Izleti - Tolsti vrh (1715 m) od Doma pod Storžičem

Tolsti vrh (1715 m) od Doma pod Storžičem
13.11.2013 AVTOR: Matej Zalar
Kriška gora se nad sever Ljubljanske kotline dviga vzhodno od Tržiča, njen najvišji vrh na vzho ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Tolsti vrh: 1715 m
Zahtevnost: nezahtevna označena pot
Čas vzpona: 1–2 uri
Skupaj: 2–3,5 ure

Smer poti: Dom pod Storžičem–Mala Poljana–Tolsti vrh–Mala Poljana–Dom pod Storžičem

Kje se okrepčamo?
Planinski dom pod Storžičem (1123 m)
T: 04 594 50 50, 041 204 194 ali 051 871 642

Izhodišče: Planinski dom pod Storžičem (1123 m)
GPS: N 46° 21' 31" / E 14° 23' 26"
V Tržiču se skozi mesto držimo naravnost in proti Dolžanovi soteski, v križišču na koncu mesta pa zavijemo desno proti Lomu pod Storžičem in Grahovšam. Po cesti se vzpnemo v Lom in nadaljujemo še skozi Grahovše, kjer nadaljujemo rahlo levo po slabši makadamski cesti. Ta se čedalje bolj strmo vzpenja proti Planinskemu domu pod Storžičem. Parkiramo na parkirišču pod domom.

Turistične informacije:
TIC Tržič
Trg svobode 18, 4290 Tržič
T: 04 597 15 36 ali 051 627 057
informacije@trzic.si

Slovenske Alpe – Gorenjska
www.slovenian-alps.com

Vremenska napoved:

Kriška gora se nad sever Ljubljanske kotline dviga vzhodno od Tržiča, njen najvišji vrh na vzhodu grebena pa je Tolsti vrh, Storžičev najbližji sosed. Na Kriško goro se pohodniki največkrat vzpnejo iz Tržiča in največkrat obtičijo že na Koči na Kriški gori (1471 m), ali pa se po grebenu vzpnejo prav do Tolstega vrha. Dobro je obiskana tudi pot po južnem pobočju, ki se začne na v Zalogu ali na Golniku nekoliko pa jo skrajšamo, če se vzpnemo v vas Gozd. Manj pohodnikov pa se na vrh povzpne s severne strani, ki se začne v skriti dolini Lomščice pod severnim ostenjem Storžiča.

Ogrevanje do Male Poljane
Začetek poti do Male Poljane je precej položen, od te planine pod Storžičem pa se pot strmo vzpne po vzhodnem pobočju Kriške gore. Pot začnemo pri Domu pod Storžičem, kjer nas smerokazi usmerijo na ozko pešpot skozi gozd, po kateri že kmalu že v minuti ali dveh pridemo na makadamsko cesto, ki jo na desnem ovinku takoj zapustimo in po zaraščenem kolovozu nadaljujemo ob gozdnem robu čez majhno planino Jesenje. Na vrhu travnika  se pri leseni koči držimo desno (levo Storžič) in nadaljujemo po strmem kolovozu. Gozd se razredči in čez čas pridemo na razpotje, kjer po kolovozu nadaljujemo levo navzgor. Višje se nekoliko spustimo, pot se zoži in zavije desno čez strmo grapo. Na drugi strani se po ožji poti zlagoma vzpenjamo ob pobočju in čez čas pridemo na kolovoz, s katerega že vidimo Tolsti vrh. Po le nekaj korakih pa s kolovoza skrenemo levo in nadaljujemo po ozki pešpoti. Skozi gozd nadaljujemo vse do Male Poljane, kamor v nekaj korakih pripelje ozek kolovoz.

Sladek vzpon na vrh
Zahodno od planine se strmo dviga pobočje Psice in Storžiča nad njo, naravnost proti jugu pa se odpira razgled na Ljubljansko kotlino. Nadaljujemo proti vzhodu, kjer izberemo ožjo pot, ki se čez planino prečno vzpenja desno od napajališča. Čez čas spet pridemo v redek gozd in se čedalje bolj strmo vzpenjamo po ozki poti. V nekaj ključih pridemo na greben, kjer se priključimo poti, ki čez Ježo pripelje iz Gozda oziroma z Golnika. Od tam je do vrha le še nekaj minut hoje.

Z vrha se razgled čez Blejski kot sproži proti celotnim Julijcem, na zahodu je Dobrča in nekoliko severneje Begunjščica ter za njo Stol. Severno se izredno lepo vidi cel greben Košute, vzhodno pa je kot na dlani Storžič.

Skupaj dolžina: 7,01 km
Skupaj višinskih metrov: 672 m
Skupaj spustov: 659 m
Maksimalna višina: 1682 m
Minimalna višina: 1113 m
Skupaj čas: 02:26:01

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ