Postojanke - Koča na Poreznu

Koča na Poreznu
Najvišji vrh Cerkljanskega hribovja v jasnem vremenu ponuja odličen razgled na vse strani.

Koča na Poreznu (1585 m)

Lokacija: Škofjeloško, Cerkljansko in Idrijsko hribovje s Trnovskim gozdom

GPS podatki postojanke: 46,17962°N / 13,97656°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 615 245
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Hudajužna, Podbrdo, Petrovo Brdo, Cerkno, Davča, Poče, Tuškov grič

Ture v bližini: Porezen (10 min), Koča na Petrovem Brdu (1.30 h), Koča na Črnem vrhu nad Novaki (2.30 h), Bolnica Franja (3 h), Koča na Blegošu (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,1791649 °N / 13,9760761 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na severni strani malo pod vrhom 1630 metrov visokega Porezna. Prvo kočo, ki je takrat še stala na vrhu, je zgradila cerkljanska podružnica Slovenskega planinskega društva in jo odprla avgusta 1907. Leta 1922 je kočo zasedla italijanska obmejna straža, po drugi svetovni vojni pa so od nje ostale le še ruševine. Planinsko društvo Cerkno je leta 1946 sklenilo, da ne bodo obnovili stare koče, ampak bodo v planinsko postojanko preuredili italijansko vojašnico tik pod vrhom.

Kočo so odprli avgusta 1949. Leta 1974 so jo poimenovali po narodnem heroju Andreju Žvanu-Borisu, ki je padel v bojih z Nemci na Poreznu 24. marca 1945. Leta 1980 so se lotili obnove in dograditve. Nad zidanim pritličjem so zgradili leseno drugo etažo, stare prostore pa obnovili. Povečano in posodobljeno postojanko so odprli 14. septembra 1986. V bližini koče najdemo še manjši leseni objekt, v katerem je bivak oziroma zimska soba s tremi zasilnimi ležišči.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. V dveh gostinskih prostorih nudi 70 sedežev, pri mizah pred domom pa še dodatnih 60 sedežev. V sedmih sobah je 31 postelj, na skupnem ležišču pa 33 ležišč. Leta 1998 so na kočo v okviru akcije ekološke sanacije planinskih koč namestili fotovoltaični sistem za oskrbo z električno energijo.

Od Posavskega hribovja do Dolomitov

Z vrha Porezna se nam odpre lep razgled na vse strani. Na vzhodni strani je v bližini Davča, za njo Škofjeloško pogorje z Blegošem, še naprej pa Polhograjsko hribovje, Ljubljanska kotlina in Posavsko hribovje. Na južni strani najprej vidimo strma pobočja Porezna z ozko dolino Zapoške s Počami in Cerknim, vrhove Idrijskega hribovja z Bevkovim vrhom in Kojco, zadaj pa Trnovski gozd, Nanos, Javornike in Snežnik. Jugozahodno seže pogled prek Banjšic proti Furlanski nižini, proti zahodu pa padajo pobočja Porezna v Baško grapo. Nad njo se zvrstijo vrhovi tolminskih gora z Matajurjem v ozadju. Ob jasnem vremenu za Matajurjem opazimo tudi Dolomite.

Na severu se nad Baško grapo dvigajo vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora s Koblo, Črno prstjo, Rodico in Voglom, na južnih pobočjih vidimo vasici Stržišče in Rut, zadaj pa osrednji del Julijcev s Triglavom. Desno so v ospredju Slatnik, Lajnar in Dravh nad Soriško planino ter Ratitovec, na obzorju pa Karavanke in Kamniške Alpe.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ