Postojanke - Koča na Poreznu

Koča na Poreznu

Koča na Poreznu se nahaja na 1590 m nadmorske višine. Znana je tudi pod imenom Dom Andreja Žvana – Borisa.

Višina: 1585
Lokacija:
Gorovje: Škofjeloško, Cerkljansko in Idrijsko hribovje s Trnovskim gozdom
Geo točka: 46,1791649 °N / 13,9760761 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Junija, julija in avgusta odprta vsak dan, zunaj sezone pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 041 221 795, 031 687 256, 05 99 44 759
  • Elektronska pošta: pdcerkno@pzs.si

Nastanitev:

  • V sobah – 18
  • Skupna ležišča – 18
  • Zimska soba – 3

Izhodišča za dostop: Hudajužna, Podbrdo, Petrovo Brdo, Cerkno, Davča, Poče, Tuškov grič

Ture v bližini: Porezen (10 min), Koča na Petrovem Brdu (1.30 h), Koča na Črni prsti (6 h), Koča na Ermanovcu (5,5 h), Bolnica Franja (3 h), Koča na Blegošu (4 h).

Planinski dom stoji 10 minut hoda od vrha hriba Porezen. Dom s svojo mogočno zasnovo namiguje, da ne sodi ravno med najmanjše planinske postojanke v slovenskih gorah.

Če je zunaj slabo vreme, lahko dve jedilnici sprejmeta kar 60 lačnih planincev, 38 pa jih lahko prenoči v osmih sobah in na skupnih ležiščih.

V koči se lahko okrepčate z domačimi lokalnimi dobrotami, jedmi na žlico, še posebej vam priporočamo joto in domačo ocvirkovko, v sezoni pa tudi idrijske žlikrofe.

V marcu poteka tradicionalni zimski pohod na Porezen v spomin na tragične dogodke iz druge svetovne vojne. Vrh, s katerega je zanimiv razgled po Julijcih in predalpskih vrhovih, ob lepem vremenu pa vse do morja, je vključen v slovensko planinsko transverzalo SPP, v evropsko pešpot E7, mednarodno pot Via Alpina, idrijsko-cerkljansko pot ICPP, pot kurirjev in vezistov, loško transverzalo, geološko transverzalo. Nova pa sta slovenska turnokolesarska transverzala STKP in maraton štirih občin GM4O.

Porezen je zanimiv za tudi za gorske kolesarje, jadralne padalce in turne smučarje

Dom je običajno stalno odprt od sredine junija pa do sredine septembra, zunaj poletne sezone pa je lahko odprt v primeru lepega vremena tudi ob vikendih, vendar se je dobro o tem prej prepričati s klicem ali s pogledom na spletno stran planinskega društva Cerkno.

V objektu, ki je poleg doma, je zimska soba oziroma bivak, ki ima tri zasilna ležišča.

Porezen je zanimiva pohodniška točka v vseh letnih časih. Spomladi in poleti klije pod vrhom vse polno različnega planinskega cvetja, v spomladanskem času se pod vrhom oglašajo ruševci, nižje v gozdu pa divji petelini.

Prikaže se tudi planinski orel, po pobočjih pod vrhom pa so doma gamsi. Ob poti na vrh je primerno izhodišče za jadralne padalce, pozimi pa je po pobočjih možna tudi turna smuka.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ