Izleti - Sv. Jakob nad Preddvorom (961 m)

Sv. Jakob nad Preddvorom (961 m)
29.01.2014 AVTOR: Matej Zalar
Neizrazit vrh na zahodnem delu Potoške gore je priljubljen cilj nedeljskih izletnikov. Iz vasi ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Sv. Jakob nad Preddvorom: 961 m
Zahtevnost: nezahtevna označena pot (vzpeli smo se po delno neoznačeni)
Čas vzpona: 1,5–3 ure
Čas ture: 3,5–6 ur

Smer poti: Potoče (grad Turn)–mimo Studenca–Sv. Jakob–Planinska koča pri Franciju–Potoče

Kje se okrepčamo?
Planinska koča Iskra na Jakobu (961 m)
T: 041 741 222

Izhodišče: Potoče (520 m)
GPS: N 46° 18' 20" / E 14° 25' 55"
V Kranju se usmerimo proti Jezerskemu in nadaljujemo v vas Britof, kjer pri semaforju zavijemo desno. Pot nadaljujemo skozi vasi Milje in Visoko, v Hotemažah pa nekaj sto metrov za bencinsko črpalko zavijemo levo v Preddvor. Že v naslednjem križišču, čez dobrih 200 metrov, zavijemo desno in nadaljujemo skozi vas. V naslednjem križišču nadaljujemo naravnost po cesti, kjer se za desnim ovinkom vzpnemo in pridemo v gozd na makadamsko cesto. Takoj za ostrim levim ovinkom je precej veliko parkirišče, kjer je tudi izhodišče poti.

Turistične informacije:
TIC Preddvor
Dvorski trg 3, 4205 Preddvor
T: 059 14 88 46

Vremenska napoved:

Neizrazit vrh na zahodnem delu Potoške gore je priljubljen cilj nedeljskih izletnikov. Iz vasi Potoče pri Preddvoru je do vrha po najkrajši poti za največ uro huda. Ob cerkvici sv. Jakoba iz 15. stoletja z gotskimi freskami v notranjosti in lepo urejeni planinski koči Iskra, pohodnike najbolj navdušuje razgled na Ljubljansko kotlino, Jelovico z Ratitovcem, verigo Julijcev s Triglavom in seveda na sosednji Storžič.

Storžičev sosed
Tisti, ki hočejo nekaj več, se napotijo naprej, proti Potoški gori (1283 m) in Javorjevem vrhu (1434 m), od tam pa bodisi južneje skozi Hudičev boršt na Kališče (1540 m) ali severneje proti Cjanovci (1820 m) Srednjemu vrhu (1853 m) in naprej, proti Malemu Grintovcu (1813 m). Končni cilj je lahko Storžič (2132 m), do koder je od Sv. Jakoba za 5 ur zložne hoje.

Na prvi sončni dan po sneženju smo tokrat skočili samo do planinske koče, ki so jo leta 1988 postavili delavci iz Iskrinih kranjskih tovarn. Sumljivo generičen ričet in jota ter nekoliko slaboten košutnik so naju kar malo razočarali, zato pa je svoje naredil krasen razgled, ki so ga le sem ter tja za kratek čas zagrnile iz kotline dvigajoče se meglice.

Vzpon po daljši, spust po krajši poti
Pot na Sv. Jakob se začne pri gradu Turn v Potočah nad Preddvorom. Grad, kjer se je leta 1833 rodila prva slovenska pisateljica in pesnica Josipina Urbančič Turnograjska, je danes preurejen v dom starejših občanov. Parkiramo na makadamskem parkirišču v bližini doma, od koder se na začetku usmerimo po makadamski cesti levo ali pa tik ob ograji doma začnemo po strmejši poti, ki vodi k senčnici Josipine Turnograjske (10 minut) in proti Pustemu gradu (30 minut).

Po strmejši poti smo začeli tudi mi, potem pa so nas stopinje v svežem snegu zavedle po neoznačeni poti. Večkrat smo prečkali kolovoz, a vedno takoj spet zavili v gozd, po pol ure pa smo se vendarle priključili (sicer odlično označeni) pešpoti, ki je ob koncih tedna kar preveč obiskana. Čez čas smo prišli do dobro označenega razpotja: levo vodi na vrh krajša pot mimo planinske koče Pri Franciju (15 minut), desno pa pot mimo Studenca, ki je slabe pol ure daljša. Zavili smo desno, kjer hodi precej manj ljudi. Na Sv. Jakob tako pridemo z vzhodne smeri, razgled na cserkev se nam odpre že v gozdu.

Vračali smo se po označeni poti mimo planinske koče Pri Franciju. Pot je ves čas dobro označena. Ko spodaj pridemo na kolovoz, kjer nekateri pustijo avtomobile, pa nadaljujemo nekoliko proti levi, že po nekaj korakih pa zavijemo desno po uhojeni poti, ki nas nekoliko nižje pripelje na makadamsko cesto. Sledimo ji levo in v nekaj korakih smo že na izhodišču.

Skupaj dolžina: 5,31 km
Skupaj višinskih metrov: 457 m
Skupaj spustov: 450 m
Maksimalna višina: 966 m
Minimalna višina: 525 m
Skupaj čas: 02:53:52

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ