6 najstarejših restavracij na svetu

6 najstarejših restavracij na svetu
04.01.2022 AVTOR: Matej Zalar
Naslov je varljiv, saj pri Tourism Review seznama petih najstarejših evropskih restavracij niso sestavili prav posrečeno. Manjka vsaj regensburški Wurstkuchl, ki ga dodaja NaProstem.si.

Seveda ni nujno, da so najstarejše gostilne tudi v resnici najstarejše, zgodovinski viri so pač šepavi, siti in odžejani pisci pa niso vedno najbolj zanesljivi arhivarji. Nujno ni niti, da so najstarejše tudi najboljše (ali najdražje), je pa zanimivo jesti v prostorih, kjer, da so se s podobnimi specialitetami hranili že pred nekaj stoletji.

Casa Botin, Madrid (1725)
Bogat arhiv zapisov o je vzrok, zakaj so kot najstarejšo v Guinnessovo knjigo rekordov zapisali madridsko restavracijo. V različnih obdobjih se je šušljalo, da je v hiši Botin nekaj časa stregel slikar Francisco Goya, sicer pa so o njej med drugim pisali tudi pisatelji James Michener, Frederick Forsyth in Ernest Hemingway. A bolj pomembno je, kaj tam dobimo za pod zob. Najbolj znani so po jeguljah, pečeni jagnjetini in pečenem odojku.

uploaded

Zur Letzten Instanz, Berlin (1621)
Še vsaj dobrih sto let starejša je berlinska restavracija, za katero različni viri pišejo, da so jo odprli med letoma 1561 in 1621. V njenih prostorih sta se med drugimi znanimi osebnostmi mastila Beethoven in Napoleon, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pa jo je obiskal tudi Charlie Chaplin. Današnje ime je dobila leta 1924, po drugi svetovni vojni so jo zaprli, a leta 1963 spet odprli. Odtlej ji ni mogel do živega niti berlinski zid. Pričakujete lahko klasično nemško kulinarično ponudbo.

uploaded

La Tour d'Argent, Pariz (1582)
Pariška restavracija »Srebrni stolp« naj bi svoja vrata odprla že leta 1582 in pogosto naj bi jo obiskoval sam francoski kralj Henrik IV. Kakorkoli, prvi zanesljiv vir o restavraciji obstaja šele iz leta 1824. Odtlej je zgodovina bolje zabeležena tudi po zaslugi rac. Glavna specialiteta je namreč canard à la presse, v posebni preši postrežena in na način, za katerega verjetno večina noče slišati pripravljena raca. Perjad gojijo na lastni farmi, vsaka izmed rac pa ima serijsko številko (tako ji rečejo dobesedno). Kdor jo naroči, dobi tudi kartico s serijsko številko, ki jo lahko pošlje zavistnemu znancu. Med drugim so jo dobili tudi Franklin Delano Roosevelt, Marlene Dietrich in Charlie Chaplin, ki je očitno rad obiskoval stare restavracije. Seveda opozarjamo, da oštevilčena raca nikakor ni poceni!

uploaded

Wurstkuchl, Regensburg (okoli 1500)
Taverna ob Donavi, v neposredni bližini znamenitega Kamnitega mostu, se od poznega srednjega veka, ko so jo obiskovali predvsem popotniki in splavarji, skoraj ni spremenila. Ob klasični bavarski ponudbi so ponosni predvsem na tradicionalne klobasice, katerih receptura je znana le peščici zaposlenih. Postrežejo jih s kislim zeljem točno določenega kmeta iz okolice, sladko gorčico in kruhom iz mešanice bele in črne moke s kumino.

uploaded


Zum Franziskaner, Stockholm (1421)
Frančiškani naj bi restavracijo zgradili že leta 1421, danes pa jo imata v lasti oče in sin, ki se ukvarjata s tradicionalno nemško kulinariko. Slovi po postopkih varjenja piva, ki jih niso spremenili že vse od nastanka. Glede na to, da stoji ob morju, je bila skozi zgodovino zelo priljubljena med mornarji, danes pa slovi kot ena boljših kulinaričnih postojank, pri čemer naj bi še vedno ohranjala avtentičen proletarski videz.

uploaded

Stiftskeller St. Peter, Salzburg (803)
Restavracija v samostanu Sv. Petra sredi Salzburga je bržkone res daleč najstarejša. V kleti samostana naj bi jo namreč odprli že pred več kot 1200 leti, prvi pa je o njej pisal brat Albuin. Kasneje so prostor barokizirali in odtlej se notranjost ni spreminjala. Lastniki pač. Danes slovi predvsem po tedenski Mozartovi večerji.

uploaded



Značke: Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ