Izleti - Slivnica (1114 m) Iz Grahovega

Slivnica (1114 m) Iz Grahovega
13.02.2013 AVTOR: Matej Zalar
V megleno kopreno oviti Snežnik nam je že od daleč sporočal, da tistega dne ni gostoljubno razp ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Slivnica: 1114 m
Zahtevnost: lahka označena pot
Čas: 1,5 do 2,5 ure
Smer poti: Grahovo-Slivnica-Dom na Slivnici-Grahovo

Zavetišče:
Dom na Slivnici
T: 01 709 41 40
Odprto:
TOR-SOB: 11.00-22.00
Nedelje in prazniki: 8.00-24.00

Izhodišče: Grahovo (600 m)
GPS: N 45° 46' 26" / E 14° 25' 31"
V Cerknici nadaljujemo v smeri Bloške Police in Loža. V Grahovem pri cerkvi zavijemo levo in se rahlo vzpnemo v središče vasi. Nadaljujemo naravnost in pridemo na makadam, ki mu sledimo čez travnik do kapelice. Tam zavijemo levo in parkiramo na obcestno parkirišče.
V visokem snegu je bila cesta čez polje neprevozna, parkirali smo bližje, na koncu vasi ob cesti.

Turistične informacije
TIC Cerknica
Tabor 42, 1380 Cerknica
T: 01 709 36 36
ticerknica@cerknica.si

Zeleni Kras
zelenikras.si

Notranjski regijski park
www.notranjski-park.si

Vremenska napoved:
V megleno kopreno oviti Snežnik nam je že od daleč sporočal, da tistega dne ni gostoljubno razpoložen in tako smo oblačno soboto rešili z vzponom na Slivnico. Slemenasta gora, na kateri naj bi živele čarovnice, se dviga severno od Cerkniškega jezera in je pravzaprav zahodni podaljšek Bloške planote. Ima več vrhov, Velika Slivnica (1114 m) z oddajnikom je najvišji med njimi. Razgled z vrha zaradi poraščenosti z drevesi ni najboljši, Cerkniško jezero se bolje vidi od Doma na Slivnici (1075 m), pa tudi s poti, ki tik pod vrhom ob pobočju vodi iz smeri Grahovega in Martinjaka. Nekoč naj bi okoli Slivnice letale čarovnice na metlah, zdaj pa nad Cerkniškim jezerom jadrajo zmajarji in padalci.

Na vrh po najkrajši poti
Najdaljša pot na Veliko Slivnico vodi po severni strani gore iz Brezja (v bližini Begunj pri Cerknici), najbolj obiskana pa je verjetno pot iz Cerknice, ki se vzpne pod Gradiščem (858 m) in Debelim vrhom (959 m). Krajši in bolj strmi poti vodita iz Martinjaka in Grahovega in sta izvrstni za nabiranje kondicije. Najhitrejši s potjo v obe smeri opravijo prej kot v eni uri.

Pot, primerna za nabiranje kondicije
Ker je bila makadamska pot do izhodišča v bližini kapelice zasnežena, smo se čez polje med snežnimi količki odpravili peš. Pri kapelici zavijemo levo po slabšem kolovozu. Tam nas markacija usmeri na pot, ki vodi ob ograji in kmalu privede v gozd. Tam se začne precej strmo vzpenjati in strmina vsaj pol ure ne popusti, potem pa zavijemo ob pobočju in skozi bolj redek gozd. Ko se nam z leve priključi pot iz Martinjaka, nas le še nekaj korakov loči do travnate čistine, od koder se odpre lep razgled na Cerkniško jezero, Javornike in Snežniško pogorje.

Če ob pobočju nadaljujemo naravnost, že v minuti ali dveh pridemo do Doma na Slivnici, sicer pa zavijemo desno. V snegu pot ni vidna in sledimo gazi oziroma se orientiramo po oddajniku. Z vrha nadaljujemo naravnost in se spustimo do makadamske ceste, ki jo prečkamo in že po nekaj korakih pridemo na drugo cesto, kjer zavijemo levo in po nekaj korakih smo pri Domu na Slivnici.
Skupaj dolžina: 5,46 km
Skupaj višinskih metrov: 502 m
Skupaj spustov: 503 m
Maksimalna višina: 1101 m
Minimalna višina: 598 m
Skupaj čas: 02:14:23

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ