Izleti - Slivnica iz Cerknice (1114 m)

Slivnica iz Cerknice (1114 m)
16.04.2014 AVTOR: Matej Zalar
Slemenasta gora, na kateri naj bi živele čarovnice, se dviga severno od Cerkniškega jezera in j ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Slivnica: 1114 m
Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 1 do 1,5 ure
Čas ture: 1,5 do 2,5 ure
Smer poti: Cerknica–Dom na Slivnici– Slivnica–Dom na Slivnici–Grahovo

Kje se okrepčamo:
Dom na Slivnici
T: 01 709 41 40

Izhodišče: Cerknica (580 m)
GPS: N 45° 47' 34" / E 14° 22' 2"
Z avtoceste skrenemo na izvozu Unec in nadaljujemo levo skozi Unec, Rakek in Podskrajnik. Pozor, pred Cerknico ne sledimo oznaki za Slivnico, temveč nadaljujemo naravnost v Cerknico. Peljemo skozi središče in po mostu čez potok Cerkniščico. Od mostu nadaljujemo še dobrih 200 metrov in zavijemo levo na Brestovo ulico. Cesta se vzpne in že čez nekaj deset metrov je pri planinskih oznakah na levi strani večje parkirišče, kjer pustimo avto.

Turistične informacije
TIC Cerknica
Tabor 42, 1380 Cerknica
T: 01 709 36 36
ticerknica@cerknica.si

Zeleni Kras
zelenikras.si

Notranjski regijski park
www.notranjski-park.si

Vremenska napoved:

Slemenasta gora, na kateri naj bi živele čarovnice, se dviga severno od Cerkniškega jezera in je pravzaprav zahodni podaljšek Bloške planote. Med več vrhovi je najvišji Velika Slivnica (1114 m), na njem je tudi oddajnik. Razgled z vrha zaradi poraščenosti z drevesi ni najboljši, Cerkniško jezero se bolje vidi od Doma na Slivnici (1075 m), pa tudi s poti, ki tik pod vrhom ob pobočju vodi iz smeri Grahovega in Martinjaka. Nekoč naj bi nad Slivnico letale čarovnice na metlah, zdaj pa nad Cerkniškim jezerom jadrajo zmajarji in padalci.

Najdaljša pot na Veliko Slivnico vodi po severni strani gore iz Brezja (v bližini Begunj pri Cerknici), najkrajši in najstrmejši pa iz Martinjaka in Grahovega. Najbolj obiskana pa je pot iz Cerknice, ki se pod Gradiščem (858 m) in Debelim vrhom (959 m) vzpne čez nekdanjo planino.

Čez stare pašnike z razgledom na Cerkniško jezero
Pešpot se začne na drugi strani ceste, po kateri smo se pripeljali na parkirišče. Zlagoma se vzpnemo po srednje široki poti, ki se više zoži in strmeje nadaljuje skozi gozd. Ves čas hodimo naravnost navzgor in pri tem prečkamo več cest, navsezadnje pa pridemo na ožjo gozdno pot, ki ji sledimo nekaj minut do pašnika, kjer nas markacija čez pašno ograjo usmeri desno. Ko nadaljujemo čez obširen travnik, se na desni odpre pogled na Cerkniško jezero oziroma poleti Cerkniško polje in na Javornike nad njim. Višje spet pridemo v senco dreves, a le za kratek čas, in ko smo spet na soncu, se pred nami prikaže Dom na Slivnici.

Do vrha z oddajnikom je še največ pet minut hoda. Dom obidemo po desni in takoj za njim nadaljujemo levo po stopnicah. Nekoliko višje prečkamo cesto makadamsko cesto in med grmičevjem nadaljujemo do travnatega vrha. Če si zaželimo razgled na jezero, se od oddajnika spustimo nekoliko bolj levo oziroma bolj vzhodno ter čez travnik do police, od koder se pobočje strmo spusti na Cerkniško polje.

V Cerknico se vračamo po isti poti.

Skupaj dolžina: 7,61 km
Skupaj višinskih metrov: 546 m
Skupaj spustov: 544 m
Maksimalna višina: 1100 m
Minimalna višina: 578 m
Skupaj čas: 03:08:08

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ