Izleti - Polhograjska Grmada iz Polhovega Gradca

Polhograjska Grmada iz Polhovega Gradca
24.09.2014 AVTOR: Matej Zalar
Grmada je morda najbolj obiskan vrh Polhograjskega gorovja. Na vrh vodijo poti iz Dvora oziroma ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Polhograjska Grmada: 898 m
Mala Grmada: 853 m

Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 1 ura do 1,5 ure
Skupen čas poti: 2-3 ure
Smer poti: Polhov Gradec–Ravnek–Mala Grmada–Polhograjska Grmada–Ravnek–Polhov Gradec

Kje se okrepčamo?
Kmetija odprtih vrat Gonte
T: 01 3614 563 in 041 760 890
Odprto ob sobotah in nedeljah
Dostop: S Polhograjske Grmade se moramo do Gont spustiti za slabih 180 metrov, kar pomeni vsaj pet minut spusta in kakšnih petnajst minut vzpona.

Če ste pri moči:
Tošč (1021 m): z Grmade se spustimo na Gonte, od koder je do vrha od pol ure do tričetrt ure hoda.

Izhodišče: Polhov Gradec (345 m)
GPS: N 46° 3' 54" / E 14° 19' 3"
Iz Ljubljane (Viča) nadaljujemo v Dobrovo, kjer se v krožišču držimo desno in nadaljujemo do Polhovega Gradca. Takoj za (zaprto) gostilno Pratkar zavijemo desno in parkiramo ob nekdanji žagi.

Turistične informacije:
Turistična zveza Dolomiti
Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec
T: 041 675 943
info@tzdolomiti.si

Vremenska napoved:

Grmada je morda najbolj obiskan vrh Polhograjskega gorovja. Na vrh vodijo poti iz Dvora oziroma po dolini Setnice, Mačkovega grabna, Hrastenic ali (najlažja) s Topola na Sv. Katarini. Tokrat smo izbrali pot, ki se začne na Pristavi pri Polhovem Gradcu in vodi skozi zaselek Ravnek. Vzpeli smo se po zahodni poti čez predvrh Malo Grmado, spustili pa po vzhodni poti.

Vzpon čez Malo Grmado
Pot začnemo ob potoku navzgor in se v prvem križišču med hišami držimo desno. Vzpnemo se po ozki asfaltirani cesti in že po nekaj deset korakih za kamnitim zidom, nad katerim je kozolec, pri skladovnici drv zavijemo ostro levo na ožjo pot. Odpre se lep pogled na Polhov Gradec in Polhograjsko goro,a kmalu smo že v gozdu. Pot se vzpenja čedalje bolj strmo, do travnika, kjer se držimo desno ob pašni ograji in po nekaj korakih pridemo na makadamsko cesto, po kateri zavijemo desno ob ograji in mimo Planinskega doma Blagajana. Ovinke makadamske ceste lahko sekamo po označenih bližnjicah in višje pred seboj že vidimo zaselek Ravnek in nad njim Grmado.

Mimo nekaj hiš po ožjem kolovozu pridemo do prvega razpotja, kjer se držimo desno, v naslednjem pa levo. Po vlaki nadaljujemo skozi redek gozd. Višje se pot obrne proti desni in čez travnik se vzpnemo do poti, kjer se z desne priključi pot iz Dvora. Nadaljujemo levo po široki poti, ki po ravnini pripelje do lovske koče, kjer je novo razpotje.

Desno po krajši poti pridemo naravnost na Grmado, levo na izletniško kmetijo Pri Mehačku, naravnost pa (tik mimo lovske koče) strmo zagrizemo proti Mali Grmadi. Po skalnatem terenu pridemo na Malo Grmado (853 m) že po dobrih desetih minutah hoje in pot se obrne proti vzhodu. Za nekaj deset metrov se spustimo, potem pa hodimo po skalovitem razglednem grebenu. Tik pod vrhom imamo dve možnosti – položnejša pot vodi naravnost in na vrh pridemo nekaj metrov vzhodneje, krajša in izredno strma pa zavije čez skale ostro levo in naravnost na vrh.

Spust po vzhodni poti
Z vrha se odpre lep razgled na Topol in na Sv. Katarino s Sv. Jakobom, ter na Kamniško Savinjske Alpe in Karavanke, na jugozahod pa na Polhograjsko goro. Točno na severu so med Grmado in Topolom Gonte, kjer je tudi priljubljena kmetija odprtih vrat. Do tja vodi kakšnih pet do deset minut spusta.

Na izhodišče se lahko spustimo po vzhodni poti: s skalnega vrha stopimo nekaj korakov proti vzhodu in že pridemo do oznak, ki nas usmerijo desno po strmi skalnati poti. Spustimo se za kakšnih 150 metrov in pridemo na pot, kjer bi se naravnost čez Kregovnik spustili v dolino Setnice in proti Dvoru, mi pa zavijemo desno po široki poti, ki se pod pobočji Grmade zlagoma spušča proti lovskemu domu. Od tam se vrnemo po že znani poti skozi Ravnek.

Skupaj dolžina: 6,21 km
Skupaj višinskih metrov: 505 m
Skupaj spustov: 504 m
Maksimalna višina: 854 m
Minimalna višina: 373 m
Skupaj čas: 02:11:45

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ