Izleti - Osolnik (858 m) iz Sore

Osolnik (858 m) iz Sore
23.01.2013 AVTOR: Matej Zalar
Osolnik je eden izmed višjih vrhov Polhograjskega hribovja, zaradi lege na njegovem skrajnem se ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Osolnik: 858 m
Zahtevnost:
 lahka označena pot
Čas vzpona: 1 ura 50 minut
Skupen čas: 2 uri 50 minut

Smer poti: Sora (sv. Štefan)-Hom-Osolnik-Sora

Zavetišče:
Turistična kmetija Rožnik
T: 030 348 015
martin.krajnik@gmail.com

Brunarica Osolnik
T: 01 361 52 55

Izhodišče: Sora - sv. Štefan (360 m)
GPS: N 46° 8' 30" / E 14° 22' 16"
V Medvodah zavijemo na lokalno cesto, ki ob Sori vodi v Škofjo Loko. Skozi vasi Vaše, Goričane in Rakovnik pridemo v Soro. Sredi vasi zavijemo levo navzgor po cesti proti Osolniku. Parkiramo lemalo naprej ob cesti na parkirišču zraven cerkve sv. Štefana.

Turistične informacije
TIC Medvode - Turistična zveza Medvode

Cesta ob Sori, paviljon 1, 1215 Medvode
ticmedvode@tzm.si
T:01 361 43 46 in 041 378 050
Odprto: pon-pet 8.00-16.00

Vremenska napoved:
Osolnik je eden izmed višjih vrhov Polhograjskega hribovja, zaradi lege na njegovem skrajnem severu pa je dober razglednik na Gorenjsko. Glavne poti na vrh vodijo iz Škofje Loke oziroma iz Puštala in iz Sore, dostopen pa je tudi iz doline Ločnice in iz smeri Gont in Govejka. Na vrhu je cerkev sv. Mohorja in Fortunata, v vasi, kjer je le nekaj hiš, pa je tudi Turistična kmetija Rožnik, nekoliko niže pa Brunarica Osolnik.

Pot podaljšamo čez Hom
Snežno idilo smo uživali v idealnih, čeprav nekoliko pretoplih razmerah tik pred zimskim dežjem. Vzpeli smo se izpred cerkve sv. Štefana v Sori in mimogrede skočili na Hom (718 m), razgledni vrh tik nad zasneženo vasico Dol.

Že na začetku parkirišča ob cesti pod cerkvijo sv. Štefana zavijemo levo na peš pot, po kateri sekamo prvi ovinek asfaltirane ceste, ki jo po dvesto metrih prečkamo in zavijemo nazaj v gozd. Razmeroma strmo se vzpenjamo nad cesto in se ji po nekaj minutah povsem približamo, potem pa zavijemo rahlo proti desni. Tam pridemo do razpotja (v snegu se označb ne vidi, morda jih sploh ni): naravnost nadaljujemo vzdolž pobočja Homa po manj zahtevni poti, mi pa smo zavili desno in se po zelo strmi poti vzpeli na vrh, od koder se odpre razgled na Gorenjsko.

Na obisk k sv. Mohorju, sv. Fortunatu in Rožniku
Nadaljujemo naravnost in se po nekoliko manj strmi poti spustimo do steze, ki vodi pod pobočjem. Kmalu pridemo na makadamsko cesto in nadaljujemo po njej od deset do petnajst minut, pri tem pa izbiramo označene bližnjice, po katerih sekamo ovinke po pešpoteh. Pri božjem znamenju, kjer je tudi manjše parkirišče, zavijemo desno na pešpot, po kateri se strmeje vzpnemo na vrh - še posebej strmih je zadnjih sto, dvesto metrov. Vseeno se je vredno ozreti nazaj, saj se za nami pokaže cel severni del Ljubljanske kotline s kuliso Kamniško-Savinjskih Alp.

Spustimo se lahko po isti poti, a priporočam ovinek do Turistične kmetije Rožnik, kjer so znani po izvrstni hrani iz ekološko pridelanih živil. Do kmetije nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki v nekaj ovinkih pripelje do skupine hiš, kjer je turistična kmetija. Če bi nadaljevali desno, bi pot lahko podaljšali do Govejka ali proti Tošču in Grmadi. Sicer zavijemo levo in se mimo kašče ter štirne po makadamski cesti spustimo do že znanega razpela. Odondod se vračamo po isti poti. Mi smo jo sicer skrajšali in se nismo še enkrat vzpeli na Hom.
Skupaj dolžina: 8,73 km
Skupaj višinskih metrov: 543 m
Skupaj spustov: 572 m
Maksimalna višina: 835 m
Minimalna višina: 366 m
Skupaj čas: 00:40:32

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ