Izleti - Planina Kofce (1488 m) od Matizovca

Planina Kofce (1488 m) od Matizovca
01.07.2013 AVTOR: Matej Zalar
Dobro obiskana planina na Košuti leži na pobočju kar 10 kilometrov dolge gorske verige v Karava ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Planina Kofce (1488 m)

Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 1–1,5 ure
Skupaj: 1,5–2,5 ure
Smer poti: Matizovec–Kofce–Matizovec

Kje se okrepčamo?
Planinski dom na Kofcah (1488 m)
T: 041 234 638
FB

Planšarija Kofce
FB

Izhodišče: Pod kmetijo Matizovec (385 m)
GPS: N 46° 24' 52" / E 14° 18' 0"
S ceste proti mejnemu prehodu na Ljubelju zavijemo pri Podljubelju in takoj v naslednjem križišču zavijemo levo, kjer sledimo oznaki za Kofce. Skozi središče vasi pridemo v križišče, kjer zavijemo desno, kot kaže smerokaz za Matizovec in Kofce. Večji del asfaltirana cesta se precej strmo vzpne do zapore pod kmetijo, kjer parkiramo levo na velikem parkirišču.

Če smo pri moči: Nadaljujemo lahko na Veliki vrh. Pot s tem podaljšamo za 2 uri.

Turistične informacije:
TIC Tržič
Trg svobode 18, 4290 Tržič
T: 04 597 15 36 ali 051 627 057
informacije@trzic.si

Slovenske Alpe – Gorenjska
www.slovenian-alps.com

Vremenska napoved:
Dobro obiskana planina na Košuti leži na pobočju kar 10 kilometrov dolge gorske verige v Karavankah, ki se na meji z Avstrijo razteza med Ljubeljem na zahodu in Kokrškim potokom na vzhodu. Na planini pasejo krave, nekaj konj in oslov, še pred kratkim pa so imeli tudi koze. Na vrhu sta druga ob drugi planinska koča, kjer prirejajo tudi poletne tabore za otroke, in planšarija, tako da se ne gre bati, da bi ostali lačni.

Pot skozi gozd
Pot iz Podljubelja večinoma poteka po cesti, zato se je najbolje vzpeti do kmetije Matizovec, od koder je do vrha le za dve do tri ure hoje. Cesta prav do kmetije je sicer zaprta, zato avto pustimo nekaj ovinkov niže na velikem makadamskem parkirišču. Vendar, pozor! Planina Kofce s planinskim domom in planšarijo je ob lepih poletnih dneh množično obiskana, zato priporočam zgoden start.

Prvih nekaj sto metrov se ogrejemo po makadamski cesti, na tretji serpentini pa nas oznaka za Kofce usmeri na pešpot, ki seka ovinek in se na makadam vrne tik pod kmetijo. Nadaljujemo naravnost po poti, ki mimo izvira vode pripelje na kolovoz in mimo novega objekta do pešpoti, ki se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Kasneje se pot spremeni v ozek kolovoz, ki mimo nekaj razpotij (povsod je pot dobro označena) pripelje do pašne ograje. Ko gremo skozi, kmalu pridemo iz gozda na prostrano planino Kofce. Do planšarije in planinskega doma vodi široka, deloma celo tlakovana pot.

Na Kofce na kozlička

Razgled na okoliške vrhove je nekoliko drugačen, kot smo ga vajeni od drugod. Podoba Grintovca ali Storžiča, na primer, je povsem drugačna kot iz drugih vrhov. S planine se lepo vidi tudi Julijce s Triglavom, na jugu pa Dobrča (1634 m) in Kriška gora. Proti severu pa je seveda viden cel greben Košute z Velikim vrhom na zahodu.

V planšariji, kjer še danes tudi sirijo, so se koz pred kratkim sicer znebili, ker so jim uhajale k sosedu Matizovcu, zato pa jim je ostalo še nekaj kozličev. Enega izmed zadnjih smo tudi poskusili, pečenega pod peko, silno omehčanega in sočnega

Skupaj dolžina: 5,88 km
Skupaj višinskih metrov: 587 m
Skupaj spustov: 600 m
Maksimalna višina: 1476 m
Minimalna višina: 920 m
Skupaj čas: 00:27:04

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ