Človeško telo

Človeško telo

Kako nas preustvarja svet, ki smo ga ustvarili

Redna cena:
26,90 €
Naročniki revij:
18,00 €
Akcija -30%
18,83 €
(cene z vključenim DDV)
Brezplačen znesek poštnine nad 40.00 €
Predvidena dobava: do 7 dni
Količina:

ZALOŽNIK O KNJIGI

Knjiga Človeško telo od pradavnine do današnjih dni je sintetična in interdisciplinarna knjiga na presečišču antropologije vsakdanjega življenja, sociologije, zgodovine in biologije, v kateri skuša avtor nazorno pokazati, kako in zakaj se je človeško telo spremenilo v zadnjih tristo tisoč letih, odkar se je v procesu evolucije formiral Homo sapiens. Cregan-Reid izhaja iz podmene, da je človekovo telo izpostavljeno velikemu spreminjanju človekovega življenjskega stila, še posebej od začetka kmetijske revolucije pred približno dvanajst tisoč leti.

Cregan-Reid trdi, da je sedanje družbeno človekovo telo, torej telo znotraj razvoja človekove civilizacije, že četrta ali celo peta različica prvotne verzije Homo sapiensa. Od kmetijskega načina se je telo spreminjalo še naprej, v zadnjem tisočletju se je prilagodilo meščanskemu načinu bivanja, sledil je industrijski način bivanja, ki se je začel pred približno četrt tisočletja, potem pa se še nadalje prilagaja postindustrijskemu načinu življenja, ki smo mu priča v 21. stoletju. Vsaka od teh premen je človekovo telo postavila pred nove izzive, ga obremenila ter tudi poškodovala.

Avtor pri svoji analizi človekove zgodovine izhaja iz širokega nabora podatkov, raziskuje človekov prvotni življenjski stil, predstavlja mnoge anatomske in druge telesne spremembe ter posledične civilizacijske bolezni in napoveduje, kako bo na naše telo učinkovala izpostavljenost tehnološkemu napredku ter antropocenu nasploh.

Človeško telo od pradavnine do današnjih dni je knjiga o tem, kako svet, ki ga spreminjamo in soustvarjamo, spreminja naša telesa ter vpliva na to, kako se v tem novem okolju na novo izražajo naše prvotne genske zasnove.

Financial Times je knjigo proglasil za znanstveno knjigo leta, do sedaj pa je bila prevedena že v deset jezikov.

»Delo izjemnega dometa.« – Guardian

O AVTORJU

Vybarr Cregan-Reid (1969) je angleški univerzitetni predavatelj, ki na Univerzi v Kentu predava angleške okoljske študije, leta 2015 pa je dobil nagrado za najboljšega učitelja. Pred knjigo Človeško telo od pradavnine do današnjih dni je napisal dve strokovni neleposlovni knjigi, antropološko Discovering Gilgamesh (2013) in poljudnoznanstveno Footnotes: How Running Makes us Human (2016). Veliko ustvarja za televizijo (Sky in BBC). Knjiga Človeško telo od pradavnine do današnjih dni je njegov prvi prevod v slovenščino, v njej pa človeško telo ter njegovo prilagajanje postavlja v širok zgodovinski ter družbeno aktualni kontekst.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ