Izleti - Kolesarjenje v Medžimurju - po poteh stare obrti do Čakovca

Kolesarjenje v Medžimurju - po poteh stare obrti do Čakovca
02.06.2016 AVTOR: Matjaž Grilc
Zadnji dan obiska v Medžimurju nas je preganjal čas, a smo vseeno dopoldan izkoristili za še en ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Zadnji dan obiska v Medžimurju nas je preganjal čas, a smo vseeno dopoldan izkoristili za še en, tokrat nekoliko krajši kolesarski izlet. Začelo se je z mirno vožnjo po asfaltu iz Preloga, kjer smo preživeli noč, pa vse do mesta Čakovec, ki je središče Medžimurja. 

Živahno središče regije

Čakovec je po velikosti in po ureditivi zelo podoben Kranju, le da je staro mestno jedro mnogo bolj živo kot center gorenjske prestolnice. Obiskali smo ga v zaključku priprav na teden mesta Čakovec, ki s sedmimi dnevi kulturnega programa obeležuje zgodovino središča medžimurske regije. Prvi vtisi so bili zelo pozitivni, center mesta je bil tudi v sredinem dopoldnevu lepo poln, kar je sicer nekoliko presenetljivo, glede na to da se Medžimurje ponaša z najnižjo stopnjo nezaposlenosti na Hrvaškem - ta naj bi znašala okrog šest odstotkov. 

V centru kraljujejo kavarne in stolnica, najlepša točka pa je zagotovo grad s srednjeveškim obzidjem in čudovitim parkom, ki ga obdaja. Večino notranjosti gradu zavzema muzej, ki pa ga žal lahko obiščete le ob predhodni najavi, zato smo si ogledali le notranje dvorišče, ki je točno tako, kot ga pričakujete - torej ne ravno spektakularno. Bojda pa muzej ponuja kar nekaj znamenitosti, ki so vredne ogleda. 

Pot smo s kolesom nadaljevali do Črečana, kjer se nahaja Medeni vrt, nekakšen muzej čebelarstva in hkrati prikaz čebelarske obrti. Lastnikom Medeni vrt ne predstavlja službe, temveč v prvi vrsti hobi, kar je opazno na vsakem koraku v entuziazmu, s katerim vam razkažejo proces pridelave medu in medenih izdelkov. Hiša, v kateri se nahaja muzej, je ena redkih obnovljenih tradicionalnih medžimurskih hiš, ki so enonadstropne in podolgovate, krasi pa jo ogromen vrt s skednjom in še ne obnovljenim objektom, ki bo v prihodnje postal mini hotel. Medeni vrt se splača obiskati, tudi če nad čebelami niste najbolj navdušeni, saj tam lahko kupite eno najboljših medic, kar jih boste kdaj poizkusili v življenju. 

Le nekaj sto metrov od čebelarjev se nahaja stara kovačnica, ki je še pred desetletjem živela in obratovala. Lastnik je medtem odšel v pokoj, proizvodnja pa se je spremenila, zato je kovačnica postala muzej in na nek način zanimiv spomenik nekdanjim časom in načinom, s katerimi so prebivalci nekdaj služili denar. Škoda je le, da vam ob obisku ne pokažejo dejanskega poteka proizvodnje, razstavljena so namreč le orodja, ki so jih pri kovaški obrti uporabljali. 

Medžimurska pojedina in kolesarska infrastruktura z roko v roki

Po zadnjih desetih kilometrih vožnje smo prišli do točke, kjer nas je čakal prevoz nazaj do Ljubljane, vseeno pa se obisk Medžimurja za nas še ni zaključil. V Pansionu Mamica v Pušćinah so nam postregli s slow foodom tradicionalnih medžimurskih jedi, ki je bil naravnost vrhunski. Mamica se že več let zapored uvršča med 100 najboljših hrvaških restavracij, naš jedilnik pa si lahko ogledate tukaj.  

Na tem mestu velja izpostaviti še eno posebnost medžimurskih hotelov in penzionov, ki je za kolesarje zelo pomembna. Tretje leto zapored podeljujejo vsem nastanitvenim objektom kolesa za kolesarsko odličnost. Če spite v enem od hotelov, ki ima tri kolesa ali več, so vam ob klicu dolžni zagotoviti brezplačen prevoz vas in koles s kombijem nazaj do hotela. Zato se lahko raziskovanja Medžimurja lotite brez predhodnega načrta in se s kolesom vozite toliko časa, kolikor vam noge in volja pač dopuščata. Nato si nekje privoščite pravo medžimursko pojedino in medtem naročite prevoz, ki vsa bo v maksimalno 30 minutah pripeljal nazaj na vašo lokacijo in tako olajšal logistične probleme in večkrat duhamorno pot nazaj domov.

Po obilni medžimurski gibanici je bil čas, da se iz sproščenega ozračja Medžimurja vrnemo v delovno okolje Ljubljane. Čeprav regija turistično ni tako privlačna kot hrvaška obala, pa vam bodo ustrežljivi ljudje iz projekta Visit Međimurje, ki je del Hrvaške turističke zajednice, znali pripraviti vrhunskih nekaj dni oddiha v neposredni bližini Slovenije.

Skupaj dolžina: 37,97 km
Skupaj višinskih metrov: 79 m
Skupaj spustov: 57 m
Maksimalna višina: 179 m
Minimalna višina: 149 m
Skupaj čas: 01:47:44

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ