Izleti - Konj (1803 m) iz Kamniške Bele

Konj (1803 m) iz Kamniške Bele
27.06.2014 AVTOR: Matej Zalar
Konj je manj obiskan skalnat vrh med Planino Dol in Presedljajem, ki pa pohodnike kljub razmero ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Konj (1803 m)
Zahtevnost: zahtevna označena pot

Pot do Presedljaja in spust s Konja proti Planini Dol sta nezahtevna, med Presedljajem in vrhom Konja pa je nekaj strmih skokov, kjer so v pomoč varovala.
Uporaba čelade je obvezna, samovarovalni komplet pa priporočljiv za manj izkušene planince.
Čas vzpona: 2 uri do 3 ure 45 minut
Čas ture: 3,5 do 5,5 ur

Smer poti: Kamniška Bistrica (Kamniška Bela)–Presedljaj–Konj–P lanina Dol–Kraljev hrib–Kamniška Bistrica (Kamniška Bela)

Zavetišča
Na poti ni zavetišč, najbližji je Dom v Kamniški Bistrici

Dom v Kamniški Bistrici (600 m)
T: 01 832 55 44 in 040 620 787

Izhodišče: Kamniška Bistrica – Kamniška Bela (572 m)
GPS: N 46° 19' 6" / E 14° 36' 3"
V Kamniku se usmerimo proti Kamniški Bistrici. V Stahovici zavijemo levo v smeri Kamniške Bistrice in žičnice Velika planina. Po dolini se zlagoma vzpenjam, pri cestni kilometrski oznaki 7,5 pa smo pozorni na majhno parkirišče na desni, ki je tik za mostom čez Kamniško Belo.

Če smo pri moči: Strmemu spustu na Kraljev hrib se lahko ognemo in se od Planine Dol vzpnemo na Veliko planino. Do Zelenega roba je slaba ura hoda, od tam pa nas čaka le kratek spust do zgornje postaje gondole na Šimnovcu.

Turistične informacije:
TIC Kamnik
Glavni trg 2, 1241 Kamnik
T: 01 831 82 50

Vremenska napoved:

Konj je manj obiskan skalnat vrh med Planino Dol in Presedljajem, ki pa pohodnike kljub razmeroma majhni nadmorski višini navdušuje z odličnim razgledom na Kamniško Savinjske Alpe in na Veliko planino. Na vrh vodita označeni poti od spodnje postaje gondolske žičnice na Veliko planino (Kraljev hrib) in po dolini Kamniške Bele čez Presedljaj. Ta pot je v zgornjem delu nekoliko zahtevnejša, zato manj izurjenim planincem priporočamo uporabo samovarovalnega kompleta. Tokrat opisujemo krožno turo: vzpeli smo se od sotočja Kamniške Bele in Kamniške Bistrice, spustili pa po nezahtevni označeni poti čez Planino Dol na Kraljev hrib. Opozarjamo, da je vzpon do Presedljaja sicer nezahteven, a zelo strm, enako pa velja za spust od Planine Dol.

Strm vzpon na Presedljaj
Od parkirišča se napotimo po ši