Izleti - Kalška gora (2047 m) od Suhadolnika

Kalška gora (2047 m) od Suhadolnika
16.08.2013 AVTOR: Matej Zalar
Kalška gora je s Kokrskega sedla videti nedostopna, z južne strani pa ima njen travnat greben d ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Kalška gora (2047 m)
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Po strmi poti čez Taško je nekaj zahtevnejših odsekov čez skale, ki so zavarovane s klini in jeklenico. Čez nekaj skokov so v pomoč tudi lesene lestve. Zahtevna sta tudi odseka med Kokrskim sedlom in Kalško goro. Najprej je treba premagati izpostavljen prehod, v nadaljevanju pa še strm odsek, kjer so v pomoč klini in jeklenica. Zvrhano mero previdnosti zahtevajo tudi krušljive skale, pot pa je prekrita z gruščem. Obvezna je uporaba čelade!
Pot čez Taško zmorejo le psi z izkušnjami v gorah, a tudi njim mora pomagati izkušeni planinec – obvezna je oprsnica! Zaključni del vzpona od Kokrskega sedla naprej je za pse prezahteven, zato ljubljenca pustimo na varnem pri Cojzovi koči.
Čas vzpona: 2–3,5 ure
Skupaj: 3,5–5 ur

Smer poti: Suhadolnik–Taška–Kokrsko sedlo–Kalška gora–Kokrsko sedlo–»Stara pot«–Suhadolnik

Kje se okrepčamo?
Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)
T: 051 635 549

Izhodišče: parkirišče pod kmetijo Suhadolnik (880 m)
GPS: N 46° 20' 7" / E 14° 30' 37"
V Kranju se usmerimo proti Jezerskemu in nadaljujemo skozi Britof (tam zavijemo desno) ter skozi Milje, Hotemaže in Tupaliče, kjer cesta zavije desno. Sledimo ozki soteski Kokre. Po slabih osmih kilometrih, ko vozimo ob levem bregu Kokre (reka je na levi) moramo biti pozorni na odcep tik pred mostom, kjer glavna cesta spet zavije na desni breg reke. Ob cesti so na desni tudi slabo vidni rdeči planinski smerokazi. Razmeroma slaba makadamska cesta (vmes je nekaj sto metrov asfalt) se precej strmo vzpne in po dveh kilometrih in pol pridemo do označenega parkirišča ob desni strani ceste.

Če smo pri moči: Ko se vrnemo na Kokrsko sedlo, gremo lahko še na Grintovec, vendar to zahteva še uro in pol do dve uri in pol zahtevne hoje z dodatnimi skoraj 800 metri višinske razlike. Bolj logično je podaljšati do Kalškega grebena. Od sedla , kjer se začne greben Kalške gore, nadaljujemo desno. V nadaljevanju je del označene poti zelo zahteven in tam je priporočljiv tudi komplet za samovarovanje! Celotno pot s tem podaljšamo za slabe tri ure.

Turistične informacije:
TIC Jezersko
T: 04 254 51 40 in 051 219 282
FB

Vremenska napoved:

Kalška gora je s Kokrskega sedla videti nedostopna, z južne strani pa ima njen travnat greben dosti bolj prijazen značaj. Čeprav je med nižjimi dvatisočaki, se ponaša s krasnim razgledom na Grintovce na severu, na Kalški greben, Vrh Korena (1999 m), Kompotelo (1989 m) in Mokrico (1853 m) na jugu ter na Storžič (2132 m) na zahodu. V lepem vremenu se za njim kažejo tudi Julijci s Triglavom. Ker je v okolici kar nekaj bolj trofejnih vrhov, ima še eno dobro lastnost: ni preveč obiskan.

Na Kokrsko sedlo čez Taško
Na vrh vodita nezahtevni označeni poti iz smeri Krvavca (čez Dolge Njive ali čez planino Koren), iz Kamniške Bistrice in iz doline Suhi Dol pa moramo od Kokrskega sedla naprej na dveh odsekih uporabiti tudi roke. Najzahtevnejša pa je pot iz smeri Krvavca čez Kalški greben, kjer se je potrebno povzpeti tudi čez zelo zahteven odsek. Zaradi vročine smo tokrat izbrali krajšo pot iz smeri doline Kokre, ki vodi po prisojnih zahodnih pobočjih. Začne se pod kmetijo Suhadolnik, izbiramo pa lahko med dvema potema: nezahtevna stara pot nima posebnosti, čez Taško pa se vzpnemo čez nekaj zavarovanih ali z lestvami opremljenih odsekov.

Parkiramo na označenem parkirišču pod Suhadolnikom in se po cesti v zložnem vzponu napotimo slabih tristo metrov do domačije. Tam zavijemo desno po gozdni cesti, ki ji sledimo še slabih pet minut, potem pa zavijemo levo na široko pešpot, ki skozi gozd v slabih desetih minutah zmernega vzpona pripelje nazaj na gozdno cesto. Že čez dve ali tri minute pridemo do razpotja.

Desno na Kokrsko sedlo vodi nezahtevna stara pot, levo pa po ožjem kolovozu nadaljujemo po poti čez Taško. V nadaljevanju se strmeje vzpnemo ob hudourniku in skozi gozd pridemo do votline, kjer se začne zahtevnejši del poti. Najprej se strmo vzpnemo čez skale, tam je v pomoč jeklenica. Tudi v nadaljevanju je pot zelo strma, čez skalne prehode so v pomoč klini in skobe, na drugih najstrmejših odsekih pa dve lestvi.

Ko pridemo čez Taško, se svet zravna in z desne se priključi stara pot. Nekaj korakov po ravnini oziroma zložnem terenu nadaljujemo čez cvetoč travnik, potem pa se pot spet strmeje vzpne med visoko travo in zaplatami rušja do Kokrskega sedla s Cojzovo kočo.

Razgledna pot na Kalško goro
Pri Cojzovi koči se usmerimo desno v smeri Kalškega grebena in Krvavca ter v zmernem vzponu sledimo grebenu. Ko pot zavije nekoliko desno, moramo premagati kratek izpostavljen prehod, zavarovan samo s skobo ali dvema. Za prehodom pot spet zavije levo in se čez melišče približa steni (nataknimo čelado!). Na koncu melišča pot zavije levo v steno. V pomoč so klini in na enem prehodu tudi jeklenica,a pobočje ni pretirano izpostavljeno. Največja težava so krušljive skale, na položnejših delih pa grušč. Čez najzahtevnejši odsek precej hitro dosežemo greben in razpotje. Desno se nadaljuje pot proti lepo vidnemu Kalškemu grebenu, levo pa po in pod grebenom skoraj naravnost nadaljujemo na vrh Kalške gore.

Na Kokrsko sedlo se pazljivo vrnemo po isti poti, že znanemu terenu sledimo tudi do razcepa nad Taško, kjer se lahko dol vrnemo po nezahtevni stari poti, najprej ob strmem skalnatem pobočju Pod grebenom in potem ob hudourniku.

Skupaj dolžina: 0,00 km
Skupaj višinskih metrov: 0 m
Skupaj spustov: 0 m
Maksimalna višina: 0 m
Minimalna višina: 0 m
Skupaj čas: 00:00:00

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ