Postojanke - Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Na 828 metrih nadmorske višine, daleč stran od mestnega vrveža, vas pričakuje gostoljubje koče pri Gospodični.

Višina: 828
Lokacija:
Gorovje: Dolenjska in Bela krajina
Geo točka: 45,7664452 °N / 15,2971935 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: DA

Obratovalni čas: od 15. aprila do 14. oktobra: od srede do nedelje in vsi prazniki od 8. ure do mraka, ponedeljek in torek zaprto. Od 15. oktobra do 14. aprila: vikendi in prazniki od 8. ure do mraka, druge dni zaprto. Koča je zaprta tudi 1. novembra in 25. decembra. Za večje skupine gostov obratovalni čas prilagodijo.

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 041 682 469
  • Elektronska pošta: gostinstvo.mrhar@siol.net

Nastanitev:

  • V sobah – 17
  • Skupna ležišča – 32

Izhodišča za dostop: Gabrje pri Novem mestu in prelaz Vahta

Ture v bližini: Trdinov vrh (1–2 h)


Ponaša se s 100 sedeži na terasi, s katere seže pogled po celotni novomeški kotlini in vse do našega očaka Triglava.

V osrčju Gorjancev, nekje na pol poti iz Gabrja na Trdinov vrh, leži svojevrsten zaklad. Tam izvira studenčnica, ki ima pomlajevalno moč in je slajša od medu in malvazije. Da je temu res tako, priča grajska gospoda z bližnjega Mehovskega gradu.

Ob studenčku je leta 1931 s pomočjo novomeške podružnice SPD zrasla planinska koča, ki se je vsa ta leta pomlajevala in danes postala ena najlepših planinskih koč v Sloveniji.Ponaša se s 100 sedeži na terasi, s katere seže pogled po celotni novomeški kotlini in vse do našega očaka Triglava. Tudi v notranjosti koče imajo v dveh sobah 100 sedežev.

V eni izmed njih se lahko pozimi pogrejete ob krušni peči, v drugi pa vas lahko pogreje in okrepča šilce enega izmed 30 vrst domačega žganja. Pri njih so doma predvsem jedi na žlico, kar se v planinah tudi spodobi.

Obiskovalci lahko izberejo med divjačinskim golažem, ki ga postrežejo v kruhovi skodelici, gobovo mineštro z ajdovimi žganci in ocvirki za povrh, ričetom s prekajenim mesom, gorjanskim fižolom, vampi na tržaški način in nepogrešljivo joto s prekajenim mesom.

Jedi in pijačo pripravljajo iz zdravilne studenčnice

Tako za vse svoje jedi in napitke uporabljajo bistro, pomlajevalno studenčnico Gospodično. Spomladi pripravijo prve sezonske jedi in napitke iz čemaža, trobentic, regrata, mladih kopriv, dišeče perle, smrekovih vršičkov … In potem naprej skozi leto iz drugih naravnih danosti gozda.

Kot pravijo, so pri njih dobrodošle tudi večje skupine izletnikov, tako da lahko skupaj z njimi organizirate sindikalne izlete, rojstne dneve ali pa se zberete ob kakšni drugi priložnosti.

S seboj pa ne pozabite vzeti prazne steklenice, v katero boste za domov natočili pomlajevalno studenčnico, ki vas bo v dolini z vsako popito kupico popeljala nazaj v mirno in neokrnjeno zavetje Gorjancev.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ