Izleti - Okoli Donačke gore

Okoli Donačke gore
01.06.2013 AVTOR: Matej Zalar
Donački gori, vrhu nad Rogatcem v Zgornjem Posotelju, so nadeli vzdevek Štajerski Triglav. S so ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Donačka gora (884 m)
Zahtevnost:
 delno zahtevna označena pot: izpostavljenih je zadnjih nekaj metrov vzpona na vzhodni vrh, v pomoč je jeklenica. Psi pot zmorejo ob pomoči vodnika, priporočamo ustrezno oprsnico.
Čas: 1,5 do 2,5 ure

Smer poti: Rudijev dom–sv. Donat–vzhodni vrh Donačke gore (883 m)–zahodni vrh Donačke gore (884 m)–Rudijev dom

Kje se okrepčamo?
Planinski dom pod Donačko goro – Rudijev dom (592 m)
Donačka gora 37a, 3252 Rogatec
T: 03 582 79 79 in 031 344 640
FB

Izhodišče: Rudijev dom (592 m)
GPS: N 46° 15' 51" / E 15° 44' 4"
V Rogatcu zavijemo levo proti vasi Donačka gora. Skozi središče Rogatca nadaljujemo mimo gradu Strmol (na levi) in naprej sledimo smeorkazom za Donačko goro in potem za Rudijev dom.


Turistične informacije:
TIC Rogatec
Trg 22, 3252 Rogatec
T: 03 810 72 86 in 051 322 287
www.rogatec.net

Ptujska cesta 23, 3252 Rogatec
T: 03 818 62 00
Odprto od 1. aprila do 31. oktobra med 10. in 18. uro, vse dneve razen ponedeljka.

Dvorec Strmol
T: 03 810 72 22 in 051 322 287
Odprto od 1. aprila do 31. oktobra med 10. in 18. uro, vse dneve razen ponedeljka.

Vremenska napoved:
Donački gori, vrhu nad Rogatcem v Zgornjem Posotelju, so nadeli vzdevek Štajerski Triglav. S sosednjima vrhovoma, Ženčajem (582 m) na zahodu in Resenikom (735 m) na vzhodu, naj bi bila Donačka gora videti kot Triglav. Tudi sama Donačka gora ima dva vrhova. Skalnat in po vzhodni poti težje dostopen vzhodni vrh (883 m) in zahodni vrh (884 m), na katerem je dosti več prostora tudi za visok drog z zastavo in visoko piramido s križem in kipcem Matere Božje. Donačka gora naj bi imela, če jo gledamo iz zahodne smeri, podobo roga – zato so ji nekoč pravili Rogaška gora, najbližjemu večjemu kraju Rogatec, najbližjemu termalnemu kraju pa – Rogaška Slatina.

Krožna pot
Nekoliko daljša pot na Donačko goro vodi iz Sv. Jurija na južnih obronkih gore. Pot za pol ure skrajšamo, če začnemo pri Rudijevem domu na severozahodni strani gore. Sicer je pot enaka: od Rudijevega doma se ob pobočju gore mimo cerkve sv. Donata nekoliko spustimo, potem pa se s pogledom na Macelj zlagoma vzpenjamo do vzhoda gore, kjer pot zavije v strnjen gozd in se vzpne čez vzhodni vrh, kjer je tudi krajši, z jeklenico zavarovan odsek. Z vzhodnega vrha se pot nadaljuje pod in po grebenu do zahodnega vrha. Od tam se skozi pragozd po najstarejši slovenski planinski poti, ki jo je leta 1853 za zdraviliške goste Rogaške Slatine nadelal dr. Ernst Froelich, spustimo nazaj do izhodišča.

Vzpon čez vzhodni vrh
Od Rudijevega doma se napotimo nazaj po cesti in po nekaj korakih pridemo na asfalt. Cesto še pred prvo domačijo zapustimo: ob lesenem hlevu zavijemo levo v smeri Maclja in izvira Sotle. Nad cesto se po gozdu zlagoma spuščamo po ozki stezi, ki že po desetih minutah pripelje na jaso s cerkvijo sv. Donata. Mimo cerkve nadaljujemo naravnost po kolovozu in po ravnem terenu čez nekaj časa pridemo do rogovilastega smerokaza. Levo je Sv. Jurij, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Izvira Sotle in Donačke gore čez Krče. Pot proti vzhodu se zlagoma vzpenja ob pobočju, na desno se odpira pogled čez dolino Rogatnice na Macelj z vrhom Maceljska gora (718 m). Počasi se obračamo proti severu in slednjič pridemo na razpotje, kjer zavijemo levo in odtlej hodimo po gozdu.

Le malo naprej na razpotju več poti zavijemo levo po strmi, a dobro nadelani poti, ki se čez čas pod vršnim pobočjem položi in pripelje do z jeklenico zavarovanega prehoda čez skale, kjer se vzpnemo za deset, morda petnajst metrov. Skalnat vrh je na levi, pa tudi desno je nekaj skal, s katerih se odpre lep pogled proti vzhodnemu haloškemu gričevju z Dravskim poljem v ozadju.

Skozi pragozd po najstarejši planinski poti
Pot na zahodni vrh se nekoliko spusti ob, potem pa se dvigne na gozdnat greben, po katerem pridemo na precej prostoren vrh z mogočno piramido in slovensko zastavo.

Z vrha se spustimo levo po Froelichovi poti: najprej po vrhu grebena, potem pa zavijemo desno in se strmo spustimo v 28 hektarov velik pragozd Donačka gora. V nekaj okljukih se kar hitro spustimo na makadamsko cesto, ki pripelje do Rudijevega doma.

Skupaj dolžina: 5,33 km
Skupaj višinskih metrov: 446 m
Skupaj spustov: 449 m
Maksimalna višina: 841 m
Minimalna višina: 484 m
Skupaj čas: 00:15:31

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ