Aljažev stolp je varno prispel v Mojstrano

Aljažev stolp je varno prispel v Mojstrano
07.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Matjaž Podlipnik

Slovenska vojska je okrog 10. ure s helikopterjem uspešno v dolino po 123 letih pripeljala Aljažev stolp.

V primerjavi s korakom planinca je danes Aljažev stolp neverjetno hitro prišel v dolino. Če so ga na vrh odnesli na hrbtu, pa je 123 let pozneje sestopil s pomočjo vojaškega helikopterja.

Predviden prevoz je bil ob 10 uri, a so zaradi nepredvidljivega vremena s prevozom malo pohiteli.

Aljažev stolp pa v dolini ne bo ostal za vedno, ampak le toliko, da ga v Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Projekt restavriranja bo trajal približno mesec dni, vreden pa je 44 tisoč evrov.

Čeprav se na prvi pogled planincem zdi stolp na vrhu očaka mogočen, pa zraven velikega vojaškega helikopterja ne zgleda ravno velik. Je pa seveda ta »kup pleha« v očeh Slovencev še kako velik.

Kako je potekal prevoz stolpa v dolino si lahko ogledate na spodnjem prispevku:

Vrh Triglava od danes drugačen

V dolini je stolp pričakala gruča ljudi, ki so bili navdušeni nad prihodom simbola slovenskega planinstva v dolino. "Srce nam igra, moram reči, da je danes izjemen dogodek," je poudarila direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik, ki je vesela, da so na dogodek pripeljali tudi šolske otroke, ki so tako lahko doživeli nekaj posebnega in bodo odslej drugače gledali na Aljažev stolp.

Med njimi so bili tudi taki, ki stolpa v živo še nikoli niso videli in mogoče zaradi takšnih in drugačnih razlogov vrha Slovenije ne bodo nikoli obiskali. Tako so ga imeli priložnost videti vsaj v dolini.

Stodevetdeset centimetrov visok stolp so po krajšem postanku, ki so ga mnogi izkoristili za fotografski spomin, s tovornjakom odpeljali v Restavratorski center v Ljubljano

Največ poškodb površinske narave

Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine poudarjajo, da je večina poškodb površinske narave."Izstopajo praske, udrtine, luknje in rja. Bolj problematične pa so nekatere poškodbe konstrukcijske narave, ki so se intenzivneje začele pojavljati v zadnjih letih. To so deformacija volumna stolpa, krivljenje zgornjega obroča, močnejše vdrtine plašča na sidriščih mestih jeklenic,"navajajo na zavodu.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ