Izleti - Mirna gora (1047 m) iz Vrčic

Mirna gora (1047 m) iz Vrčic
31.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
Mirna gora je najvišji vrh Bele krajine, hkrati pa ena najbolj jugovzhodnih vzpetin prostranega ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Mirna gora: 1047 m
Zahtevnost: nezahtevna označena pot
Čas vzpona: 2 - 2,5 ure
Skupaj: 4 ure
Smer poti: Vrčice - Mirna gora - Vrčice

Kje se okrepčamo?
Dom na Mirni gori (1000 m)
T: 07/30 68 573

Izhodišče:
Vrčice (481 m)
GPS: 45,6479°N / 15,1415°E

Iz smeri Ljubljane:
Z avtoceste Ljubljana - Brežice se usmerimo na izvoz Ivančna Gorica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Črnomlja. Za Črmošnjicami se cesta še kratek čas vzpenja, nato pa se prične strmeje spuščati ter nas pripelje v vas Vrčice, kjer parkiramo na velikem makadamskem parkirišču v bližini tamkajšnje gostilne.

Iz smeri Brežic:
Z avtoceste Brežice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Novo mesto, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dolenjskih Toplic ter Podturna pri Dolenjskih Toplicah. V Podturnu se priključimo glavni cesti Ivančna Gorica - Črnomelj in ji sledimo levo v smeri Črnomlja. Za Črmošnjicami se cesta še kratek čas vzpenja, nato pa se prične strmeje spuščati ter nas pripelje v vas Vrčice, kjer parkiramo na velikem makadamskem parkirišču v bližini tamkajšnje gostilne.

Iz smeri Bele krajine:
Najprej se zapeljemo v Semič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črmošnjicam in Soteski. Še preden se cesta prične spuščati, prispemo v Vrčice, kjer parkiramo na velikem makadamskem parkirišču ob bližnji gostilni.

Turistične informacije:
TIC SemičŠtefanov trg 7, 8333 SemičT: 07/35 65 200

Vremenska napoved:

Mirna gora je najvišji vrh Bele krajine, hkrati pa ena najbolj jugovzhodnih vzpetin prostranega Kočevskega roga. Zaradi lepe in nezahtevne poti, ki nas večino časa pusti v senci, je idealna za poletni družinski izlet.
 

Bela krajina je prebivalcem drugih delov Slovenije običajno poznana zaradi dveh stvari: reke Kolpe, ob kateri so nastale počitniške hiške ljudi iz cele Slovenije, in ceste, po kateri iz osrednje Slovenije najhitreje pridemo na avtocesto, ki pelje proti hrvaški Dalmaciji. Za obe velja, da sta precej počasni, kar lahko pomeni več časa za ogledovanje okolice. Ljubiteljem pohodništva bo v tem primeru najbolj padla v oči Mirna gora.
 

Od Kočevskega roga do Zagreba

Čeprav je vrh Mirne gore poraščen z gozdom, za razglede vseeno nismo prikrajšani. Ob planinskem domu, ki stoji malo pod vrhom, je namreč stara cerkev, katere stolp so preuredili v razglednega. Pogled nam tako na vzhodu seže čez Belo krajino proti Hrvaški, ki se začne na drugi strani reke Kolpe. Na južni strani v bližini vidimo Poljansko gorovje ter za njim gore v Gorskem Kotarju s Klekom in vrhovi Velike Kapele. Na zahodu se odpre pogled na Kočevski rog, na severu pa vidimo del Gorjancev s Trdinovim vrhom ter Žumberak. Če je vreme zelo jasno, bomo lahko videli vse do Zagreba in Medvednice nad njim ter do Karlovca.
 

Po najbolj priljubljeni poti

Na Mirno goro vodi več označenih poti, najbolj pogosto pa pohodniki izberejo tisto, ki se začne v vasi Vrčice, tik ob cesti Soteska-Črnomelj. Tudi mi smo izbrali to, saj nas v senci gozdov vodi ob učni poti z zelo gosto posejanimi informativnimi tablami. Če želimo, lahko pot poljubno skrajšamo, saj vse do vrha Mirne gore pelje makadamska cesta, po kateri poteka tudi del pešpoti.
 

S parkirišča ob cesti se usmerimo na makadamsko cesto v smeri Kleča, Planine in Mirne gore. Kmalu pri cerkvi Sv. Martina zavijemo desno na asfaltno cesto, ki pelje na Mirno goro. Cesta sprva vodi mimo nekaj hiš, nato pa preide v gozd, kjer se začne strmeje vzpenjati. Kmalu se asfalt konča, mi pa prispemo na označeno križišče, kjer zavijemo desno (leva pot je namenjena dostopu z avtomobilom). Nekaj časa še nadaljujemo po makadamu, nato pa nas markirana pot vodi po gozdu in čez čas spet vrne na cesto. Cesti sledimo mimo bližnje lovske koče Kleč  do naslednjega križišča. Tu imamo dve možnosti: lahko zavijemo desno in na vrh prispemo po poti čez Škrilj, lahko pa izberemo levo pot in mimo cerkve Svetega Ilije nadaljujemo do vasi Planina. Mi smo izbrali slednjo, saj nam menda ponuja boljši izkoristek gozdne učne poti. Od cerkve Sv. Ilije hodimo še nekaj minut, nato pa prispemo v vas Planina, kjer nas številne table in oznake usmerijo desno. Tu cesto dokončno zapustimo in pot nadaljujemo po gozdni učni poti, ki se na trenutke strmeje vzpne. Številnim markacijam in oznakam sledimo vse do planinskega doma na Mirni gori. Tam nadaljujemo mimo razglednega stolpa v gozd do dveh oddajnikov. Sledi kratek spust, nato pa oznakam sledimo vse do vrha.

Skupaj dolžina: 10,71 km
Skupaj višinskih metrov: 551 m
Skupaj spustov: 48 m
Maksimalna višina: 983 m
Minimalna višina: 480 m
Skupaj čas: 00:00:00

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Postojanke na izletu
Postojanke na izletu
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ