo levo mimo razpela. Z orientacijo ni težav, saj je pot dobro označena.

Za naskok na vrh imamo dve možnosti: po strmi grebenski poti, ki s širše poti zavije ostro desno, ali naokoli v smeri proti Sv. Katarini, kjer smo se vračali: če se odločimo za to pot, zavijemo desno na razpotju pri kapelici kakšnih osemsto metrov naprej.

Na vrhu z visokim lesenim križem si lahko na klopi odpočijemo z razgledom na sever Ljubljanske kotline in Kamniško-Savinjske Alpe.

Krožna pot z vrha 
Spustili smo se po položnejši poti. Z vrha se vrnemo dva, tri korake, in nadaljujemo desno. Ozka steza se v nekaj ostrih ovinkih spusti do širšega kolovoza, ki mimo počitniške hiše pripelje na križišče s kapelico. Tam zavijemo desno po kolovozu, ki ga čez čas pri smerokazu zapustimo in nadaljujemo nekoliko levo po ozki poti čez travnik. Tam pridemo do že znanega razpotja (levo Jeterbenk po grebenu) in se spustimo do Golega Brda, do koder je še za slabe pol ure hoda.
Skupaj dolžina: 6,18 km
Skupaj višinskih metrov: 381 m
Skupaj spustov: 390 m
Maksimalna višina: 736 m
Minimalna višina: 388 m
Skupaj čas: 00:37:49

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ