Izleti - Trdinov vrh (1178 m) in nazaj po Trdinovi učni poti

Trdinov vrh (1178 m) in nazaj po Trdinovi učni poti
08.05.2013 AVTOR: Matej Zalar
Trdinov vrh je najvišja točka Gorjancev, dolenjskega pogorja, po katerem poteka meja med Hrvašk ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Trdinov vrh: (1178 m)
Dom pri Miklavžu: (956 m)

Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 1-2 uri
Skupaj: 2-4 ure

Smer poti: Gabrje–Planinski dom pri Gospodični–Trdinov vrh–Dom pri Miklavžu–Krvavi kamen–Planinski dom pri Gospodični–Gabrje


Kje se okrepčamo?
Planinski dom pri Gospodični (822 m)
T: 051 661 903 in 041 682 469
gostinstvo.mrhar@siol.net
Odprto:
15. 4. – 14. 10. sreda in nedelja in prazniki od 8.00 do mraka
15. 10 – 14. 4. Med vikendi in prazniki od 8.00 do mraka.
Zaprto: 1. 11.


Dom pri Miklavžu (956 m)
T: 041 328 107 ali 050 628 247
Odprto: od torka do nedelje in med prazniki od 8.00 do 20.00


Izhodišče: Gabrje (400 m)
GPS: N 45° 46' 40" / E 15° 16' 31"
Avtocesto zapustimo na izvozu Novo mesto-vzhod in zavijemo desno proti Novemu mestu. Prvo krožišče za pustimo na prvem izvozu, naslednjega na drugem in nadaljujemo naravnost čez reko Krko. V prvem semaforiziranem križišču zavijemo levo proti Šentjerneju in vozimo do vasi Mali Slatnik, kjer zavijemo desno in čez nekaj kilometrov pridemo v Gabrje. Tam zavijemo v središče vasi, mimo trgovine na levi in gostilne v ulico Šumeči travnik. Vzpnemo se do konca asfalta in parkiramo na parkirišču ob levi strani ceste.


Turistične informacije:
TIC Novo mesto
Glavni trg 6, 8000 Novo mesto
T: 07 39 39 263
tic@novomesto.si
www.visitdolenjska.eu

Vremenska napoved:
Trdinov vrh je najvišja točka Gorjancev, dolenjskega pogorja, po katerem poteka meja med Hrvaško in Slovenijo. Hrvati pravijo Gorjancem Žumberačka gora, obmejnemu vrhu z oddajnikom in dvema cerkvicama pa Sveta Gera. Tudi Slovenci smo ta vrh poznali kot Sveto Jero – a leta 1923 so ga preimenovali v čast Janeza Trdine, ki je slavo tem krajem pisal v svojih Bajkah in povestih z Gorjancev.


Več kot 120 let stara pešpot
Planinski dom je pri bajeslovnem izviru Gospodična na 822 metrih višine, ki ga iz Gabrja dosežemo v slabi uri. Do Trdinovega vrha je še pol ure do uro hoda in tam, na grebenu pod Logarjevim koglom, so gorjanski gozdovi najlepši. Planinsko pot na vrh, ki je danes med Novomeščani zelo priljubljena izletniška točka, so na pobudo Johannesa Frischaufa, proslovensko usmerjenega avstrijskega kartografa in alpinista, markirali že leta 1889, deset let kasneje pa na vrhu uredili prvo razgledišče.
Na vrhu je kar nekaj objektov – ob oddajniku še dve cerkvici: razrušena cerkev sv. Jere je na slovenski strani, nekoliko bolje ohranjeni s streho prekriti ostanki cerkve sv. Elije pa na hrvaški strani. Nekoliko stran stoji še slovenska vojašnica.


Do Gospodične
Večina pohodnikov se odpravi na Trdinov vrh iz vasi Gabrje ali od Planinskega doma pri Gospodični, kamor vodi precej dolga makadamska cesta. Mi smo šli seveda iz Gabrja, pot nazaj pa smo podaljšali po Trdinovi učni poti mimo Doma pri Miklavžu.
Na parkirišču ne moremo zgrešiti planinskih smerokazov, ki nas usmerijo na ozko pot skozi gozd. Po njej že po minuti ali dveh pridemo do razdrapanega kolovoza, kjer zavijemo desno. Čez sto metrov se levo odcepi dobro označena pot, ki se strmeje vzpne. Pobočje je prepredeno s potmi, a markacije so dobro vidne, zato z orientacijo ni težav. Razen krajšega odseka čez travnik, od koder se v lepem vremenu vidi vse do Gorenjske, ves čas hodimo v strnjenem gozdu. Ko po leseni brvi prečkamo potok, smo že blizu planinskega doma. Po lesenih stopnicah se najprej vzpnemo do izvira Gospodična, ki slovi po zdravilni vodi, o kateri je pisal že Janez Trdina. Planinski dom je nad izvirom, tja pridemo po nekaj stopnicah.


Na vrh k sv. Jeri in sv. Eliji
Pri domu zavijemo desno do širše ceste, kjer se spet držimo desno. Že čez dvesto metrov pa zavijemo levo in se strmeje vzpnemo. Tu smo na Trdinovi učni poti, ki se začne in konča pri Gospodični. Malo višje prečkamo makadamsko cesto in nadaljujemo pod grebenom Logarjevega Kogla (1126 m). Pod tem vrhom se pot skozi redkejši gozd nekoliko spusti, in tam že zagledamo oddajnik na Trdinovem vrhu. Kmalu pridemo na makadamsko cesto, ki ji sledimo kakšnih dvesto metrov, potem pa zavijemo desno, strmo navkreber. Na vrh pridemo z zahodne smeri po petih do desetih minutah.


Nazaj mimo sv. Miklavža
Gozdna učna pot, po kateri smo se vračali, se nadaljuje mimo obeh cerkvic po cesti, ki skozi Jugorje, Gabrjam sosednjo vas, pripelje vse do vrha. Ko pridemo na prvi ovinek, pa nadaljujemo naravnost čez travnik – na desni vidimo hrvaško vojašnico. Čez travnik hodimo po slabše vidni poti, ki se nekoliko spusti do ozkega pasu gozda. Na drugi strani spet pridemo na prostran travnik, tu hodimo po hrvaškem ozemlju, slednjič pa pot zavije levo in nazaj v gozd. Zdaj se spuščamo razmeroma strmo vse do razpotja več poti, kjer pri učni tabli sledimo oznakam in kmalu pridemo na večjo jaso (levo je nogometno igrišče). Nadaljujemo naravnost po kolovozu in mimo Gorjanskega jezera, kjer je tudi nekaj klopi za počitek. Naravnost pridemo do prikaza oglarske kope, desno pa že vidimo Dom pri Miklavžu, ki je poimenovan po starodavni cerkvici sv. Miklavža.
Učna pot se pri oglarski kopi sicer nadaljuje levo, zato se od doma vrnemo in nadaljujemo po gozdni cesti. Po dobrem kilometru pridemo do križišča pri Krvavem kamnu (921 m), kjer nadaljujemo naravnost. Do Gospodične nas loči še poldrugi kilometer zmernega spusta po makadamski cesti.
Do Gabrja sledimo že znani poti.

Skupaj dolžina: 13,05 km
Skupaj višinskih metrov: 783 m
Skupaj spustov: 785 m
Maksimalna višina: 1167 m
Minimalna višina: 411 m
Skupaj čas: 00:46:22

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ