13. Festival gorniškega filma z oskarjevskim pridihom

13. Festival gorniškega filma z oskarjevskim pridihom
05.02.2019 AVTOR: M.V.

Prvič v zgodovini Festivala gorniškega filma bo slovenske gledalce razveselil film, ki je nominiran za oskarja - Free Solo.

Dokumentarni film National Geographica, najtežje pričakovana filmska zgodba letošnjega leta, razkriva ozadje izjemnega plezalnega podviga Alexa Honnolda v steni El Capitana.

V Ljubljani, Celju, Radovljici in Domžalah bo sicer med 18. in 24. februarjem na ogled 32 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, v Ljubljani se zvrsti še šest izjemnih predavanj, predstavitev knjige in okrogla miza. Več o festivalu>>>

Ameriški film Free Solo Jimmyja China in Elizabeth Chai Vasarhelyi je nominiran za oskarja v kategoriji dokumentarnih filmov. Najtežje pričakovani gorniški film letošnjega leta je intimen in brezkompromisen portret Američana Alexa Honnolda, ki je junija 2017 v steni El Capitana prosto in brez varovanja v 3 urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider, kar je eden največjih plezalnih dosežkov vseh časov. Film Meru iste režiserske naveze je na festivalu pred tremi leti prejel nagrado za najboljši alpinistični film.
Festival gorniškega filma med 18. in 24. februarjem 2019 v ljubljanski Cankarjev dom, Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol in Linhartovo dvorano v Radovljici prinaša 32 filmov z vsega sveta sveta v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura.

Na ogled bo tudi vrsta najnovejših gorniških filmov, med drugimi Manaslu, ki temelji na življenjski zgodbi Hansa Kammerlanderja, Dawn Wall, več kot le vzpon za Tommyja Caldwella, Življenje z gorami nas popelje na šestmesečni pohod po kanadskem Obalnem gorovju, v Sveti gori nam Reinhold Messner približa mogočno in neizprosno zahodno steno Ama Dablama, Zeleni Everest odstira razsežnosti okoljske tragedije, Era Adama Ondre pa je filmsko popotovanje z enim največjih športnikov našega časa. Mama je zgodba Kinge OciepkeGrzegulske, ene najpomembnejših imen poljskega športnega plezanja, film Tekači pa vpogled v globine človekove želje po doseganju nedosegljivega.

Ljubitelje gorske narave in kulture bosta navdušila filma Banyadalai - gospodar tajge in Leming - mali velikan s severa.

V naboru 32 filmov je tudi pet zgodb slovenskih ustvarjalcev

Nepoškodovane Rožleta Bregarja je film o zadnjih prosto tekočih rekah Evrope, ki jih najdemo na Balkanu, GreGor Mihe Kačiča, Tineta Škrbeca in Aliasha Tepine predstavi življenjsko zgodbo paraplezalca Gregorja Selaka, etnografski film Lukomir, moj dom Mance Filak in Žige Goriška prikazuje tradicionalno pašniško življenje na pobočjih Bjelašnice, v Utrinkih iz Drašnic Anje Bečan spremljamo plezalni podvig Klemna Bečana v Dalmaciji, Onkraj stereotipov Tine Lagler pa prikaže kolesarsko pustolovščino osmih deklet.

Letošnji festivalski program je najbogatejši doslej, saj še nikoli ni bilo na ogled toliko celovečernih filmov, prav tako bo letos slovensko občinstvo razveselilo največ predavateljev. Alpinistična legenda Andrej Štremfelj, z Nejcem Zaplotnikom slovenski prvopristopnik na Everest, bo obudil spomin na legendarno himalajsko odpravo pred 40 leti, vrhunska alpinista Aleš Česen in Luka Stražar bosta spregovorila o odmevnem vzponu na karakorumski sedemtisočak Latok I, prvem s severne strani po 40 letih neuspešnih poskusov, perspektivna alpinistka Marija Jeglič bo predstavila svojo zavidljivo bero vrhunskih vzponov v gorah, stenah in lednih slapovih po širnem svetu, športni plezalec Klemen Bečan pa bo občinstvo popeljal na plezalno popotovanje po svetu, tudi v Drašnice v Dalmaciji, kjer je opremil in kot prvi preplezal najtežjo večraztežajno smer v tem delu Evrope (Roctrip z oceno 8c+).

V Slovenijo prihajata še ameriški alpinist Colin Haley, znan po velikih in tehnično zahtevnih vzponih na Aljaski, v Kanadi in Patagoniji,rekorder po številu vzponov na Fitz Roy, Cerro Torre in Torre Eger, poleg tega je z Alexom Honnoldom v manj kot 21 urah prečil celoten greben Torrejev, ter avstrijski alpinist Hansjörg Auer, mojster soliranja najzahtevnejših smeri, med drugim Ribe v Marmoladi, ki meje mogočega prestavlja tudi s prvenstvenimi vzponi na odmaknjene nepalske in pakistanske sedemtisočake. V Ljubljani bo še predstavitev avtobiografije Tista lepa leta – Spomini Rada Kočevarja, prejemnika priznanja Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu, in okrogla miza Komisije za alpinizem PZS o problematiki vrtanja v gorah.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ