Izleti - Vodnikov razglednik (1013 m) iz Jereke

Vodnikov razglednik (1013 m) iz Jereke
03.07.2013 AVTOR: Matej Zalar
Valentin Vodnik, narodni buditelj, razsvetljenec in eden največjih slovenskih pesnikov, je med ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Vodnikov razglednik (1003 m)

Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 0,5 do 1 ura
Skupaj: 1-2 uri
Smer poti: Jereka–Vodnikov razglednik–Jereka

Izhodišče: Jereka (630 m)
GPS: N 46° 17' 41" / E 13° 57' 50"
Iz Zgornje bohinjske doline: Vozimo skozi Srednjo vas in Bohinjsko Češnjico in čez nekaj sto metrov pridemo do dveh križišč, v obeh nadaljujemo naravnost proti Jereki. Vozimo mimo cerkve in čez most, takoj za njim je izhodišče poti. Če ni prostora za parkiranje, nadaljujemo po cesti še 250 m in parkiramo pri skladovnici drv.
Iz Spodnje bohinjske doline: Proti Jereki s ceste Bled–Bohinjska Bistrica desno zavijemo v Bitnjah in se vzpnemo proti Pokljuki. V naslednjem večjem križišču zavijemo desno v središče Jereke, mimo cerkve in čez most, takoj za njim je izhodišče poti. Če ni prostora za parkiranje, nadaljujemo po cesti še 250 m in parkiramo pri skladovnici drv.

Turistične informacije:
Turizem Bohinj
Triglavska cesta 30, 4264 Bohinjska Bistrica
T: 04 574 75 90

TIC TD Bohinj
Ribčev Laz 48, 4264 Bohinjska Bistrica
T: 04 574 60 10

Vremenska napoved:
Valentin Vodnik, narodni buditelj, razsvetljenec in eden največjih slovenskih pesnikov, je med letoma 1793 in 1797 duhovniški poklic opravljal na Koprivniku. Z razglednika nad Jereko je mahal mecenu Žigu Zoisu, takrat lastniku bohinjskih fužin.

Za najbolj privlačna bohinjska razgledišča veljajo Pršivec (1761 m) na severozahodu Bohinjskega kotla oziroma nad Komarčo, dosti laže dostopna Rudnica (946 m), ki deli Zgornjo in Spodnjo Bohinjsko dolino, in planina Vogar severno od jezera. Najlepši razgled na cel Bohinj pa je z Vodnikovega razglednika, kamor vodita krajša pot iz Koprivnika in nekoliko daljša iz Jereke.

Po tlakovani poti
Iz Jereke se na Vodnikov razglednik vzpnemo po tlakovani poti iz 18. stoletja, kjer so nekoč s Pokljuke v bohinjske fužine tovorili železovo rudo. Pot je zdaj sicer v slabšem stanju, a še vedno so v skalah vidni žlebovi, ki so jih utrla kolesa vozov. Po isti poti naj bi v Bohinj, ko še ni bilo ceste po Spodnji bohinjski dolini, čez Pokljuko potovali že v srednjem veku.


Pot se začne na ovinku takoj za mostom čez Jerečico, ki ji sledimo ob njenem levem bregu. Skozi pas gozda se v minuti ali dveh vzpnemo na travnik in mimo nekaj hiš. Malo naprej prečkamo asfaltirano cesto in mimo skladovnice drv nadaljujemo po ožji poti skozi gozd. V nadaljevanju zmerno strmega vzpona petkrat prečkamo asfaltirano cesto, ki v serpentinah vodi na Koprivnik. Precej višje tej cesti kakšnih 150 metrov tudi sledimo, potem pa zavijemo desno in nazaj v gozd, kjer po strmem kolovozu, ki je lahko precej blaten, pridemo na jaso z domačijo. Levo je Koprivnik, na Vodnikov razglednik na desni strani pa se v minuti ali dveh vzpnemo po strmi pešpoti.

Na vrhu je nekaj klopi za oddih ob izvrstnem razgledu čez Zgornjo Bohinjsko dolino na jezero in čez Šavnico ter Rudnico proti Spodnji Bohinjski dolini.

Vrnemo se po isti poti.

Skupaj dolžina: 4,61 km
Skupaj višinskih metrov: 360 m
Skupaj spustov: 347 m
Maksimalna višina: 981 m
Minimalna višina: 621 m
Skupaj čas: 83:56:23

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ