Človeško telo

Človeško telo
20.06.2021 AVTOR: Marko Roblek

Kdaj vas je zadnjič usekalo v križu? Če ste starejši od trideset in te izkušnje še nimate, ste med redko petino svojih sodobnikov, ki jim te bolečine še (ne) zvijajo hrbtenice.

Kaj je vzrok za te neprijetnosti? To vam bo več kot prepričljivo razložil Vybarr Cregan - Reid, avtor odlične poljudnoznanstvene uspešnice Človeško telo.

Na svetu naj bi bilo vsaj 50 milijard stolov. Za vsakega od nas jih tako pride sedem. V zadnjih dveh stoletjih smo postali sedeča vrsta, kar nam nikoli ni bilo namenjeno. Evolucija, ki v zadnjih 250.000 letih na naših izjemnih telesih ni puščala omembe vrednih prilagoditev, prav gotovo ni vzrok našim premajhnim čeljustim, kratkovidnosti, sladkorni bolezni in bolečinam v hrbtu. Dobrodošli v antropocenu – dobi, ki naj bi zaradi naše vrste slej ko prej dobila tudi tovrstno geološko oznako.

Cregan - Reid se sprehodi skozi zgodovino od 500 milijonov let nazaj pa do sodobnosti, ob tem pa enega za drugim niza dejavnike »bolezni neskladja«, ki jih povzroča prepad med našimi telesi in neznanim okoljem. Tudi to okolje ni rezultat evolucijskih silnic, pač pa si ga je ustvaril človek sam. Svojevrstna ironija je, da nas ravno to udobno, prilagojeno in oblikovano okolje počasi, a zanesljivo čisto prezgodaj pošilja na oni svet. Kar petkrat je naše telo v zadnjih milenijih popolnoma spremenilo svoje okolje – po kmetijski in industrijski revoluciji pa smo nepovratno spremenili svet, v katerem živimo.

Nakup v spletni trgovini >>> ČLOVEŠKO TELO


Neverjetno, a izsledki raziskave iz leta 2016 kažejo, da otroci na prostem preživijo manj časa kot zaporniki. Petina se jih sploh ne igra več zunaj in vsaj eden od osmih v enem letu ni bil v gozdu, v parku ali celo na plaži, kaj šele v kakem drugem naravnem okolju. Naši predniki so bili popolnoma prilagojeni na tekanje po afriških savanah, kjer so z zanesljivostjo, koordinacijo, na dveh nogah, s spretnimi rokami in hitrimi in ogromnimi možgani lovili plen. Nobena vrsta pred njimi ni bila tako učinkovita. Žal je v tehnološki dobi ta prazgodovinski odmev samo še spomin za prirodoslovne muzeje.

Ljudem je življenje postalo veliko lažje, ko so se lovci in nabiralci trajno naselili v vaseh in gojili pridelke in živino. Novi prehranski režimi in spremembe v gibanju (posebej pomanjkanju le-tega) so dobesedno čez noč radikalno vplivali na naša telesa. Kratkovidnost in krivi zobje se v fosilnih ostankih pojavijo šele, ko smo začeli vzgajati žita. Potem je šlo samo še strmo navzdol; vsako stoletje je samo še dodalo k prevalenci alergij, rakavih obolenj, zmanjševanju kostne gostote, mišični šibkosti in z industrijo še astmi in končno epidemiji debelosti.

Nakup v spletni trgovini >>> ČLOVEŠKO TELO


Ako ste tekač, vas bo naravnost navdušilo poglavje o človeškem stopalu in teku. Kljub premnogim knjigam z gibalnega področja, ki so vključevale tudi evolucijski vidik, gre Cregan - Reid z razlago in širino popisa in vseh sovsebij najdlje doslej. Fantastično! Od tega trenutka naprej knjige ne boste več dali iz rok. Kljub temu, da vas na trenutke popade celo depresija, saj se naši predniki v primerjavi z nami zdijo najmanj super ljudje – primerljivi vsaj z olimpijski športniki sodobnega časa. A k sreči se tu zgodba ne konča!

»Če bi bilo gibanje v sodobnem življenju naša hrana, bi vsi stradali!« je samo eden slikovitih prebliskov, ki jih je v knjigi vse polno. A avtor ni samo prostodušni znanstvenik, ki bralca sooča s krutimi resnicami. Cregan - Reid ponudi tudi rešitve. Vstanite že s teh preklemanih stolov in se sprehodite! Pojdite na zrak, zazrite se v obzorje, užijte sonce, hodite, tecite, žvečite star kruh in si omislite psa, da vsaj vašim otrokom v odraslosti prihranite kako alergijo.

Modra območja, ta področja dolgoživosti po svetu, od Sardinije mimo Grčije do Okinave, tako niso samo otoki izjemne genetike, pač pa v veliki meri posledica delovanja teh žilavih stoletnikov. Več nadzora imate, kot si mislite. V vsakem delu knjige lepo zgosti in naniza možne rešitve, od sobnih rastlin, ki so prijetne očem (in pljučem), do kozarčka vina, ki vam prej poživi kot načne krvožilje. Vedno znova pa zapoje hvalnico hoji: ta ostaja čudežno zdravilo, ki nas najbolj poveže z savanami izpred milijonov let. Drastično zmanjša obremenitve, ki vam načenjajo križ, a najpomembnejše pri njej je … Da ni sedeča dejavnost!

Nakup v spletni trgovini >>> ČLOVEŠKO TELO


Smo se ujeli v paradoks, ko nam lajšanje življenja s prilagajanjem okolja vrača z več težavami? Je naša digitalna, trans-humanistična prihodnost tudi naš zaton? Tudi če vam antropologija, sociologija, biologija in zgodovina niso blizu, te knjige ne boste želeli odložiti. Predavatelj z Univerze v Kentu Vybarr Cregan - Reid je izjemen pisec (to je dokazal že v literarno-tekaški How Running Makes us Human, 2016), radijec in televizijec in zagret tekač. Knjiga Spreminjanje človeškega telesa je v reviji Financial Times prejela naziv »znanstvena knjiga leta«, prevedena je že v deset jezikov. Obvezno čtivo v letu, ki smo ga čisto preveč presedeli.

Značke: Literatura
Ključne besede:
Knjiga
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ