Izleti - Po zdravilno vodo do Gospodične

Po zdravilno vodo do Gospodične
11.05.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Izvir zdravilne vode sredi Gorjancev je v ljudskem izročilu znan že od nekdaj, njegovo slavo pa ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Izvir Gospodična: (815 m)

Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 0,5-1 ura
Skupaj: 1-2 ure

Smer poti: Gabrje–Planinski dom pri Gospodični–Gabrje


Kje se okrepčamo?
Planinski dom pri Gospodični (822 m)
T: 051 661 903 in 041 682 469
gostinstvo.mrhar@siol.net
Odprto:
15. 4. – 14. 10. sreda do nedelja in prazniki od 8.00 do mraka
15. 10 – 14. 4. Med vikendi in prazniki od 8.00 do mraka.
Zaprto: 1. 11.


Če smo pri moči: nadaljujemo še na Trdinov vrh, kar pot podaljša za pol do eno uro ali po krožni Trdinovi učni poti, ki se prav tako vzpne čez Trdinov vrh in spusti do Doma pri Miklavžu in mimo Krvavega kamna nazaj do izvira Gospodična.

Izhodišče: Gabrje (400 m)
GPS: N 45° 46' 40" / E 15° 16' 31"
Avtocesto zapustimo na izvozu Novo mesto-vzhod in zavijemo desno proti Novemu mestu. Prvo krožišče za pustimo na prvem izvozu, naslednjega na drugem in nadaljujemo naravnost čez reko Krko. V prvem semaforiziranem križišču zavijemo levo proti Šentjerneju in vozimo do vasi Mali Slatnik, kjer zavijemo desno in čez nekaj kilometrov pridemo v Gabrje. Tam zavijemo v središče vasi, mimo trgovine na levi in gostilne v ulico Šumeči travnik. Vzpnemo se do konca asfalta in parkiramo na parkirišču ob levi strani ceste.


Turistične informacije:
TIC Novo mesto
Glavni trg 6, 8000 Novo mesto
T: 07 39 39 263
tic@novomesto.si
www.visitdolenjska.eu

Vremenska napoved:
Izvir zdravilne vode sredi Gorjancev je v ljudskem izročilu znan že od nekdaj, njegovo slavo pa je povzdignil Janez Trdina v bajki Gospodična, ki si jo lahko preberemo tudi pri planinskem domu. Govori o gospe z Mehovskega gradu, ki kljub bogastvu ni bila srečna, bila je brez otrok in zbolela za sedem let in sedem mesecev. Moč si je pridobila, ko je sprejela v grad berača, ki ji je v zahvalo podaril gorjanski koren. Ko si ga je privezala k životu, je res ozdravela. Najprej se je sprehodila na Gorjancih. Žejna je zajela vodo v prvem studencu. Počrnela je. Voda iz drugega studenca je zakrvavela. Ko je zajela iz tretjega studenca, sta se na vodi naredila rdeč nagelj in bela lilija. Voda, slajša od medu in malvazije, jo je pomladila ter ji dala moč, da bi imela spet otroke. Zgodba se konča z zabavo, kamor so povabljeni tudi podgorski kmetje, ki so menda še danes siti in pijani

Zdravilni sprehod skozi gorjanske gozdove

Tik nad izvirom Gospodična je na 822 metrih višine tudi planinski dom, kamor je mogoče priti tudi z avtomobilom po dolgi makadamski cesti iz vasi Jugorje, pešpot pa vodi iz vasi Gabrje. Ista pešpot se od izvira Gospodična nadaljuje na Trdinov vrh (1178 m).

Na parkirišču ne moremo zgrešiti planinskih smerokazov, ki nas usmerijo na ozko pot skozi gozd. Po njej že po minuti ali dveh pridemo do razdrapanega kolovoza, kjer zavijemo desno. Čez sto metrov se levo odcepi dobro označena pot, ki se strmeje vzpne. Pobočje je prepredeno s potmi, a markacije so dobro vidne, zato z orientacijo ni težav. Razen krajšega odseka čez travnik, od koder se v lepem vremenu vidi vse do Gorenjske, ves čas hodimo v strnjenem gozdu. Ko po leseni brvi prečkamo potok, smo že blizu planinskega doma. Po lesenih stopnicah se najprej vzpnemo do izvira Gospodična, ki slovi po zdravilni vodi, o kateri je pisal že Janez Trdina. Planinski dom je nad izvirom, tja pridemo po nekaj stopnicah.

 

Skupaj dolžina: 5,00 km
Skupaj višinskih metrov: 413 m
Skupaj spustov: 420 m
Maksimalna višina: 827 m
Minimalna višina: 411 m
Skupaj čas: 00:18:42

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ