Če je v dolini poletno, to še ne pomeni, da je tudi v gorah

Če je v dolini poletno, to še ne pomeni, da je tudi v gorah
08.07.2019 AVTOR: M.V.

Ko načrtujete obisk gora, je ključno, da spremljate vremensko napoved in se pozanimate o razmerah v gorah.

Poletje in vročina v dolini morda res vabita v hlad gora, a to še ne pomeni, da tam vladajo poletne razmere. Ponekod je še vedno zbit in poledenel sneg, prav tako se v poletnih mesecih popoldan vreme v gorah hitro obrne.

Dvojezična zloženka v pomoč planincem

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme, opozarjajo na Planinski zvezi. Planinska zveza Slovenije je zato v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti. Naj vam bo v pomoč pri odločitvi, ali ste primeren kandidat s primerno opremo in izkušnjami za v gore. V njej najdete vse pomembnejše informacije o varnejšem obiskovanju gora: kako načrtovati, kakšne planinske poti imamo v Sloveniji, kaj vse naj bo v nahrbtniku, če se zgodi nesreča itd. Zloženko v obeh jezikih najdete na dnu članka.

"Slovenski alpski svet je čudovit, še posebej v poletnih mesecih, ko je v dolini pripeka, višje pa je zrak svež in prijetno hladen. Pa vendarle je zahteven in tudi v poznem poletju lahko naletimo na zaplate snega ali pa nas presenetijo popoldanske nevihte s strelami in burne vremenske spremembe. V luči porasta gorskih nesreč poskušamo v Planinski zvezi Slovenije vse leto obiskovalce gora osveščati o varnejšem obiskovanju gora, na kakšne pasti lahko naletijo, na kaj vse morajo biti pozorni pri pripravi na turo. S tem namenom smo v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravili zgibanko Varneje v gore poleti, v kateri najdete vse pomembnejše informacije o varnejšem obiskovanju gora: kako načrtovati, kakšne planinske poti imamo v Sloveniji, kaj vse naj bo v nahrbtniku, če se zgodi nesreča. To je le majhen korak k zmanjšanju števila nesreč v gorah, večjega pa lahko naredi vsak sam s pripravo na turo, upoštevanjem priporočil in predvsem pametjo v glavi in ne v mobilnem telefonu," poudarja Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS za področje preventive in usposabljanj.

Na severnih pobočjih in v globokih grapah je v visokogorju še vedno veliko snežišč, ki so trda in predstavljajo izredno veliko nevarnost za zdrs! Zato poleg kakovostne obutve na nogah in ostale potrebne opreme v nahrbtniku (komplet prve pomoči, zemljevid, čelna svetilka, železna rezerva hrane in zadostna količina tekočine, mobilni telefon in alu-folija ali bivak vreča) priporočamo tudi dereze in cepin. Nevarno je tudi zapadno kamenje, ki se kruši iz sten kot posledica delovanja zime. Čelada je tako skoraj obvezen del tehnične opreme, če se boste gibali v območju sten ali pod njimi. Marsikatera pot je lahko po koncu zime še vedno naložena s kamenjem ali poškodovana. Vse našteto naj obiskovalci gora upoštevajo pri izbiri cilja, poti in aktivnosti v gorah - to pa naj prilagodijo svoji psihofizični pripravljenosti in izkušenosti. Načrt poti je prvi korak k varnejšemu obisku gora, zato naj pred odhodom preverijo tudivremensko napoved in stanje planinskih poti. Če imajo namen prespati v planinski koči, naj poskrbijo za rezervacijo, saj so določene precej zasedene, če se na turo ne odpravijo, pa naj rezervacijo obvezno prekličejo, s čimer prihranijo veliko nevšečnosti in skrbi oskrbnikom planinskih koč.

Zgibanka je natisnjena v slovenskem in angleškem jeziku, v vsakem v nakladi 10.000 izvodov. Najdete jo na spletni strani PZS v formatu PDF in na sedežu Planinske zveze Slovenije, v tem tednu bo na voljo tudi drugod po Sloveniji - v turističnoinformacijskih centrih, na sedežih lokalnih turističnih organizacij, policijskih postajah, pri nekaterih ponudnikih namestitev, na planinskih društvih in kočah.

Zgibanka z napotki >>>

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ