Izleti - Porezen (1630 m) iz Hudajužne

Porezen (1630 m) iz Hudajužne
19.06.2013 AVTOR: Matej Zalar
Z najvišjega vrha Cerkljanskega hribovja se v čistem ozračju obeta razgled vse do italijanskih ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Porezen (1630 m)
Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 2-3 ure
Skupaj: 3-5 ur

Smer poti: Hudajužna–Durnik–Robij a–Porezen–Planinski dom na Poreznu–Robija–Durnik–H udajužna

Kje se okrepčamo?
Planinski dom na Poreznu (1585 m)
T: 051 328 615 245
Dom je običajno stalno odprt od zadnjega tedna v juniju do sredine septembra, izven poletne sezone pa včasih ob vikendih v primeru lepega vremena.


Izhodišče: Hudajužna (385 m)
GPS: N 46° 10' 38" / E 13° 55' 8"
Smer Škofja Loka: Nadaljujemo po Selški dolini skozi Železnike in Zali Log, pod Sorico se usmerimo levo in se čez Petrovo Brdo spustimo v Baško grapo. Skozi Podbrdo nadaljujemo v Hudajužno. Takoj za tablo, ki označuje začetek vasi, zavijemo levo čez ozek most in parkiramo na levi takoj za mostom.
Smer Tolmin: Nadaljujemo skozi Most na Soči in do Bače pri Modreju, kjer zavijemo levo proti Podbrdu in Škofji Loki. Po ozki cesti pripeljemo v Hudajužno in nadaljujemo skozi vas. Ko na levi zagledamo bar, nadaljujemo še slabih 500 metrov in tik pred koncem vasi zavijemo desno čez ozek most.
Z vlakom: Železniška postaja v Hudajužni je od izhodišča poti oddaljena le 250 metrov.
Z avtovlakom: Iz V Podbrdo vozi avtovlak iz Bohinjske Bistrice. Vozni red.


Turistične informacije:
TIC Podbrdo
Podbrdo 18, 5243 Podbrdo
T: 05 380 04 85

TIC Tolmin
Petra Skalarja 4, 5220 Tolmin
T: 05 380 04 80

Vremenska napoved:
Z najvišjega vrha Cerkljanskega hribovja se v čistem ozračju obeta razgled vse do italijanskih Dolomitov. No, tokrat ozračje ni bilo čisto, a razmeroma zahteven vzpon iz Hudajužne je na vikend, ko so stalno odprli Planinski dom na Poreznu, vseeno ponudil obilo pohodniških užitkov.

Nekoč velika vojaška postojanka
Lokacija na nekdanji meji med Italijo in Kraljevino Jugoslavijo obeta še nekaj več kot razmeroma naporen vzpon in odličen razgled, saj je po grebenu potekal tudi Alpski zid (Vallo Alpino). Prvo kočo, tedaj prav na vrhu Porezna, so leta 1907 postavili člani Cerkljanske podružnice takratnega Slovenskega planinskega društva (SPD). Že leta 1922 je zgradbo zasedla italijanska vojska in med obema vojnama je bila na Poreznu nameščena največja vojaška posadka v celotnem Zgornjem Posočju. Na vrhu grebena so še danes vidni bunkerji s strelnimi linami, a brez vhoda. Vanje se je namreč dostopalo po zapletenem sistemu podzemnih rovov. Današnji planinski dom je bil nekoč vojašnica.

Najkrajša pot na Porezen vodi iz Davče, nekoliko zahtevnejša iz Petrovega Brda, med najdaljšimi pa je pot iz Hudajužne, po kateri vodi tudi zaključni del trase Gorskega maratona 4 občin, ki velja za najtežjo gorsko tekaško preizkušnjo na naših tleh.

Na vrh po grebenu nad Cerkljanskim
Na mestu, kjer smo pustili avtomobil oziroma kakšnih 250 metrov po cesti južno od železniške postaje, začnemo pot pod železniškim podhodom ob potoku Matevževa grapa. Kmalu pridemo do zapuščene zgradbe, kjer nas oznaka usmeri naprej po poti, rahlo desno. Potoku sledimo v ozko grapo, dvakrat ga tudi prečkamo. Na slabo vidni poti moramo biti pozorni na kolesarsko skakalnico na desni, ki je kakšnih deset metrov nad strugo potoka. Vzpnemo se do skakalnice in od tam je pot malo bolje vidna, več je tudi sicer precej obledelih markacij.

Ko med drevesi zagledamo domačijo, pot zavije ostro levo in vzpon po grebenu je zmernejši. Le malo naprej se priključimo trasi Gorskega maratona 4 občin in nadaljujemo mimo zapuščene zgradbe. Malo naprej se pot strmo vzpne na Durnik (1152 m), kjer je med gorskim maratonom ena izmed osemnajstih okrepčevalnic. Pot se zdaj nekoliko položi in mestoma za nekaj metrov celo spusti. Kmalu potem, ko prečkamo Robijo (1269 m), pridemo na vrh strmega pobočja, s katerega se proti jugu lepo vidi na Cerkljansko. Malo naprej zapustimo gozd in nadaljujemo po pašniku, od koder se že vidi vrh. Z desne se priključi pešpot iz cerkljanske smeri, mi pa nadaljujemo naravnost navzgor ob pašni ograji. Čez čas se držimo desno in se strmo vzpnemo čez skale do grebena, po katerem v nekaj minutah pridemo do vrha.

Razgled na vse strani
Na severu se razkrivajo vse Spodnje Bohinjske gore, od vzhoda Možic, Šavnik, Kobla, Kontni vrh, Črna prst, Rodica in Vogel, v ozadju se v lepem vremenu vidi tudi Julijce s Triglavom. Na jugu se vidi Bevkov vrh, Idrijsko hribovje, v ozadju tudi Snežnik. Na zahodu so vrhovi Tolminskih gora z Matajurjem, v ozadju Dolomiti, na vzhod pa se nad Davčo dviga Škofjeloško hribovje z Blegošem, za njim Polhograjsko hribovje in na drugi strani Ljubljanske kotline Posavsko hribovje.

Dom na Poreznu (1585 m), nekoč vojaška kasarna, stoji na severni strani grebena, le nekaj minut minut hoda od vrha gore. Od doma se vračamo mimo zimskega bivaka in stranišč. Čez pašnik pridemo na že znano pot nedaleč od razpotja, kjer se ena izmed poti spusti na Cerkljansko.
Skupaj dolžina: 11,12 km
Skupaj višinskih metrov: 1148 m
Skupaj spustov: 1180 m
Maksimalna višina: 1578 m
Minimalna višina: 406 m
Skupaj čas: 00:27:45

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Postojanke na izletu
Postojanke na izletu
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ